Prvi dan predvidoma tridnevne stavke naj bi izvedli okoli 80 odstotkov načrtovanih poletov. Foto: Reuters
Prvi dan predvidoma tridnevne stavke naj bi izvedli okoli 80 odstotkov načrtovanih poletov. Foto: Reuters
Stavkam v Franciji se pridružujejo piloti

Vrhunec tokratnega stavkovnega vala pričakujejo v torek, saj se bodo prihodnji teden namreč reforme trga dela lotili v francoskem senatu.

Francoski predsednik Hollande je napovedal, da bo država poskrbela za sprejem in prevoz vseh nogometnih navdušencev. Vse sindikate je zato pozval k odgovornosti. Opozoril je še, da gre tudi za ugled Francije in njene prestolnice Pariza.

Francoska vlada je včeraj dala vedeti, da bi lahko ukazala voznikom vlakov, naj se vrnejo na delo; vsa razpoložljiva sredstva pravijo v Parizu, kjer so včeraj za prevoz nogometnih navdušencev kljub stavki okrepili prevoze v predmestje Saint Denis, kjer je bila prva od 51 tekem tega evropskega prvenstva, in iz njega.

Železniški promet je v Franciji že nekaj tednov oviran, zdaj pa so svoj del stavke začeli še piloti družbe Air France. V družbi sicer zagotavljajo, da bodo vseeno opravili štiri petine vseh poletov, daljših poletov naj bi izvedli okrog 90 odstotkov. Podobne napovedi so tudi za nedeljo.

Čiščenje Pariza
Pariška županja Anne Hidalgo je napovedala, da bodo postopoma odstranili vse smeti, ki so se v zadnjih dneh nakopičile v delih francoske prestolnice.

V petek so na ulice z nadurami tistim, ki ne stavkajo, spravili približno 74 tovornjakov, približno polovico siceršnjega normalnega obratovanja. Vlada poudarja, da stavkovnim zahtevam, predvsem gre za levičarski sindikat CGT, ne bo popuščala. Prihodnji teden se bodo reforme trga dela lotili francoski senatorji.

Stavkam v Franciji se pridružujejo piloti