Sindikati so med protesti v Nantesu, ki sicer ne gosti tekem evropskega prvenstva, zažgali gume in blokirali rondo. Foto: Reuters
Sindikati so med protesti v Nantesu, ki sicer ne gosti tekem evropskega prvenstva, zažgali gume in blokirali rondo. Foto: Reuters
Pariz
Ker stavkajo tudi delavci v predelovalnih centrih za smeti, se te kopičijo na ulicah Pariza. Foto: EPA
Začetek prvenstva v Franciji, sindikati pa stavkajo

Stavke so odgovor sindikatov na reformo delovnopravne zakonodaje, ki po mnenju sindikatov zaposlenim jemlje temeljne pravice. Na drugi strani pa želi vlada prožnejši trg dela, ki bi delodajalcem omogočil lažje zaposlovanje in odpuščanje, s čimer naj bi se znižala brezposelnost.

Na pločnikih se kopičijo vreče s smetmi
Tako je bil v Parizu v četrtek oviran železniški promet, prav tako pa zaradi stavke ne vozi okoli 40 odstotkov regionalnih vlakov. Stavkajo tudi delavci centrov za predelavo odpadkov v Parizu, zato se na pločnikih v prestolnici nabirajo kupi vreč s smetmi. Sindikat CGT pa je medtem sporočil, da smeti v Parizu ne bodo pobirali vse do 14. junija.

S stavko grozijo tudi piloti
Še več glavobola oblastem pa utegne povzročiti stavka pilotov letalske družbe Air France. Ti so namreč po propadu pogajanj med upravo in tremi sindikati napovedali štiridnevno stavko, ki se bo začela v soboto, ko bodo v državo prispeli številni nogometni navdušenci.

Segolene Royal: Škodite ugledu države, končajte stavko
Francoski minister za šport Patrick Kanner je stavke označil za taktiko sindikalne gverile. "Kvarijo zabavo, in ker kvarijo zabavo, kvarijo ugled Francije," je dejal za radio France Inter. Tudi ministrica za okolje Segolene Royal je sindikatom očitala, da škodijo ugledu Francije, zato jih je pozvala, naj končajo stavko.

Hollande sindikate poziva k odgovornosti
Oglasil se je tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je sindikate pozval k odgovornosti. "Pozorno bom spremljal, kaj se bo jutri dogajalo in če bo treba sprejeti kako odločitev, bo ta sprejeta," je "zagrozil" Hollande na predvečer otvoritvene tekme med Francijo in Romunijo na pariškem stadionu Stade de France.

Francijo bo obiskalo 7 milijonov tujcev
Francijo naj bi med evropskim nogometnim prvenstvom od 10. junija do 10. julija obiskalo okoli 7 milijonov tujcev.

Začetek prvenstva v Franciji, sindikati pa stavkajo