Antoine Griezmann si je po tekmi - kot Cristiano Ronaldo - vzel čas za navijače. Oba zvezdnika se bosta v nekaj tednih spet pomerila v velikem finalu. V Ligi prvakov je naslov osvojil Ronaldo, kako bo tokrat? Foto: Reuters
Antoine Griezmann si je po tekmi - kot Cristiano Ronaldo - vzel čas za navijače. Oba zvezdnika se bosta v nekaj tednih spet pomerila v velikem finalu. V Ligi prvakov je naslov osvojil Ronaldo, kako bo tokrat? Foto: Reuters
Nemški navijači
Nemški navijači so bili dolgo navdušeni nad igro svojih ljubljencev, a na koncu se je izteklo drugače od njihovih želja. Foto: Reuters

turnirju, ki ga gostijo, uvrstili v finale.

Pred obračunom z Nemčijo so njihovi navijači prestrašeno obujali neprijetni statistiki - Francija namreč na velikih tekmovanjih ni premagala Nemčije vse od leta 1958, sploh nikoli pa ni ohranila mreže nedotaknjene. Na koncu sta padli obe tradiciji, saj so galski petelini slavili z 2:0.

Griezmann ključ videl v trdni obrambi
Junak tekme je bil spet Antoine Griezmann, ki je dosegel oba gola, s šestimi zadetki pa si je (skoraj) že zagotovil tudi lovoriko najboljšega strelca turnirja. "Zelo sem zadovoljen. Vedeli smo, da bo težko, zato smo morali igrati čvrsto v obrambi, naš vratar Hugo Lloris je bil spet izjemen," je zasluge porazdelil igralec tekme.

Henry: Spet imamo napadalca, ki odloča turnirje
Člana Atletica je pohvalil njegov predhodnik v napadu Francije Thierry Henry: "Odlika velikih ekip je v tem, da znajo kaznovati napake, saj s tem uničiš nasprotnika. To je Franciji tokrat odlično uspelo. Bili so podobni Italijanom in Nemcem, imeli so dve priložnosti in zabili dva gola. Ekipa je odlična, a glavni igralec je bil Griezmann. Od njega smo vsi pričakovali tako igro, on pa je pričakovanja udejanjil. Spet imamo junaka, spet imamo napadalca, ki je tako dober, da lahko osvojimo turnir. Res je izreden."

Deschamps: Nemčija je še vedno najboljša
Zadovoljstva ni skrival niti selektor Didier Deschamps: "Navdušen sem, saj je bila Nemčija res kakovostna. Dolgo so nas mučili, a smo vzdržali. Nismo imeli le lahkih tekem na tem turnirju, Nemčija je še vedno najboljša ekipa. A naredili smo to, kar smo morali, v napadu pa smo bili klinično natančni."

Löw: Bili smo boljši
Nemčija je pravi velikan svetovnega nogometa, saj je že 20. igrala v polfinalu evropskih in svetovnih prvenstvih. Francija 2016 je bila za elf že šesti zaporedni polfinale, selektor Joachim Löw je bil skrušen: "Leta 2010 in 2012 smo na velikem turnirju izgubili polfinale, ker je bil nasprotnik na drugi strani boljši od nas. Tokrat smo izgubili, čeprav smo bili boljši. Prav gotovo smo bili boljši, več smo prikazali, telesna govorica je bila boljša, tudi v dvobojih ena na ena smo bili boljši. Nesrečno dejstvo je bilo, da smo sploh prejeli prvi gol."

Z roko igral rekorder
Za prvi gol je bil kriv kapetan Bastian Schweinsteiger, ki je že v sodnikovem podaljšku prvega polčasa v svojem kazenskem prostoru igral z roko. Nesrečni dogodek za igralca, ki je 38-ič igral na zaključnih turnirjih EP-je in SP-jev, kar je nov rekord.

Oba pred domačimi navijači v finalu
V nedeljskem finalu se bosta pomerili Portugalska in Francija. Gre za edini reprezentanci, ki sta se v zadnjih 40 letih kot organizatorja EP-ja prebila v finale. Franciji je leta 1984 pred svojimi gledalci uspelo osvojiti naslov, Portugalski 20 let pozneje ne.

Prvi strelec: "Možnosti v finalu so 50-50"
"V finalu imamo oboji enako možnosti. To, da smo izločili Nemce in smo gostitelji, ne pomeni veliko. Portugalci verjamejo vase, a to velja tudi za nas," pred finalom razmišlja Deschamps. Še bolj diplomatski pa je bil Griezmann: "Zdaj se je treba spočiti in šele potem razmišljati v finalu. Proti Portugalski so možnosti 50-50, finale je le ena sama tekma, na kateri se lahko zgodi vse."