Veliki in močni - slovenska nogometna reprezentanca ima v teh dveh lastnostih primerjalno prednost pred tekmeci v skupini A. Foto: Reuters
Veliki in močni - slovenska nogometna reprezentanca ima v teh dveh lastnostih primerjalno prednost pred tekmeci v skupini A. Foto: Reuters
Richard Kingson, Gana
Vratar Gane Richard Kingson je edini čuvaj mreže na mundialu, ki se lahko pohvali, da je v reprezentančni karieri že dosegel gol. Leta 2008 je ob koncu tekme s Tunizijo dosegel gol z glavo za končnih 1:1. Foto: EPA
Rigobert Song, Kamerun
Kapetan Kameruna Rigobert Song (133 nastopov) lahko postane prvi nogometaš, ki bi bil izključen na treh različnih svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Severnokorejci med treningom v dežju
Ali je selektor Kim Džong Hun našel luknjo v pravilih? Nekaj je zagotovo, če mu omenite, da je iz Severne Koreje, sledi zgodovinska lekcija o tem, da se država imenuje Demokratična ljudska republika Koreja. Foto: EPA
Fabio Cannavaro
13 nogometašev lahko drugič osvoji naslov svetovnega prvaka. Kandidati so: Buffon, De Rossi, Cannavaro, Gattuso, Gilardino, Iaquinta, Camoranesi, Zambrotta, Pirlo (Italija 2006), Lucio, Kaka, Gilberto Silva (Brazilija 2002) in Henry (Francija 1998). Foto: EPA
Slovenska nogometna reprezentanca
Statistični prerez Slovenije na SP-ju 2010: starost 26,7 leta, 21,8 nastopa, višina 185 cm in teža 80,2 kg. Foto: EPA

23 igralcev v 32 različnih reprezetancah daje veliko možnosti za igranje s številkami in statistiko, a že pri pregledu osnovnih podatkov izbrancev Matjaža Keka je bilo mogoče ugotoviti, da bi lahko Slovenija izstopala po povprečni višini in teži reprezentance.

Balkanci navišji in najtežji
In res je - slovenski reprezentančni "Janez Novak" tehta 80,2 kg in je visok 185 cm. Nogometaši s sončne strani Alp so v povprečju najtežji oz. bolje rečeno najmočnejši na svetovnem prvenstvu, najbližje so jim z 79,9 kg Srbi, ki so sicer s 185,9 cm najvišji. V isto kategorijo sodijo še Grki, ki so v povprečju za 0,1 cm višji od "trigijev", za 0,1 kg pa so lažji od Srbov (185,1 cm in 79,8 kg).

James in Anglija najstarejša
V Južni Afriki slovenske fante 23. junija v Port Elizabethu čaka obračun z najstarejšo reprezentanco na prvenstvu Anglijo. Fabio Capello je izbral triindvajseterico, ki je v povprečju stara 28,7 leta, povprečje je zagotovo pokvarila odločitev, da pusti 21-letnega Thea Walcotta doma, hkrati pa da mesto med vratarji zasede David James. Najstarejši udeleženec turnirja bo 1. avgusta letos dopolnil že 40 let. Vratar Portsmoutha je tako 21 let in pol starejši od najmlajšega udeleženca, ta čast tokrat pripada danskemu čudežnemu dečku Christianu Eriksenu, ki je polnoleten postal 14. februarja letos.

Najmlajša reprezentanca je Gana, kjer je povprečni reprezentant star 24,1 leta. Mladost "črnih zvezd" ni presenetljva, če vemo, da sta na seznamu potnikov za Južno Afriko samo dva nogometaša starejša od 30 let, hkrati pa so Ganci svetovni mladinski prvaki. Slovenija je s 26,7 leta 12. najmlajše moštvo turnirja.

Prekaljeni Japonci, Alžirci najbolj "zeleni"
Pred tekmo z najstarejšimi pa Kekove varovance čaka še obračun z najmanj izkušenimi. Reprezentanti Alžirije se v povprečju ponašajo z 20 nastopi, medtem ko jih imajo najbolj prekaljeni Japonci v povprečju kar 47. Slovenci so v tej kategoriji veliko bližje Ažircem, saj imajo v povprečju le dva nastopa več (22).

Kapetan = največ nastopov
Med udeleženci 19. SP-ja je sicer 20 igralcev, ki še ni imelo niti enega nastopa za izbrano državno reprezentanco, med njimi tudi Slovenca Tim Matavž in Elvedin Džinič. Na drugi strani lestvice pa so branilec naslova Fabio Cannavaro (132 nastopov za Italijo) in Armando Guevara (133 za Honduras) ter Rogobert Song (133 za Kamerun). Zanimivo, da so vsi trije omenjeni igralci kapetani svojih reprezentanc. Tudi pri Sloveniji ima največ nastopov kapetan - Robert Koren jih ima 45.

Bogati prisegajo na "domače"
Reprezentance Anglije, Italije in Nemčije so sestavljena samo iz igralcev, ki igrajo v domačih prvenstvih, medtem ko je Nigerija edina, ki med 23-erico nima niti enega nogometaša, ki bi si kruh služil v domovini. Slovenija je z dvema domačima igralcema pri dnu tovrstne lestvice.

Barca in Anglija z največ udeleženci
Nobeno presenečenje ni, da prihaja največ udeležencev svetovnega prvenstva iz Anglije, kjer igra 118 reprezentantov. Sledijo Nemčija (84), Italija (80), Španija (60) in Francija (51). Med državami, ki jih ni na prvenstvu, je najbolj zastopana Rusija s 13 udeleženci. Med klubi je zmagovalec Barcelona (14), tesno mu sledijo Chelsea (13), Liverpool (12), Bayern (11). Deset udeležencev SP-ja imajo še Inter, Real, Arsenal in Panathinaikos.

Nogometna premiera - brat proti bratu
Zaradi poškodbe Michaela Ballacka je tekma Nemčija - Gana dobila status mini derbija, kjer bo krvnik kapetana "elfa" Kevin-Prince Boateng lahko postal tudi del zgodovine mundialov. Če bo v dresu Nemčije zaigral tudi njegov brat Jerome Boateng, se bo prvič dogodilo, da si bosta na prvenstvih nasproti stala brata v različnih reprezentancah.

Napadalec z vratarskimi rokavicami?
Za precedens in morebiten škandal pa je poskrbela tudi največja uganka letošnjega prvenstva Severna Koreja. Reprezentanca najbolj zaprte države na svetu je kot tretjega vratarja prijavila Kim Mjong Vona, ki pa je v uspešnih kvalifikacijah za preboj na prvenstvo trikrat zaigral kot napadalec. Tudi viri iz Južne Koreje, ki spremljajo nogometno dogajanje pri komunističnih bratih zatrjujejo, da je Kim Mjong Von napadalec in ne vratar.

Pravilo 26.3 za svetovna prvenstva zahtevajo od vsake države udeleženke, da imenuje 20 igralcev in 3 vratarje. Končno besedo bo seveda imela Fifa, ki bo opoldne v petek uradno objavila sezname udeležencev, katerim bodo potrdili tudi napise in številke.

p. s.: Carlos Tevez je vložil prošnjo, da bi mu na hrbtu pisalo Carlitos.