Lahko Urugvajci presenetijo in 11. julija osvojijo še tretji naslov svetovnega prvaka v zgodovini? Foto: Reuters
Lahko Urugvajci presenetijo in 11. julija osvojijo še tretji naslov svetovnega prvaka v zgodovini? Foto: Reuters
Miroslav Klose
Argentince je popolnoma razbila reprezentanca Nemčije ... Foto: EPA
Juan
... Brazilce pa je odpravila reprezentanca Nizozemske. Foto: EPA

Kdo bi si mislil? Nogometna javnost je pred prvenstvom dejala, da bodo o naslovu svetovnega prvaka v prvi vrsti odločali Argentinci in Brazilci. "Gavči" imajo nedvomno najboljši napad na svetu (že samo dejstvo, da sta vsako tekmo na klopi začela izjemna Sergio Agüero in Diego Milito, je samo po sebi neverjetno), Brazilci izjemne posameznike in odličnega selektorja Dungo, ki je ekipi pomagal do naslova južnoameriškega prvaka (2007) in Pokala konfederacij (2009). Toda še enkrat več se je izkazalo, da izjemni posamezniki za uspeh niso dovolj, kajti ekipa je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen - v primeru omenjenih reprezentanc, obramba.

Evropa "razbila" Južno Ameriko
Že na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji so se med najboljše štiri ekipe na svetu uvrstile evropske reprezentance: Francija, Italija, Nemčija in Portugalska. Tokrat finalistov iz Berlina in Portugalske ni, sta se pa v polfinale poleg Nemčije uvrstili še Nizozemska in Španija. Južnoameriškega optimizma pred začetkom četrtfinalnih obračunov ni manjkalo, saj je imela "najbolj nogometna celina" v ognju kar štiri ekipe (s statistiko se je med drugimi v svojem blogu poigral tudi novinar Slavko Jerič), po tekmah so v boju za polfinale padle tri. Vse tri, Argentino, Brazilijo in Paragvaj, so izločile evropske ekipe. S tem se dominantnost evropskih reprezentanc s prejšnjega SP-ja nadaljuje. V osvojenih naslovih sta obe celini izenačeni (9:9). Lahko Urugvaj proti vsem pričakovanjem Južno Ameriko znova potisne v vodstvo?

Preteklost zahteva naslov prvaka!
"Igrali bomo predvsem za svojo državo, svoje ljudi. Toda hkrati se zavedamo, da v polfinalu predstavljamo tudi našo celino. Še posebej zaradi zadnjega dejstva smo zelo ponosni," je v intervjuju po treningu dejal urugvajski napadalec Edinson Cavani. Urugvaj bo v polfinalu SP-ja nastopil prvič po letu 1970, mesto v finalu pa bo iskal proti razigranim in samozavestnim Nizozemcem, ki so v četrtfinalu izločili Brazilce. "Pripravljeni smo na hud boj in če bo Bog hotel, bomo naredili še korak h uresničitvi naših sanj in ciljev," je povedal kapetan Diego Lugano, ki bo moral obračun izpustiti zaradi poškodbe kolena. Dodal je še: "Urugvajska preteklost zahteva, da postanemo svetovni prvaki!"

Bo za Urugvaj pesti stiskala vsa latinska Amerika?
Obračun med Gano in Urugvajem so mnogi nogometni poznavalci še pred začetkom tekme obsojali na enega najslabših obračunov prvenstva, toda zmotili so se več kot očitno. Tekma je postregla pravzaprav z vsem, kar nam nogomet lahko ponudi. Tudi z "božjo" roko, ki je Urugvajcem nenazadnje prinesla polfinalni obračun z Nizozemsko. "To je ekipa, ki igra zelo dobro in zelo spretno premika žogo po zelenici. Kar se tiče njihove taktične igre so skoraj perfektni," s komplimenti na račun nasprotnika ni skoparil urugvajski napadalec Sebastian Abreu, ki je s panenko izločil Gano. Veselje je bilo seveda nepopisno, zmotilo ga je le eno dejstvo: "Predstavljamo latinsko Ameriko, zato smo bili še toliko bolj začudeni, ko smo videli, da za reprezentanco Gane navijajo mehiški navijači. Takšnih stvari res ne razumem, toda kakorkoli že ... Hvala vsem tistim, ki so se našega uspeha razveselili."

Slavje urugvajskih nogometašev po uvrstitvi v polfinale: