Po dvojnem odboju med branilcem Hondurasa in napadalcem Čila se je žogo znašla v mreži, s čimer je 'La Roja' povedla z 1:0. Foto: Reuters
Po dvojnem odboju med branilcem Hondurasa in napadalcem Čila se je žogo znašla v mreži, s čimer je 'La Roja' povedla z 1:0. Foto: Reuters
Waldo Ponce in Noel Valladares
Honduraški vratar Valladares, ki v domovini brani za Olimpio, se je izkazal z nekaj imenitnimi posredovanji. Foto: Reuters
Čile
Čile je po 48 letih in 13 tekmah le prišel do nove zmage na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA

"Uživati moramo v zmagi, toda že kmalu prihajajo nove težke tekme, ki jih moramo znova dobiti," je Alexis Sanchez povzel občutke Čilencev, ki so se zadnje zmage na prvenstvih veselili daljnega leta 1962. Pred 48 leti je Čile na domačem prvenstvu v boju za tretje mesto premagal Jugoslavijo. Pozneje so na SP-jih na naslednjih 13 tekmah ostali brez zmage, do dvoboja s Hondurasom, ko so upravičeno osvojili prve tri točke.

Za igralca tekme ste izbrali napadalca Čila Alexisa Sancheza. Več o nagradni igri preberite tukaj.

Smola branilca Mendoza
Čilenci so hitro zagrozili, že v 2. minuti je Matias Fernandez nevarno sprožil s prostega strela, a je žoga zletela prek prečke. Po četrt ure prevlade Južnoameričanov so se se prebudili tudi Hondurašani in dvakrat nevarno streljali.

V 34. minuti je Čile povedel po lepi kombinaciji. Jorge Valdivia je na desnem boku v ogenj poslal Mauricia Islo, ki je v kazenski prostor poslal natančen predložek. Žogo je tik pred svojimi vrati nespretno zaustavljal branilec Sergio Mendoza in jo preusmeril v Jeana Beausejoura, od katerega se je odbila v mrežo Noela Valladaresa.

Spregledana roka in enajstmetrovka
Ob izteku polčasa je Alexis Sanchez prodrl v kazenski prostor, si pripravil prostor in ustrelil, a je njegov strel z roko blokiral branilec Maynor Figueroa, česar pa glavni sodnik ni opazil.

Valladares ubranil izid
V drugem polčasu so se priložnosti za Čilence vrstile kot po tekočem traku, najprej je bil Sanchez po imenitnem prodoru premalo natančen, nato pa je Valladares branil nemogoče, saj je "ukrotil" neoviran strel z glavo Walda Ponceja s petih metrov. Na vrata Srednjeameričanov so Čilenci sprožili 20 strelov, od tega kar 15 v okvir razpoloženega Valladaresa, ki je bil najzaslužnejši, da so Južnoameričani slavili le z 1:0.

Osmoljenec ni videl priložnosti Čila
"Poraz je bil nepošten. Pri golu smo imeli smolo, niso si ustvarili nobene druge priložnosti za dosežek," je bil pogled "osmoljenca" Mendoze na tekmo. Očitno je spregledal preostalih 14 strelov Čila v okvir vrat svojega moštva.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas.


Poškodovana napadalca Suaza

Ker prvi strelec južnoameriških kvalifikacij Humberto Suazo še bil ni pripravljen za igro od prve minute, ga je v prvi postavi "La Roje" zamenjal strelec Jean Beausejour. Na drugi strani je manjkal tudi drugi Suazo, s poškodbo pa se ubada še David Suazo, napadalec Genoe.

Na SP-ju kar trije bratje Palacios
Honduras, eden izmed grdih račkov turnirja, je medtem že posrkbel za nov rekord svetovnih prvenstev, saj bodo na SP-ju v Južni Afriki nastopili kar trije bratje Palacios. Jerry Palacios je bil uradno vpoklican v torek, potem ko se je izkazalo, da je poškodba nosilca igre Julia Cesarja de Leona prehuda, da bi lahko zaigral na prvenstvu. 29-letni napadalec Jerry se je tako pridružil 24-letnemu Johnnyju in 26-letnemu Wilsonu, ki je med tremi brati tudi najbolj znan, saj igra za Tottenham.

SKUPINA H, Nelspruit

HONDURAS - ČILE 0:1 (0:1)
32.664; Beausejour 34.

Honduras: Valladares, Chavez, Figueroa, Nunez ( 78./Martinez), Mendoza, Izaguirre, Alvarez, W. Palacios , Guevara ( 64./Thomas), Espinoza, Pavon ( 60./Welcome).

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponce, Vidal ( 81./Contreras), Carmona , Millar ( 52./Jara), Valdivia (/87. Gonzalez), Fernandez , Beausejour , Sanchez.

Sodnik: Eddy MAILLET (Sejšeli)

ŠPANIJA - ŠVICA 0:1 (0:0)
62.453; Fernandes 52.

Lestvica:                    
ČILE 1 1 0 0 1:0 3
ŠVICA 1 1 0 0 1:0 3
HONDURAS 1 0 0 1 0:1 0
ŠPANIJA 1 0 0 1 0:1 0