Milivoje Novakovič je povedal, da je za tekmo proti Alžiriji treba najbolj pohvaliti Samirja Handanoviča, Marka Šulerja in Boštjana Cesarja. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novakovič je povedal, da je za tekmo proti Alžiriji treba najbolj pohvaliti Samirja Handanoviča, Marka Šulerja in Boštjana Cesarja. Foto: MMC RTV SLO
Fauzi Šauši, Mišo Brečko in Milivoje Novakovič
Trenutek, ko se je žoga po strelu Roberta Korena znašla v alžirskem golu. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič
Novakovič si je v ponedeljek z zanimanjem ogledoval leve. Foto: MMC RTV SLO

Nizke temperature so v kombinaciji s pravo "burjo" pošteno premrazile Kekove fante na drugem regeneracijskem treningu po zmagi nad Alžirijo, ki je trajal dobro uro. Od danes naprej je vse usmerjeno proti ZDA. Tudi vremenska napoved za prihodnje dni ne obljublja bistveno višjih tempertur, a vsi upamo, da se bo vsaj nadležen veter polegel, saj bo že tako veliko lažje.

Kot bi bila vsa trava umetna
Gotovo je v petek pred Slovenci drugačna tekma kot v nedeljo v Polokwaneju, ko so tožili zaradi visokih temperatur. "Poleg tega, da je bilo 25 stopinj, nam je nagajala še umetna trava. Ker so jo pred tekmo zalili, je bila žoga še bolj hitra. Pravijo, da trava vsebuje samo tri odstotke umetne, a se tega ne čuti. Tako je, kot bi bila vsa umetna," je ocenil "Novagol".

Dodal je, da se je ekipa proti Alžiriji izgarala na igrišču: "Na trenutke nam je bilo težko, tekmo smo začeli v krču, ampak to je svetovno prvenstvo. Moraš se osredotočiti na vso tekmo in pomagati s tekom. Pretekli smo osem kilometrov več od tekmecev in z ne najboljšo igro smo zmagali. Tudi, denimo, Italiji tako večkrat uspe."
"Imamo srčnost, in to bomo pokazali"
Najboljši slovenski strelec v kvalifikacijah ni bil zadovoljen s svojo igro in se zaveda, da jo bo moral popraviti. V 90 minutah ni niti enkrat streljal proti vratom Alžircev. "Tudi v Kölnu se mi to kar pogosto dogaja. Tega sem navajen. Opazilo se je, da smo v krču, a najbolj pomembna je zmaga. Vzdušje je pravo, zadovoljni smo s predstavo, vemo pa, da imamo rezerve, in to bomo morali popraviti. Prepričani smo, da bomo naredili še nekaj velikega. Vsi nas podcenjujejo, a mi imamo srčnost, in to bomo pokazali na igrišču. Slovenska javnost je zadovoljna z nami. Mogoče se še ne zavedamo, kaj smo storili, se bomo pa v petek zagotovo," ostaja optimist 31-letni Jaršan. V slovenski reprezentanci sicer več prihaja do žoge, medtem ko je v Kölnu bolj osamljen.

Vuvuzele rešitev za naše stadione?
Novakovič, ki je imel med pripravami precejšnje težave s trebušno steno, kondicijsko še vedno ni "ta pravi", a kot vedno poudarja, da je to svetovno prvenstvo, kjer ni izgovorov. Tudi njega motijo vuvuzele: "Zelo so moteče, saj ne slišiš niti igralca, ki je pet metrov oddaljen od tebe. Če ti kdo zakliče "Hrbet!", ga ne slišiš. Mogoče je pa to rešitev za naše prazne stadione. Ker so simbol Južne Afrike, mislim, da bodo ostale. Treba se bo prilagoditi nanje. Tudi naše navijače smo bolj težko slišali, smo jih pa toliko bolje po tekmi. Vsem se zahvaljujemo za podporo, upamo, da jih bo na drugih tekmah še več."

Po njegovem mnenju je do zdaj najboljšo igro na prvenstvu pokazala Nemčija. "Razen nje nihče ni dobro začel prvenstva. Nemci so najbolje pripravljeni. Igrajo najlepše in samo naprej. So kot "mašine"", pravi "Nova". Morda je za to krivo tudi to, da so z novo žogo jabulani v Bundesligi igrali že od decembra, vendar Novakovič meni, da so Angleži, ki so opozorili na ta podatek, našli le še en izgovor.
Iz Johannesburga,