Bojan Prašnikar verjame, da se bo Slovenija na svetovnem prvenstvu predstavila v dobri luči. Poudarja, da bo ključna prva tekma. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Prašnikar verjame, da se bo Slovenija na svetovnem prvenstvu predstavila v dobri luči. Poudarja, da bo ključna prva tekma. Foto: MMC RTV SLO

Po navadi igralci v tem času razmišljajo o dopustu, zdaj morajo razmišljati o pripravah. Dodatna obremenitev je ta, da priprave niso kratke. So pa zelo dobro organizirane in stvar teče v primernem ritmu. Nihče od naših igralcev še ni nastopil na velikem tekmovanju, to je za njih poseben izziv, zato tudi lažje prenašajo takšne in drugačne obremenitve.

Matjaž Kek
Matjaž Kek je bil Prašnikarjev pomočnik pri Mariboru v sezoni 1999/2000. Foto: MMC RTV SLO

Imamo srečo, da igramo prvo tekmo s tekmecem, ki je najlažji konkurent. Na tej tekmi pričakujemo zmago, kajti ta zmaga nam lahko odpira veliko možnosti za naprej. Ta tekma je po mojem mnenju ključna. V primeru uspeha bo na drugih dveh tekmah veliko lažje razmišljati, kako naprej.

Milivoje Novakovič
Bo Milivoje Novakovič v Južni Afriki lahko dal od sebe sto odstotkov? Foto: MMC RTV SLO

V dveh mesecih smo napravili velik napredek v rezultatu in igri. To bodo nedvomno preučili tekmeci, tako dobre kot slabe stvari. Mi moramo priti na nivo s tekme proti Rusiji, kajti le tako smo lahko konkurenčni. Vprašanje je, ali je bil to naš vrhunec ali lahko te zgodbe ponavljamo oziroma pišemo nove.

Slovenska nogometna   reprezentanca
Prašnikar se strinja, da bi morala biti osnova slovenske nogometne reprezentance še naprej hitri prehodi iz obrambe v napad. Foto: NZS

Mi še nismo odigrali pripravljalne meddržavne tekme in težko opredelimo, v kakšnem stanju smo. Ne smeta nas zavesti dva negativna rezultata Alžircev, res pa je, da že kar nekaj časa niso zmagali.

Rafael van der Vaart
Nizozemci so med tistimi, ki jih "Prale" šteje med največje favorite. Foto: EPA

Mentaliteta Američanov je nekaj posebnega. So borbeni, disciplinirani, že skoraj fanatični. To je njihov princip. V tem pogledu bomo morali vložiti več, kot smo sposobni, da jim bomo lahko "parirali" v tem elementu. Tu vidim veliko nevarnost. Oni živijo samo za zmage. Naše priložnosti bodo prišle, če bomo vsaj v tem elementu poskušali biti konkurenčni.

Ellis Park v Johannesburgu
Prašnikar ne bo odpotoval v Južno Afriko. Foto: EPA

V zgodovino se je zapisal kot prvi selektor slovenske nogometne reprezentance, ki jo zdaj uspešno vodi njegov nekdanji "učenec" Matjaž Kek. 57-letni trener iz Šmartnega ob Paki je trikrat sedel na klopi izbrane vrste, najprej takoj po osamosvojitvi leta 1991, nato pet mesecev leta 1998 pred prihodom Srečka Katanca, nazadnje pa med letoma 2002 in 2004, ko jo je popeljal tudi v dodatne kvalifikacije za Euro 2004, v katerih je moral priznati premoč Hrvatom.
V daljšem pogovoru za MMC je zdajšnji trener Rudarja iz Velenja razkril svoja razmišljanja v pričakovanju drugega nastopa Slovenije na globalnem dogodku številka ena letošnjega leta.

Gospod Prašnikar, tudi vi že nestrpno odštevate dneve do začetka svetovnega prvenstva, kajne?

Vsi živimo od pričakovanj, še posebej, ker nastopa naša reprezentanca. Prihajajo pomembni dnevi. To so vendarle neki vrhunci v športu. Svetovno prvenstvo v nogometu je pač ob olimpijskih igrah največji športni dogodek na svetu.

Najbrž ste vsaj malce spremljali, kaj se je dogajalo med pripravami slovenske reprezentance v Brunicu. Kakšen vtis ste dobili takole z razdalje?
Stvar je bila izjemno dobro organizirana, vse teče po načrtu. So pa to dokaj specifične priprave, saj se morajo reprezentance prilagoditi nadmorski višini, ki jih čaka v Južni Afriki. Pri višinskih pripravah imajo reprezentance različne koncepte. Videli bomo, kdo je bil v teh inovacijah najbolj uspešen. Do zdaj ni imela nobena ekipa takšnih priprav, saj ni bilo takih situacij. So pa naši igralci homogeni, zbrani in motivirani, zato računam, da bomo šli dobro pripravljeni na SP.
Nervoza pred izpitom kariere nedvomno narašča pri vseh. Zdaj so nogometaši že kar nekaj časa skupaj, česar niso ravno navajeni, saj so priprave pred kvalifikacijskimi tekmami precej krajše. Se igralci po tako dolgem času že malce "najejo" drug drugega?
Dejstvo je, da so te priprave na koncu zelo zahtevnih državnih prvenstev. Po navadi igralci v tem času razmišljajo o dopustu, zdaj morajo razmišljati o pripravah. Dodatna obremenitev je ta, da priprave niso kratke. So pa zelo dobro organizirane in stvar teče v primernem ritmu. Nihče od naših igralcev še ni nastopil na velikem tekmovanju, to je za njih poseben izziv, zato tudi lažje prenašajo takšne in drugačne obremenitve.

V torek je selektor Kek objavil seznam 23 nogometašev, ki bodo odpotovali v Južno Afriko. Vem, da je težko ocenjevati delo kolega, povrh vsega še iz domovine, toda vendarle: je izbor za vas pričakovan ali ste med "odpisanimi" pričakovali kakšno drugo ime?
Moram reči, da sem pričakoval podobne rešitve. Prednost so dobili igralci, ki so bili nosilci v kvalifikacijah, odpadli pa so igralci, ki so bili v teh zadevah manj prisotni. Odpadali so tam, kjer je bila konkurenca najmočnejša.

Ker ste trener Rudarja, vas moram vprašati naslednje: ste imeli kakšen vpogled v to, kako se je na SP v zadnjih tednih pripravljal Mirnes Šišič, glede na to, da je del treninga opravil tudi v Velenju?
Moram reči, da ni nič treniral z nami, tako da ne morem nič komentirati. Nimam informacij o njegovih pripravah. Bil sem dogovorjen s selektorjem, da bo prišel, vendar se to nato ni zgodilo. Selektor mi je sporočil, da ima nek drug program.

Vas kaj skrbi stanje Milivoja Novakoviča, pri katerem se vleče poškodba trebušne stene?
Vse take poškodbe so lahko dokaj problematične. Novakovič je gotovo zelo pomemben član ekipe. Vsak "izgubljeni" dan priprav je pomemben, še hujše bo, če ne bo mogel stoodstotno igrati. Težko ocenjujem, ker ne poznam vseh podrobnosti, vidim pa, da ne trenira s polno paro.

Kaj pričakujete od Slovenije na svetovnem prvenstvu?
Vsi živimo v nekih pričakovanjih, zdaj pa še nekaj več pričakujemo, glede na optimistično stanje v naši reprezentanci. Je pa res SP nekaj posebnega. Imamo srečo, da igramo prvo tekmo s tekmecem, ki je najlažji konkurent. Na tej tekmi pričakujemo zmago, kajti ta zmaga nam lahko odpira veliko možnosti za naprej. Ta tekma je po mojem mnenju ključna. V primeru uspeha bo na drugih dveh tekmah veliko lažje razmišljati, kako naprej. Ne smemo misliti, da lahko Alžirijo z lahkoto premagamo, je pa premagljiva ekipa, ki nam lahko da motiv za naprej. Štart je zelo pomemben.

V kvalifikacijah smo bili morda še nekoliko neprebrana knjiga, tokrat bo najbrž drugače in bodo vsi tekmeci na nas maksimalno pripravljeni.
Dejstvo je, da lahko kvalifikacije razdelimo na dva dela. S prvim delom ne moremo biti zadovoljni, ker ni kazal dobre slike. Drugi del je postregel z izrazitim preobratom v pozitivno smer. V dveh mesecih smo napravili velik napredek v rezultatu in igri. To bodo nedvomno preučili tekmeci, tako dobre kot slabe stvari. Mi moramo priti na nivo s tekme proti Rusiji, kajti le tako smo lahko konkurenčni. Vprašanje je, ali je bil to naš vrhunec ali lahko te zgodbe ponavljamo oziroma pišemo nove. Danes je težko kar koli skriti, zato kakšnega skrivanja ni za pričakovati. V 14 dneh priprav pa tudi kaj novega težko izumiš.

Podcenjevanja od naših tekmecev ne pričakujete?
Vse reprezentance se normalno zavedajo, da je pomembna vsaka točka. Vsi, ki se na SP uvrstijo, pa so tudi kakovostni. Mogoče lahko le v tretjem krogu, ko se kakšna ekipa že uvrsti naprej, razmišlja kdo o kakšnih kalkulacijah. V prvem krogu nihče ne bo hotel izgubiti, kajti v skupini s štirimi moštvi je pomembno že to, da če že sam ne zmagaš, ne zmaga niti tvoj tekmec. Že v prvem krogu bodo vsi igrali s polno močjo.

Osnovni cilj Keka na "mundialu" bo atraktivna igra, ki ji daje celo prednost pred rezultati. Ste presenečeni nad tem njegovim razmišljanjem?
Na takšnem tekmovanju se mora vedno razmišljati o rezultatu, poti pa so različne. Mogoče so ta razmišljanja prisotna v tem trenutku, niso pa bila prisotna pred mesecem dni. Zdaj se prvenstvo bliža in je treba dati tudi kakšno izjavo. V tej luči je treba razumeti to njegovo napoved. Razmišljal je o tem, kako se maksimalno izkazati na tem prvenstvu. Potrebujemo vrhunsko formo, le tako pa bomo lahko razmišljali, da bomo dobro odigrali in posledično prišli tudi do rezultata.

Kakšna bo morala biti slovenska igra za uspeh na tem prvenstvu? Bo preverjen recept s hitrimi prehodi iz obrambe v napad dovolj ali bo treba še kaj dodati?
Dejstvo je, da bi morala biti to osnova. Za takšno igro potrebuješ konstantno igro v fazi branjenja, pri kateri ne sme biti nekih atraktivnih zadev. Posledično boš lahko razvijal tudi ta prehod. Slišimo, da so določene težave z Novakovičem in Dedičem, za to hitro igro pa bomo potrebovali ravno izjemno pripravljene igralce v napadu. Ali bo to dovolj, bomo videli na samih tekmah.

Naš prvi tekmec bodo Alžirci, ki na pripravljalnih tekmah niso blesteli. Smo proti njim sposobni doseči ugoden rezultat?
Alžirci so odigrali dve pripravljalni tekmi, na katerih niso dosegli dobrega rezultata, a na igrišču niso delovali slabo. Rezultati so dokaj čudni, glede na to, kaj se je dogajalo na igrišču. Imajo določene probleme s poškodovanimi in kaznovanimi igralci, to je lahko priložnost za nas. Druga stvar pa je, da mi še nismo odigrali pripravljalne meddržavne tekme in težko opredelimo, v kakšnem stanju smo. Ne smeta nas zavesti dva negativna rezultata Alžircev, res pa je, da že kar nekaj časa niso zmagali.

Kje vidite njihove največje prednosti in slabosti?
Veliko pozornosti dajo sami igri, imajo pa probleme v fazi defenzive. To je zadeva, ki bi jo lahko izkoristili s hitrimi prehodi po izgubljeni žogi Alžircev, ko bi se v njihovi obrambi pojavile luknje. Prav tako ne trpijo določene agresivnosti in tudi tu lahko iščemo svoje priložnosti.

Vidite kakšno prednost v tem, da bodo igrali na svoji celini, čeprav severne in južne Afrike nikakor ni mogoče primerjati?
To ne bi smelo imeti bistvenega vpliva, morda je to celo prednost za nas. Klima je vsekakor prednost za nas. Alžirci ne igrajo v takih razmerah in na takšnih višinah. Živimo med hribi in gorami, to je lahko naša prednost. Vse reprezentance so iskale določene variante, kako bi lahko imitirale tamkajšnje razmere in klimo, videli bomo, komu je najbolj uspelo.

Američani so razmere v Južni Afriki spoznali že lani. Kaj je njihov glavni adut in kaj njihova najšibkejša točka?
O Američanih imam zelo pozitivno mnenje. Večina igralcev igra v Evropi in poznajo naš način igranja. V napadu pa imajo tudi dva ali tri izjemno sposobne napadalce, ki igrajo v ZDA in Mehiki. Oni so lahko za nas izjemno neugodni. Imajo drugačen način igranja kot "Evropejci". Po drugi strani je mentaliteta Američanov nekaj posebnega. So borbeni, disciplinirani, že skoraj fanatični. To je njihov princip. V tem pogledu bomo morali vložiti več, kot smo sposobni, da jim bomo lahko "parirali" v tem elementu. Tu vidim veliko nevarnost. Oni živijo samo za zmage. Naše priložnosti bodo prišle, če bomo vsaj v tem elementu poskušali biti konkurenčni. Gledal sem jih tudi na zadnji prijateljski tekmi proti Turčiji in v večjem delu tekme so potrdili mišljenje, ki ga imam o njih.

Tako kot Alžirci tudi Angleži na zadnjih tekmah niso bili suvereni. Kaj lahko potegnemo iz prijateljske tekme, ki smo jo lani proti njim odigrali na Wembleyju? Se jim bo zaradi tega lažje ali težje zoperstaviti?
Mislim, da lahko pričakujemo popolnoma drugačno tekmo kot v Londonu. Tam smo dosegli fantastičen rezultat, to pa nam je dalo krila za nadaljevanje kvalifikacij. A Angleži niso igrali maksimalno angažirano, od sebe so dali toliko, da so pač zmagali. Mi se moramo zavedati, da to ni bila prava Anglija in da moramo pričakovati drugačno Anglijo. Je pa res, da proti Angliji igramo tretjo tekmo in lahko v primeru dobrih izidov Angležev na prvih dveh tekmah pričakujemo kakšne kalkulacije, ki sem jih že omenil. Moramo pa vedeti, da lahko tudi proti Angležem igramo, tako kakor v Angliji.

Glede na to, da je bil Kek pri Mariboru vrsto sezon vaša podaljšana roka na igrišču in nato tudi vaš pomočnik na trenerski klopi, vas morda kdaj pokliče za kakšen nasvet?
Moram reči, da se srečamo in podebatiramo o določenih problemih in zadevah. Toda Matjaž je postal že izkušen trener, ki natančno ve, kdaj vzeti kakšno stvar in jo uporabiti. Tako da že v navadnih pogovorih prideš do zaključka, da ima določeno usmeritev in gre v to smer.

Boste tudi vi odpotovali v Južno Afriko na ogled kakšne tekme?
Ne.

Pred dvema letoma ste v našem intervjuju pred evropskim prvenstvom pravilno predvidevali, da bi lahko končno presenetila Španija, ki je nato tudi res postala prvak. Tudi tokrat je poleg Brazilije favorit na stavnicah. Razmišljate podobno kot stavnice ali je za vas favorit kdo drug?
Nisem ravno prepričan, da je Španija glavni favorit. Mednje bi uvrstil Brazilijo in Argentino, ki prihajata z južne poloble. Na drugi strani so tu vedno prisotne evropske reprezentance, ki tudi če imajo kar precejšnje probleme, so vedno v ospredju. Glede na to, kar sem videl, dobro deluje Nizozemska.

Poleg Slovenije bodo vaše simpatije najbrž ponovno na strani Nemcev. Kaj pričakujete od njih?
Vedno nekako navijam zanje, letos pa nisem ravno prepričan, da bi lahko posegli po vrhu.
Kdo bo po vašem mnenju presenetil?
Omenil sem že Nizozemsko, na določenih tekmah pa lahko presenetijo tudi Afričani, denimo Slonokoščena obala ali Gana. Na takšnem turnirju je treba odigrati sedem tekem na vrhunski ravni, te ekipe pa nimajo te konstantnosti, vendar lahko presenetijo kakšnega favoriziranega tekmeca v izločilnih bojih.

Po navadi igralci v tem času razmišljajo o dopustu, zdaj morajo razmišljati o pripravah. Dodatna obremenitev je ta, da priprave niso kratke. So pa zelo dobro organizirane in stvar teče v primernem ritmu. Nihče od naših igralcev še ni nastopil na velikem tekmovanju, to je za njih poseben izziv, zato tudi lažje prenašajo takšne in drugačne obremenitve.

Imamo srečo, da igramo prvo tekmo s tekmecem, ki je najlažji konkurent. Na tej tekmi pričakujemo zmago, kajti ta zmaga nam lahko odpira veliko možnosti za naprej. Ta tekma je po mojem mnenju ključna. V primeru uspeha bo na drugih dveh tekmah veliko lažje razmišljati, kako naprej.

V dveh mesecih smo napravili velik napredek v rezultatu in igri. To bodo nedvomno preučili tekmeci, tako dobre kot slabe stvari. Mi moramo priti na nivo s tekme proti Rusiji, kajti le tako smo lahko konkurenčni. Vprašanje je, ali je bil to naš vrhunec ali lahko te zgodbe ponavljamo oziroma pišemo nove.

Mi še nismo odigrali pripravljalne meddržavne tekme in težko opredelimo, v kakšnem stanju smo. Ne smeta nas zavesti dva negativna rezultata Alžircev, res pa je, da že kar nekaj časa niso zmagali.

Mentaliteta Američanov je nekaj posebnega. So borbeni, disciplinirani, že skoraj fanatični. To je njihov princip. V tem pogledu bomo morali vložiti več, kot smo sposobni, da jim bomo lahko "parirali" v tem elementu. Tu vidim veliko nevarnost. Oni živijo samo za zmage. Naše priložnosti bodo prišle, če bomo vsaj v tem elementu poskušali biti konkurenčni.