Robert Koren se je z West Albionom dvakrat uvrstil v prvo ligo, v sezoni med angleško elito pa je tudi dosegel prvi slovenski gol v Premier ligi. Foto: EPA
Robert Koren se je z West Albionom dvakrat uvrstil v prvo ligo, v sezoni med angleško elito pa je tudi dosegel prvi slovenski gol v Premier ligi. Foto: EPA
Robert Koren
29-letni Radeljčan bo imel na mundialu dodaten motiv - pritegniti pozornost novih delodajalcev. Glede na status prostega igralca mu ponudb ne bi smelo manjkati. Foto: NZS

29-letni Koren je na Otok prišel januarja leta 2007 iz norveškega Lilleströma, v tem času pa je za moštvo iz Birminghama odigral 149 tekem in dosegel 22 golov. Ob zadnjem podaljšanju pogodbe sta se strani dogovorili za možnost, po kateri je klub lahko za eno leto podaljšal sodelovanje. Ker tega v klubu iz okolice Birminghama niso izkoristili, bo Koren od 30. junija prosti igralec.

Osvežitev kadra odprla vrata za odhod
WBA se je letos vrnil v elitno angleško tekmovanje premier league, potem ko je v prvi angleški ligi osvojil drugo mesto, pri čemer je bil Korenov delež viden predvsem v drugi polovici sezone, ko se je znova ustalil v prvi postavi "baggiesov".

"Robertu Korenu bi se iskreno zahvalili za njegov prispevek. V treh letih in pol nastopanja za naš klub je dosegel nekaj pomembnih golov, njegovo delo pa je bilo vselej na visoki poklicni ravni. Ob vrnitvi v premier league smo se odločili za osvežitev igralskega kadra," je med drugim na spletni strani zapisal športni direktor WBA Dan Ashworth.

Na stranskem tiru italijanskega trenerja
V letošnji sezoni se je RoKo, kot so ga krstili navijači West Albiona, znašel na stranskem tiru. Novi trener Roberto Di Matteo je na začetku sezone slovenskega kapetana postavljal na različna igralna mesta, predvsem na krila, enkrat pa celo na bočni položaj v obrambi. Po poškodbi in javno izrečeni želji po odhodu pa se je vse spremenilo, ko je z novim letom prišlo do nekaj poškodb in sočasnega vpoklica nekaterih igralcev "baggiesov" na Afriški pokal narodov. V 39 nastopih, 30-ih v začetni postavi, je Radeljčan zabil osem golov.

Klub brez odškodnine, Koren prostih rok
Koren, ki je medtem kot kapetan popeljal Slovenijo prek Rusije na drugo svetovno prvenstvo v nogometu, je ostal član WBA in znova začel redno igrati v prvi postavi. Glede na to, da je Koren januarja ponovno napovedal, da bi rad zapustil WBA, bi lahko šlo pri tokratni odločitvi kluba tudi za gentelmanski dogovor med vodstvom in igralcem, saj je bila nesoglasja med Slovencem in italijanskem trenerjem več kot očitna.

V nogometnem zakulisju krožijo govorice, da se zanj še vedno zanima londonski Fulham, letošnji poraženec finalne tekme Evropske lige.