Spodnji del trofeje, pod katero so zapisana vsa imena svetovnih prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Spodnji del trofeje, pod katero so zapisana vsa imena svetovnih prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Maradona
Trofejo so kot kapetani svojih reprezentanc dvignilia številna znana imena, med katerimi najdemo tudi Diega Armanda Maradono, ki se je naslova svetovnega prvaka takole veselil leta 1986 v Mehiki. Foto: EPA
Mario in Matjaž Kek ob dragocenem pokalu
Pokal za svetovni pokal je tu

Na brniško letališče je nekaj minut pred 13. uro prispelo posebno letalo, ki je v sklopu svetovne turneje v Slovenijo dostavilo težko pričakovano trofejo, ki jo najboljšim reprezentancam na svetu podeljujejo že vse od leta 1974. Ponosno so jo kot zmagovalci dvignili številni legendarni nogometaši, kot so Diego Armando Maradona, Daniel Passarella, Franz Beckenbauer, Dino Zoff, Didier Deschamps, Dunga, Fabio Cannavaro in Lothar Matthäus, končno pa se boste lahko z njo slikali tudi vi.

Simič: Čast, da smo postali del nogometne družine!
Dogodek na brniškem letališču je povezoval športni novinar RTV Slovenija Igor E. Bergant, pridružili pa so se mu tudi drugi govorci. Med njimi je bil predsednik Nogometne zveze Slovenije mag. Ivan Simič, ki je počaščen, da se je trofeja ustavila tudi pri nas. "Uvrstitev med 32 najboljših nogometnih reprezentanc na svetu predstavlja krono organiziranega igranja nogometa pri nas in nedvomno tudi veliko priznanje in promocijo države. Danes se upravičeno lahko počutimo del mednarodne nogometne elite, ki bo na očeh nogometnih navdušencev iz vsega sveta," je ponosno dejal Simič in sklenil: "V čast nam je, da smo postali del nogometne družine, ki ima privilegij pospremiti trofejo na poti v Južno Afriko."

Uroš Kanduč, generalni direktor podjetja Coca-Cola Slovenija, glavnega pokrovitelja svetovne turneje, je ob tem še dejal: "Moram priznati, da se je tistega večera, ko se je Slovenija z zmago nad rusko reprezentanco uvrstila na svetovno prvenstvo, spremenilo marsikaj – ne le za nogometaše in navijače, temveč tudi za nas. Utrip v našem podjetju se je spremenil. Ponosni smo na uspeh naših nogometašev ter na dejstvo, da jih lahko podpiramo kot uradni pokrovitelj."

130.000 kilometrov v 225 dneh
Turneja je zagotovo ena najdaljših v zgodovini potovanja pokala, pojasnjuje Karolina Lamačova, medijska predstavnica Fife, ki je še dodala: "Znameniti kipec bo imelo priložnost videti kar 84 držav v samo 225 dneh, turneja pa bo tako opravila 130.000 kilometrov."

Zlati pokal je v nedeljo gostoval v oddaji Spet doma, kjer je bil gost tudi selektor Matjaž Kek (videposnetek desno), v ponedeljek pa se bo preselil v nogometno oddajo Pozdrav Afriki (TVS 2 ob 22.00).

Ne zamudite izjemne priložnosti!
V torek, 30. marca 2010, bo trofeja prispela v šotor, ki bo postavljen na parkirišču pred vodnim mestom Atlantis v ljubljanskem BTC-ju. Tam se boste lahko z eno najprepoznavnejših gmot zlata na svetu fotografirali, hkrati pa uživali pester zabavni program. Med drugim si boste lahko ogledali animacijo uradne maskote svetovnega prvenstva Zakumija, igrali boste lahko namizni nogomet, streljali na gol, se podpisovali v knjigo dobrih želja, igrali igre na Playstationu in si ogledali še krajši pregled nogometne zgodovine v 3D-nogomentem kinu.

Priskrbite si vstopnico
Vstopnice so brezplačne, treba se je le registrirati na uradni slovenski spletni strani glavnega pokrovitelja. V nasprotnem primeru bo vstop brez registracije mogoč le v primeru prostih mest. Vstopnice boste lahko dvignili na mestu dogajanja. Pokrovitelj še svetuje, da si obiskovalci dokument, ki ga bodo prejeli ob registraciji, natisnejo, saj bo to omogočalo hitrejši prevzem vstopnice. Registrirate se lahko do 28. marca 2010 do polnoči.

Mario in Matjaž Kek ob dragocenem pokalu
Pokal za svetovni pokal je tu