Trener Borussie, ki je še edino neporaženo moštvo v letošnji izvedbi Lige prvakov, Jürgen Klopp, je po tekmi od sreče norel na zelenici Westfallna. Foto: EPA
Trener Borussie, ki je še edino neporaženo moštvo v letošnji izvedbi Lige prvakov, Jürgen Klopp, je po tekmi od sreče norel na zelenici Westfallna. Foto: EPA

Ne morem pojasniti, kaj se je v tistem trenutku zgodilo v meni. Mislim, da moram k zdravniku. Zdi se, kot da smo osvojili naslov prvaka.

Jürgen Klopp
Felipe Santana
Felipe Santana je z zmagovitim zadetkom v 93. minuti navijače Borussie popeljal v delirij. Foto: EPA

Težko je v tem trenutku povedati kaj pametnega ... nocoj smo imeli ogromno sreče! Zapravili smo veliko priložnosti, a nikoli nismo nehali verjeti v svoj uspeh. Sicer nismo igrali dobro, Malaga je srečanje taktično odigrala perfektno, toda sodeč po predstavah na obeh tekmah, sem prepričan, da smo napredovali zasluženo.

Michael Zorc
Willy Caballero
Willy Caballero je bil nedvomno prvo ime Malage. 31-letni argentinski vratar je z neverjetnimi obrambami domače napadalce spravljal v obup. Pri vseh treh zadetkih je bil sicer povsem nemočen. Foto: EPA

Preprosto ne morem verjeti! To je najbolj nor trenutek v moji karieri! Bila je posebna tekma za vse - za nas in za navijače. Nocoj smo bili priča hollywoodski zgodbi. Upam, da bo tak tudi konec.

Neven Subotić
Westfallen
Na stadionu Westfallen so navijači Borussie pripravili dih jemajoče vzdušje, pred srečanjem so uprizorili tudi domiselno koreografijo. Njihovi ljubljenci so v torek postali šele tretja ekipa v zgodovini Lige prvakov, ki ji je uspelo v bojih na izpadanje doseči dva zadetka v 90. minuti ali pozneje. Pred tem je to uspelo le Manchester Unitedu, ki je v finalu leta 1999 uprizoril preobrat na tekmi z Bayernom in prav Bayernu, ki je na povratni četrtfinalni tekmi leta 2005 prek Paola Guerrera in Mehmeta Scholla Chelseaju v Münchnu zabil zadetka v 90. in 95. minuti. Vseeno to tedaj ni bilo dovolj za napredovanje v polfinale (s skupnim izidom 6:5 so si polfinalni obračun s kasnejšim prvakom Liverpoolom zagotovili Londončani). Foto: EPA

Škoda mi je za poraz, kajti vsak izmed nas je v tekmo vložil veliko napora. Naši navijači so bili priča dobri predstavi svoje ekipe in predvsem dobri tekmi. Prepričan sem, da jih je izpad iz Lige prvakov dotolkel še bolj kot nas.

Roque Santa Cruz
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je v Carigradu vknjižil 13. dvojček v Ligi prvakov, s čimer je na tovrstni lestvici prehitel legendarnega napadalca Milana, Filippa Inzaghija. Več dvojčkov sta v Ligi prvakov dosegla le Lionel Messi (16) in Raul Gonzalez (14). Foto: EPA

Upam, da Real letos osvoji Ligo prvakov, tako da bomo lahko rekli, da smo izgubili proti prvakom.

Fatih Terim
Jose Mourinho in Didier Drogba
Jose Mourinho je po tekmi v Carigradu takole objel svojega nekdanjega varovanca pri Chelseaju, Didierja Drogbaja. Mourinho bo letos še sedmič v karieri svojo ekipo vodil v polfinalu Lige prvakov. Tolikokrat je svojo ekipo uspelo v ta del tekmovanja popeljati le še menedžerju Manchester Uniteda, Alexu Fergusonu. Foto: EPA

Ob izidu 1:2 za Malago so Andaluzijce le štiri minute ločile od zgodovinskega preboja med najboljše štiri ekipe na stari celini že v svoji krstni sezoni Lige prvakov, a so imeli Nemci drugačne načrte. V sodnikovem podaljšku sta Marco Reus in Felipe Santana zatresla mrežo španskega prvoligaša in Borussio uvrstila v žreb polfinalnih parov, ki bo ta petek v Nyonu.

Preprečili morebitni španski trojček
Borussia je v torek postala prva ekipa po 2. novembru 2005, ki je v Ligi prvakov dva zadetka dosegla v 90. minuti oziroma v sodnikovem dodatku. Nazadnje je to na tekmi s Thunom uspelo Ajaxu (4:2). Prav tako so Nemci z napredovanjem v polfinale poskrbeli, da se ne bodo ponovile sezone 1999/2000 (Liga prvakov), 2006/07 (Pokal Uefa) in 2011/12 (Evropska liga), ko so imeli Španci kar tri predstavnike v polfinalu enega izmed dveh najmočnejših evropskih nogometnih tekmovanj. Real se je med najboljše štiri že uvrstil, Barcelona mora prisotnost na petkovem žrebu še potrditi.


Znova kopica sodniških napak

Na tekmi ni manjkalo spornih sodniških odločitev, za katere je poskrbela škotska trojka Craig Thomson, Derek Rose in Alasdair Chambers. Kar nekaj grobih prekrškov in nešportnih potez je ostalo nekaznovanih, dva zadetka sta padla celo iz nedovoljenega položaja. Najprej je bil ob podaji soigralca prehiter Eliseu, ki je v 82. minuti zadel za 1:2, ob podaji v kazenski prostor, po kateri je sledil zmagoviti zadetek Santane, pa so v nedovoljenem položaju stali kar štirje nogometaši domačega moštva. Vseeno se o sodniških napakah po tekmi ni govorilo veliko, saj so zadetek iz nedovoljenega položaja dosegli tako Nemci, kot tudi Španci. Volk sit, koza cela? Morda.

Klopp: Najslabša predstava letos
"Ta trenutek sta na tem stadionu ena zelo razočarana in ena zelo vesela ekipa. Takšne tekme vsekakor nisem pričakoval - to je bila naša najslabša predstava v letošnji Ligi prvakov," je sedmi sili najprej dejal trener Borussie Jürgen Klopp. Nadaljeval je: "Malaga se je pred nami zlahka branila, v drugem polčasu smo nato zaigrali bolje, a so nas taktično znova ukanili. Upočasnili so naš tempo igre in čakali na napako ter protinapade. Nato pa se je zgodil tisti nori konec tekme! Na koncu smo si zaslužili napredovanje."

Misli, da mora obiskati zdravnika
Karizmatični trener, ki je vso svojo igralsko kariero preživel v Mainzu, je še poskušal opisati občutke, ko je Santana žogo zbezal v mrežo in Dortmundčanom priboril polfinale: "Ne morem pojasniti, kaj se je v tistem trenutku zgodilo v meni. Mislim, da moram k zdravniku. Zdi se, kot da smo osvojili naslov prvaka. Če bomo igrali tako, kot smo igrali danes, ne bomo osvojili Lige prvakov. Imamo pa vse možnosti za evropski naslov, če bomo igrali tako kot znamo. S pomočnikom sva se v slačilnici spogledala in si rekla 'To je noro!' Zagotovo je bil to najboljši občutek v mojem življenju."

Zorc: Borussia je imela ogromno sreče
Presrečen je bil tudi športni direktor kluba, legendarni Michael Zorc, ki je vso svojo kariero preživel pri Borussii (1981-1998), s katero je leta 1997 tudi postal evropski prvak. "Težko je v tem trenutku povedati kaj pametnega ... nocoj smo imeli ogromno sreče! Zapravili smo veliko priložnosti, a nikoli nismo nehali verjeti v uspeh. Sicer nismo igrali dobro, Malaga je srečanje taktično odigrala perfektno, toda sodeč po predstavah na obeh tekmah, sem prepričan, da smo napredovali zasluženo," je dejal 50-letnik, ki si je v igralskih letih zaradi dolgih las prislužil vzdevek 'Susi'.

Subotić: To je bila hollywoodska zgodba
"V slačilnici je trenutno zelo živahno, zaslužili smo si ta trenutek. To, kar nam je uspelo nocoj, bomo v celoti dojeli šele v naslednjih dneh. Navdan sem z izjemnim občutkom ponosa," je po tekmi dejal vratar Borussie Roman Weidenfeller. 32-letnik iz Dieza je bil pri obeh zadetkih Malage povsem nemočen, a je kljub rezultatskemu zaostanku in ne ravno blesteči igri svojih soigralcev verjel v uspeh ekipe. "Pravzaprav smo danes igrali slabo, ni nam uspelo prikazati prave forme iz zadnjih nekaj tekem, toda na koncu smo bili nagrajeni za neuničljivo vero v uspeh," je še povedal Weidenfeller.

"Preprosto ne morem verjeti! To je najbolj nor trenutek v moji karieri! Bila je posebna tekma za vse - za nas in za navijače. Nocoj smo bili priča hollywoodski zgodbi. Upam, da bo tak tudi konec," je dodal branilec 8-kratnih nemških prvakov Neven Subotić.

Pellegrini stežka sprejel poraz
Precej bolj redkobeseden je bil trener Malage Manuel Pellegrini, ki je stežka prenesel poraz v izdihljajih tekme. "Ta poraz lahko označite za krut, če hočete, a jaz se ne strinjam. Boleče je le zaradi odlične igre mojih varovancev in vsega napora, ki so ga vložili v ta obračun. Pravijo, da imajo v Dortmundu najboljšo ekipo v Evropi, ki pa je na koncu v naš kazenski prostor zmogla pošiljati le visoke podaje. Kakor koli že, našemu nasprotniku moramo čestitati," je zavzdihnil Pellegrini, ki je kmalu po koncu tekme zadnjega kroga španskega prvenstva med Realom Sociedadom in Malago izvedel, da mu je umrl oče. Zaradi tega je zadnje dni pred povratnim četrtfinalnim srečanjem preživel z družino v Čilu.

Za navijače poraz še bolj boleč
V slačilnici Malage je bilo vzdušje, jasno, klavrno. "Še vedno se poskušamo sprijazniti z razpletom tekme. Štiri minute smo bili oddaljeni od polfinala. V slačilnici so vsi razočarani, kajti napredovanje smo imeli praktično že zagotovljeno," je priznal napadalec španskega prvoligaša Roque Santa Cruz, ki je vedel, kako je igrati na razgretem Westfallnu, saj je vrsto let branil barve münchenskega Bayerna. "Borussia je v zadnjih minutah napadla na vse ali nič, v kazenski prostor je pošiljala visoke podaje, nogometaši so poskusili vse in s kančkom sreče jim je uspelo," je še povedal Paragvajec in dodal: "Škoda mi je za poraz, kajti vsak izmed nas je v tekmo vložil veliko napora. Naši navijači so bili priča dobri predstavi svoje ekipe in predvsem dobri tekmi. Prepričan sem, da jih je izpad iz Lige prvakov dotolkel še bolj kot nas."

Demichelis: To zelo boli
V dresu Malage je na zelenico stopil še en nekdanji nogometaš Bayerna. Martin Demichelis je barve bavarskega kluba branil med letoma 2003 in 2010. Tudi on je že večkrat okusil razgreto vzdušje na največjem nemškem stadionu, a takšnega razpleta v Porurju še ni doživel. "V neki točki v prihodnosti bomo na današnji obračun gledali s ponosom, a trenutno smo zelo razočarani. Vedno obstajajo najbolj neverjetni načini za poraz, a ko se ti to zgodi, je razočaranje neizmerljivo. Popolnoma brez besed sem. Prepričani smo bili, da smo si že zagotovili napredovanje v polfinale, igrali smo odlično. Res škoda, kajti bili smo zelo blizu zgodovinske uvrstitve med najboljše štiri ekipe v Evropi. To zelo boli," je sključeno dejal Demichelis, sicer strelec zgodovinskega prvega gola Malage v Ligi prvakov (22. avgusta 2012 je v dodatnih kvalifikacijah zatresel mrežo Panathinaikosa, ki je naposled klonil z 2:0, op. a.).


Tekma, na kateri lahko izgubiš vse
Polfinale si je zagotovil tudi Real Madrid, ki je v Carigradu branil zajetno prednost s prve tekme na Santiagu Bernabeu (3:0). Gostje so prek Cristiana Ronalda hitro povedli, nato pa so zaspali in nogometašem Galatasaraya, ki so v 72. minuti s krasnim zadetkom Didierja Drogbaja povedli s 3:1, znova dovolili sanje o polfinalu.Te je s še drugim zadetkom na tekmi v 93. minuti dokončno razblinil Ronaldo. "Kmalu po vodilnem golu se nam je ponudila še ena priložnost za zadetek, ki bi tudi dokončno pokopal Galatasaray. Nismo je izkoristili, Turki pa so nam potem s tremi zaporednimi zadetki življenje nekoliko otežili," je bil na svoje varovance nekoliko jezen trener madridskega Reala Jose Mourinho.

Sklenil je: "To je bila ena tistih tekem, na katerih nimaš česa pridobiti, izgubiš pa lahko vse. Na koncu smo se uvrstili v polfinale in to je vse, kar šteje."

Terim upa na 10. evropsko krono Reala
"Mogoče ne bi mogli izločiti Reala, a zagotovo smo si z nocojšnjo predstavo izborili spoštovanje celotne nogometne javnosti. Ob polčasu smo si v slačilnici zadali cilj, da tekme ne izgubimo in na koncu smo zmagali. Po tretjem zadetku smo celo začeli znova razmišljati o polfinalu," je priznal trener Galatasaraya Fatih Terim, nato pa izrazil željo: "Upam, da Real letos osvoji Ligo prvakov, tako da bomo lahko rekli, da smo izgubili proti prvakom. Turški igralci lahko dosežejo marsikaj. Žal na tej ravni ne smeš prejemati tako poceni zadetkov, hkrati pa kot po tekočem traku zapravljati izredne priložnosti. Iz Lige prvakov odhajamo dvignjenih glav in nadaljujemo svojo pot."

Ne morem pojasniti, kaj se je v tistem trenutku zgodilo v meni. Mislim, da moram k zdravniku. Zdi se, kot da smo osvojili naslov prvaka.

Jürgen Klopp

Težko je v tem trenutku povedati kaj pametnega ... nocoj smo imeli ogromno sreče! Zapravili smo veliko priložnosti, a nikoli nismo nehali verjeti v svoj uspeh. Sicer nismo igrali dobro, Malaga je srečanje taktično odigrala perfektno, toda sodeč po predstavah na obeh tekmah, sem prepričan, da smo napredovali zasluženo.

Michael Zorc

Preprosto ne morem verjeti! To je najbolj nor trenutek v moji karieri! Bila je posebna tekma za vse - za nas in za navijače. Nocoj smo bili priča hollywoodski zgodbi. Upam, da bo tak tudi konec.

Neven Subotić

Škoda mi je za poraz, kajti vsak izmed nas je v tekmo vložil veliko napora. Naši navijači so bili priča dobri predstavi svoje ekipe in predvsem dobri tekmi. Prepričan sem, da jih je izpad iz Lige prvakov dotolkel še bolj kot nas.

Roque Santa Cruz

Upam, da Real letos osvoji Ligo prvakov, tako da bomo lahko rekli, da smo izgubili proti prvakom.

Fatih Terim