Arjen Robben je Bayern s strelom z razdalje popeljal v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters
Arjen Robben je Bayern s strelom z razdalje popeljal v vodstvo z 1:0. Foto: Reuters
Franck Ribery in Lisandro Lopez
Trenutek, ki je zaznamoval prvi polčas: Glavni sodnik Roberto Rosetti je v 37. minuti zaradi grobega prekrška izključil Francka Riberyja. Foto: Reuters
Jeremy Toulalan
Jeremy Toulalan je v razmiku treh minut prejel dva rumena kartona in poskrbel, da sta obe ekipi od 54. minute delje igrali z desetimi možmi. Foto: Reuters
Philipp Lahm
Boj za vsako žogo je bil neizprosen. Večji del tekme so žogo lovili nogometaši Lyona. Foto: Reuters
Ena izmed številnih priložnosti Bayerna na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov 2009/10 proti Lyonu.
Moštvo Bayerna si je na tekmi ustvarilo ogromno priložnosti, izkoristilo pa je le eno. Se mu lahko to maščuje na povratni tekmi v Lyonu? Foto: Reuters

To pomeni, da bosta ekipi na povratni tekmi v Lyonu igrali brez dveh svojih zvezdnikov. Pri Bayernu bo manjkal Franck Ribery, pri Lyonu pa Jeremy Toulalan. Bavarci lahko odsotnost Riberyja pokrijejo z izvrstnim Robbnom (kar so navsezadnje pokazali tudi na prvi tekmi), medtem ko bodo morali Francozi na Gerlandu pokazati bistveno več, če bodo želeli 22. maja stopiti na zelenico stadiona Santiago Bernabeu v Madridu.

Že od začetka pritisk na vrata Lyona
Pred začetkom srečanja so navijači na Allianz Areni poskrbeli za fantastični mozaik. V prvi polovici prvega polčasa je bila domača ekipa izrazito boljši nasprotnik in si je pripravila nekaj zares lepih priložnosti. Prvo pravo je v 13. minuti po podaji iz kota povsem neovirano z glavo zapravil Bastian Schweinsteiger, pet minut kasneje je po levi strani prodrl Ribery in z roba kazenskega prostora žogo poslal mimo desne vratarjeve vratnice. Zagotovo najlepšo priložnost pa je po podaji Arjena Robbna zapravil Ivica Olić, ki se je povsem sam znašel pred vratarjem Hugom Llorisem, a je vrata gostov grdo zgrešil.

Izključitev Riberyja
Napadi Bavarcev so se nadaljevali, medtem ko je Lyon svoje redke priložnosti iskal iz prekinitev. Nato pa se je v 37. minuti zgodil eden izmed ključnih trenutkov. Ribery je na Lyonovi polovici z mesarskim štartom pokosil Lisandra Lopeza, zaradi česar ga je glavni sodnik Roberto Rosetti upravičeno poslal predčasno pod prho.

Proti koncu polčasa so pobudo prevzeli gostje, ki so nekajkrat ponagajali bavarski obrambi, v 44. minuti pa je s fantastičnim strelom z razdalje v pomembno obrambo domačega vratarja prisilil Kim Källström.

Odsotnost Riberyja se ni poznala
Na začetku drugega polčasa so nogometaši Bayerna igrali zelo zbrano in si znova priigrali nekaj fantastičnih priložnosti. Že v 4. minuti nadaljevanja je Danijel Pranjić z razdalje za las zgrešil vrata Llorisa, v 53. minuti pa se je po odličnem prodoru Philippa Lahma po desni strani povsem sam pred vrati znašel še Thomas Müller in zgrešil nemogoče.

Od 54. minute dalje brez igralca tudi Lyon
Že minuto kasneje si je Toulalan zaradi poznega štarta nad Schweinsteigerjem prislužil še drugi rumeni karton (prvega je zaradi prekrška nad Robbnom prejel le tri minute pred tem) in poskrbel, da sta ekipi tekmo nadaljevali z desetimi možmi.

Neustvljivi Robben popravil napako Gomeza
V 69. minuti je Robben odlično prodrl po levi strani in s predložkom pred vrati našel povsem samega rezervista Maria Gomeza, ki pa je s treh metrov žogo z glavo poslal naravnost v vratarja. Domači navijači niso mogli verjeti, kaj je pravzaprav zapravil nemški reprezentančni napadalec, njihov obup pa je v veselje že hip zatem spremenil Robben, ki je s 25 metrov Nemcem prinesel vodstvo. Žoga se je na poti v mrežo dotaknila Müllerja in spremenila smer, kar je zmedlo nesrečnega vratarja, ki je moral okroglo usnje pobrati iz svoje mreže. Že dve minuti kasneje je izjemno priložnost na podoben način kot nekaj trenutkov prej znova zapravil Gomez, ki nekako ni upravičil zaupanje svojega trenerja.

Strelec z menjavo ni bil zadovoljen
Strelec edinega zadetka na tekmi je v 83. minuti z 18 metrov zapretil še zadnjič, ogrel vratarjeve dlani, nato ga je trener Louis van Gaal zamenjal s Hamitom Altintopom. Nad menjavo pa je bil Robben vse prej kot zadovoljen in si je s svojim trenerjem ob odhodu z igrišča izmenjal tudi nekaj besed. Po treh minutah sodnikovega podaljška se je Rosettijeva piščalka oglasila še zadnjič.

Liga prvakov, polfinale, prvi tekmi:

BAYERN - LYON 1:0 (0:0)
Robben 69.
RK: Ribery 36.; Toulalan 54.

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento, Robben (85./Altintop), Schweinsteiger, Pranjić (63./Gomez), Ribery, Müller, Olić (46./Timoščuk).

Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho, Källström, Gonalons, Ederson (70./Bastos), Pjanić (56./Makoun), Delgado (79./Govou), Lisandro.

INTER - BARCELONA 3:1 (1:1)
Sneijder 30., Maicon 48., Milito 61.; Pedro 19.

Inter: Cesar, Samuel, Lucio, Zanetti, Maicon (73./Chivu), Cambiasso, Motta, Milito (75./Balotelli), Sneijder, Pandev (56./Stanković), Eto'o.

Barcelona: Valdes, Puyol, Pique, Maxwell, Alves, Xavi, Keita, Busquets, Pedro, Ibrahimović (62./Abidal), Messi.

Povratni tekmi bosta 27. in 28. aprila.