Kontast v Glasgowu: navijači Rangersov obupujejo nad bledimi predstavami svojih ljubljencev v 4. škotski ligi, navijači Celtica pa slavijo zmago nad Barcelono v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Kontast v Glasgowu: navijači Rangersov obupujejo nad bledimi predstavami svojih ljubljencev v 4. škotski ligi, navijači Celtica pa slavijo zmago nad Barcelono v Ligi prvakov. Foto: Reuters

To je Celtic. Oni predstavljajo Celtic. Zaradi njih je ta klub tako poseben. Celtic Park je ena najboljših nogometnih aren v Evropi, in to smo danes dokazali.

Neil Lennon, menedžer Celtica
Navijač Barcelone
Nad razpoloženjem na Celtic Parku so bili navdušeni tudi navijači Barcelone, ki so skupaj s privrženci Celtica peli priljubljeni nogometni napev "You'll never walk alone". Foto: EPA

Mislim, da smo si zaslužili zmago. Celo tekmo smo napadali, poskušali smo vse do konca, a storili smo napako, prek katere so povedli. Na celi tekmi so imeli na razpolago le dva udarca iz kota, zadeli so predložku iz enega. Celticu moramo čestitati za odlično igro, za zmago in za zares neverjetne navijače.

Tito Vilanova, trener Barcelone
Victor Moses
Victor Moses je v 92. minuti poskrbel za val navdušenja na Stamford Bridgeu, ko je zadel zmagoviti gol in Chelseaju priboril pomembne tri točke. Foto: Reuters
Claudio Pizarro
Napadalec Bayerna Claudio Pizarro je hat-trick dosegel v pičlih 15 minutah, kar je tretji najhitrejši hat-trick v zgodovini Lige prvakov. Blackburnov Mike Newell je decembra 1995 proti Rosenborgu tri zadetke dosegel v 9 minutah, dve minuti manj je za hat-trick decembra lani proti zagrebškemu Dinamu potreboval Lyonov napadalec Bafetimbi Gomis. Foto: EPA

Nogometaši Celtica, prvi britanski evropski prvaki (25. maja 1967 so v finalu z 2:1 odpravili Inter), so poskrbeli za prvovrstno presenečenje, ko so na Celtic Parku ob 125. obletnici kluba odpravili najboljšo ekipo z zadnjih nekaj let - Barcelono.

Celtic je imel posest žoge le 16,4 odstotka, kar je najmanj med zmagovitimi ekipami v zgodovini Lige prvakov. Vir: Opta
Barcelona je izboljšala tudi lastno najboljšo znamko. Rekordno posest žoge, ki jo je dosegla v španskem prvenstvu, je imela prej pri 83 odstotkih.

Ta nikakor ni našla poti mimo gosto postavljene domače obrambe, ki je klonila šele ob koncu tekme, ko je bilo za vrnitev, kljub nekaj napetim trenutkom, že prepozno. Zeleno-beli del Glasgowa je veliko zmago proslavljal pozno v noč, Celtic ima zdaj sijajne možnosti, da se uvrsti med najboljših 16 ekip letošnje Lige prvakov.

Lennon tega dosežka ne bo presegel
"To je eden najponosnejših trenutkov v moji karieri. Zmaga je monumentalna! Kot igralec sem vrhunec dosegel z uvrstitvijo v finale Pokala Uefa. Prav tako sem ugnal Manchester United in se pod vodstvom Gordona Strachana uvrstil v osmino finala. Kot menedžer pa mislim, da tega uspeha ne bom presegel," je prepričan menedžer škotskega velikana Neil Lennon, ki se sicer že več let otepa groženj s smrtjo od nekaterih protestantskih skrajnežev. Nadaljeval je: "Igralci so igrali priložnosti, 125. obletnici kluba, primerno. Še več, igrali so precej bolje od pričakovanj in premagali najboljšo ekipo na svetu. To je bil zagotovo najtežji preizkus v njihovi karieri in z odliko so ga opravili."

Zeleno-beli so igrali taktično dovršeno, v obrambi vrhunskim igralcem Barcelone niso puščali niti najmanjšega prostora, pretili so predvsem iz protinapadov. "Naš uspeh je zgrajen na ekipnem delu in disciplini. Vedeli smo, da lahko v igri z glavo izkoristimo slabši skok nasprotnika, prav tako se zavedamo, da je Charlie Mulgrew odličen pri izvajanju prostih strelov in predložkov iz kota. Še enkrat se je zelo izkazal Victor Wanyama," je svoje varovance pohvalil Lennon.

O Benfici bodo razmišljali pozneje
"Celo tekmo smo se krčevito upirali nasprotniku in ga premagali. Tony (Watt) je zadel fantastičen gol, njegovo ime bo v klubski zgodovini zapisano z zlatimi črkami. Ne trdim, da je to vrhunec naše zasedbe, a napredek je več kot očiten. Zdaj imamo sijajno priložnost za napredovanje v osmino finala. Čaka nas izjemno težek obračun v Lizboni, a o tem bomo razmišljali kasneje," je še povedal 41-letnik iz Lurgana in sklenil: "Nocoj smo bili priča čarobnemu večeru. Še nikoli prej nisem videl tako dobrega vzdušja! Navijačem bi se rad iz dna srca zahvalil za izjemno podporo. To je Celtic. Oni predstavljajo Celtic. Zaradi njih je ta klub tako poseben. Celtic Park je ena najboljših nogometnih aren v Evropi, in to smo danes dokazali."

Tito stopil v bran svojim varovancem
"Nimam najmanjšega razloga, da bi za poraz krivil svoje varovance. Celo nasprotno, moram ji čestitati za ves trud, ki so ga vložili v to tekmo. Mislim, da smo si zaslužili zmago. Celo tekmo smo napadali, poskušali smo vse do konca, a storili smo napako, zaradi katere so povedli. Na celi tekmi so imeli na razpolago le dva udarca iz kota, zadeli so predložku iz enega. Celticu moramo čestitati za odlično igro, za zmago in za zares neverjetne navijače," je po tekmi sedmi sili dejal trener Barcelone Vilanova. "Pred njihovim prvim zadetkom se nam je ponudila zelo lepa priložnost za vodstvo, in prepričan sem, da bi bil razplet tekme drugačen, če bi takrat zadeli. Imeli smo več kot dovolj priložnosti, da bi na koncu slavili," je prepričan 44-letnik.

Iskrene čestitke Vilanove
"Smo zelo močni in vsakega obračuna se lotimo na isti način. Danes nam ni uspelo, a če bi igrali več takšnih tekem, bi jih večino dobili. Do konca skupinskega dela tekmovanja sta še dva kroga, o naši usodi odločamo sami," je še dejal naslednik Pepa Guardiole in za konec pohvalil odlično vzdušje na Celtic Parku: "Vzdušje na stadionu je bilo spektakularno! Celticu čestitam za 125. obletnico in upam, da jih bo sledilo še veliko."

Chelsea kljub pomanjkanju izkušenj do zmage
Trilerju so bili priča tudi na Stamford Bridgeu, kjer so si nogometaši Chelseaja šele v izdihljajih tekme prek Victorja Mosesa priigrali zmago (3:2). Zdaj so v skupini E točkovno izenačeni s Šahtarjem iz Donjecka, a so zaradi slabšega izkupička iz medsebojnih tekem kljub boljši razliki v doseženih in prejetih zadetkih uvrščeni na drugo mesto. S točko manj (6) je tretji Juventus. "Morda so nam zaradi poškodb Franka Lamparda in Ashleyja Cola, prav tako ni igral John Terry, manjkale izkušnje. Toda igralci, ki so bili na voljo, so bili dorasli izzivu, igrali so pod velikim pritiskom in uspeli," je dejal menedžer Chelseaja Roberto Di Matteo in dodal: "Vsaka tekma je za nas zelo težka! Najbrž se hoče vsak izkazati in odigrati karseda dobro proti aktualnim evropskim prvakom."

Bavarci delo opravili že v uvodnih minutah
Spektakularno so igrali tudi nogometaši Bayerna, ki so v prvem polčasu do vrha napolnili mrežo Lilla in na odmor odšli s prednostjo petih zadetkov. V nadaljevanju so se nato nekoliko sprostili, prihranili moč za pomemben sobotni obračun v Bundesligi, ko na Allianz Areno prihaja tretjeuvrščeni Eintracht, in srečanje gladko pripeljali do konca (6:1). Blestel je Claudio Pizarro, ki je dosegel hat-trick, pri Francozih je z vrhunskim zadetkom navdušil Salomon Kalou. "Nocojšnja predstava bo samo še prilila ogenj na evforijo, ki že vlada pri navijačih. V prvem polčasu smo igrali izjemno, zadeli smo nekaj izvrstnih zadetkov, celo z dveh prostih strelov. Vseeno nas visoka zmaga ne sme zanesti, saj se moramo zavedati, da Lille po slabšem uvodu v tekmo ni bil povsem pri stvari," je priznal trener Bavarcev Jupp Heynckes. Trener Lilla Rudi Garcia je bil precej krajši: "Ob takšnih polomih je najtežje obvladovati položaj in poskrbeti, da nogometaši ne izgubijo motivacije. Nocojšnjo tekmo moramo enostavno pozabiti."

To je Celtic. Oni predstavljajo Celtic. Zaradi njih je ta klub tako poseben. Celtic Park je ena najboljših nogometnih aren v Evropi, in to smo danes dokazali.

Neil Lennon, menedžer Celtica

Mislim, da smo si zaslužili zmago. Celo tekmo smo napadali, poskušali smo vse do konca, a storili smo napako, prek katere so povedli. Na celi tekmi so imeli na razpolago le dva udarca iz kota, zadeli so predložku iz enega. Celticu moramo čestitati za odlično igro, za zmago in za zares neverjetne navijače.

Tito Vilanova, trener Barcelone