Kapetan Marco Reus je na praznem olimpijskem stadionu dvignil pokal. Foto: Reuters
Kapetan Marco Reus je na praznem olimpijskem stadionu dvignil pokal. Foto: Reuters

Črno-rumeni so petič osvojili pokalno lovoriko, najboljši so bili tudi v letih 1965, 1989, 2012 in 2017. Rdeči biki bodo morali še počakati na prvo lovoriko. V finalu pokala so izgubili tudi pred dvema letoma, ko je bil Bayern boljši s 3:0. Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl je igral do 62. minute, ko ga je zamenjal Šved Emil Forsberg.

Kevin Kampl ni imel svojega večera. Pri prvem zadetku Borussie je izgubil žogo. Foto: Reuters
Kevin Kampl ni imel svojega večera. Pri prvem zadetku Borussie je izgubil žogo. Foto: Reuters

Sancho poskrbel za ekspresno vodstvo Borussie
Finale je tradicionalno na sporedu v soboto zvečer, a tokrat so ga izvedli sredi tedna, saj je urnik zelo zgoščen zaradi evropskega prvenstva.

V 5. minuti je kapetan črno-rumenih Marco Reus odvzel žogo Kamplu na sredini igrišča in takoj zaposlil Haalanda. Norvežan je na levi strani našel Mahmouda Dahouda, ki je v kazenskem prostoru podal do Jadona Sancha. Anglež je imel dovolj prostora in z desnico je mojstrsko zavrtinčil žogo v malo mrežico.

Izjemna akcija Haalanda
Po pol ure igre je bil Leipzig še v veliko večjih težavah. Reus je podal do Haalanda, ki je prodrl v kazenski prostor, se otresel Dayota Upamecana in z levico ukanil še Petra Gulacsija. Izjemna akcija Norvežana, ki si ga želijo številni evropski klubi. Direktor Hans-Joachim Watzke je večkrat sporočil, da poleti ni na prodaj. To je večkrat pojasnil tudi razvpitemu agentu Minu Raioli.

Erling Haaland je v Bundesligi dosegel 25 golov, v Ligi prvakov 10, v pokalu pa tri. Brez Norvežana si je težko predstavljati uspešno Borussio. Foto: Reuters
Erling Haaland je v Bundesligi dosegel 25 golov, v Ligi prvakov 10, v pokalu pa tri. Brez Norvežana si je težko predstavljati uspešno Borussio. Foto: Reuters

Videosodnik priznal tretji zadetek Borussie
V zadnji minuti prvega polčasa sta Reus in Sancho izvedla sijajen protinapad. Kapetan Borussie je z leve strani podal pred vrata, kjer je Anglež le še podstavil desnico. Stranski sodnik je dvignil zastavico, a se je zmotil. Videosodnik ga je takoj popravil in Felix Brych je stegnil desnico proti sredini. Leipzig je ob odmoru zaostajal kar z 0:3.

Leipzig dvakrat v okvir vrat, le Olmo v polno
Trener Julian Nagelsmann, ki bo 1. julija prevzel Bayern, je moral tvegati. Takoj na začetku nadaljevanja je v igro poslal Yussufa Poulsena in Christopherja Nkunkuja. Že v 25. sekundi drugega dela je Nkunku stresel prečko.

Leipzig res ni imel sreče. Forsberg je v 71. minuti z volejem zadel vratnico. Velik pritisk se je obrestoval v 71. minuti, ko je Dani Olmo z 20 metrov z levico poslal žogo tik ob vratnici v mrežo.

Lukasz Piszczek se je znašel na rokah soigralcev. Poljak bo po koncu sezone končal bogato kariero. Foto: Reuters
Lukasz Piszczek se je znašel na rokah soigralcev. Poljak bo po koncu sezone končal bogato kariero. Foto: Reuters

Haalandu spodrsnilo in prelisičil Gulacsija
Rdeči biki so pritiskali, a jim ni uspelo znižati na 2:3. Odločitev je padla v 87. minuti, ko je Sancho našel Haalanda na robu kazenskega prostora. Norvežan je streljal z levico, a mu je spodrsnilo, žoga pa se je nato od desnice odbila v mrežo. Norvežanu je uspevalo praktično vse. Vratar Gulacsi je krenil v napačno smer.

Borussia je v prvenstvu zaostajala že sedem točk za Eintrachto, ki pa je popolnoma popustil in zdaj zaostaja točko za četrtim mestom. Dortmundčani se bodo v zadnjih dveh krogih torej borili za uvrstitev v Ligo prvakov.

Terzić v življenju ni spil niti kapljice alkohola
"Veliko kritik smo se naposlušali v tej sezoni. Zdaj si zaslužimo uživati v tem prelepem večeru. Čaka nas izjemno pomembna tekma v Mainzu, ki se bori za obstanek. Igralci si zaslužijo veliko slavje, a to ne bo mogoče. Meni je vseeno, saj v življenju nisem spil še niti kaplijce alkohola," je poudaril trener Borussie Edin Terzić. Julija ga bo nasledil Marco Rose.

Nagelsmann: Sploh nismo bili slabša ekipa
"Ob odmoru smo se znašli v zaostanku z 0:3, a smo vseeno odigrali odličen drugi polčas. Fantje si zaslužijo pohvalo. Mislim, da sploh nismo bili slabša ekipa, nismo pa bili učinkoviti," je dodal Nagelsmann.

Največ pokalnih lovorik v Nemčiji ima Bayern, ki je 20-krat slavil v tem tekmovanju. V tej sezoni je senzacionalno izpadel že v 2. krogu v Kielu po streljanju enajstmetrovk. Na drugem mestu je Werder iz Bremna s šestimi, poleg Borussie iz Dortmunda pa sta po petkrat slavila še Schalke in Eintracht iz Frankfurta.

Finale, Berlin:
RB Leipzig – BORUSSIA (D) 1:4 (0:3)
Olmo 71.; Sancho 5., 45., Haaland 28., 87.

RB Leipzig: Gulacsi, Mukiele (62./Laimer), Klostermann, Upamecano, Halstenberg, Kampl (62./Forsberg), Sabitzer, Haidara (70./Henrichs), Olmo,Hwang (46./Nkunku), Sörloth (46./Poulsen).

Borussia (D): Bürki, Piszczek, Akanji, Hummels, Guerreiro, Can, Dahoud (74./Delaney), Bellingham (46./T. Hazard), Reus (92./Reyna), Sancho (58./Meunier), Haaland (92./Brandt).

Sodnik: Felix Brych