"Če ne bi bilo Samirja Handanovića v vratih Interja, bi Milan lahko po 1. polčasu vodil tudi s 4:0," se glasi ena od visokih ocen v italijanskih medijih. Foto: Reuters

Mislim, da je bil izid pravičen: Milan je odigral odličen prvi polčas, a smo se pobrali in smo zaigrali bolje ter po zaslugi posredovanj neverjetnega Handanovića.

Pohvala Interjevega trenerja Andree Stramaccionija.
Tim Matavž
Tim Matavž, ki je bil ob polčasu derbija taktično zamenjan, ima po 19 odigranih prvenstvenih tekmah izjemno statistiko: 10 golov in 7 podaj. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl je jeseni odigral 9 prvenstvenih tekem, a v 782 minutah ni našel poti do nasprotne mreže, nato pa je spomladi prišel do prvega gola že po 34 sekundah, kar je letos najhitrejši gol v Bundesligi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

A prva najpomembnejša tekma Interja v sezoni se ni začela najbolje za "Sarmo", saj je Milan prevladoval, v 21. minuti je mojstrsko udaril Stephan El Shaarawy, pri njegovem strelu pod prečko pa je bil slovenski reprezentančni vratar brez moči. Nato je na San Siru zavladal Mario Balotelli, ki je po vrnitvi v Serio A na treh tekmah dosegel že štiri gole in je vsaj petega nameravat zabiti klubu, pri katerem je zablestel že kot najstnik.

"Super Mario" streljal, "Sarma" branil
Vendar je imel Handanović drugačne načrte in začel po vrsti braniti vse poskuse "Super Maria": izjemna parada v 27. minuti po strelu z glavo pod prečko, dve minuti zatem dobro postavljen po sicer ne najboljšem strelu s 5 metrov, v 40. minuti je sledila nova parada po silovitem prostem strelu z razdalje. V 2. polčasu je nato "Sarma" z noge zbil žogo Balotelliju, ki je sicer že sprožil. Nato se je Inter pobral in izenačil ter celo grozil z zmagovitim golom, a dvoma o igralcu tekme ni bilo - to je na svojem drugem milanskem derbiju postal Handanović.

Nikoli ne veš, ali boš ubranil ali ne
"Vse obrambe so pomembne, saj nikoli ne veš, ali boš ubranil ali ne," je skušal ostati zvest svojemu vratarskemu pristopu 28-letni Ljubljančan, ki pa je nato vseeno izpostavil njegovo potezo tekme: "Mislim, da je bilo najtežje posredovanje v 2. polčasu, ko sem se vrgel pod noge Balotellija, ker je bil za njim prost tudi Nocerino in bi Milan zagotovo zadel, če ne bi ujel tega nizkega predložka."

V pogovoru po tekmi za Sky Sport je "Sarma" ocenil tudi celotno predstavo Interja: "V drugem polčasu se nam je uspelo pobrati. Mislim, da začetni pristop ni bil napačen, a smo bili pri tem nekoliko plašni. Moramo se izboljšati, vemo, da nas čaka še veliko trdega dela."

Naštel pet imen, ali je 6. vrhunski vratar on sam?
Po petih obrambah in štirih pobranih predložkih ter celotni izjemni predstavi se Handanović ni mogel izogniti primerjavi z najboljšimi vratarji v Evropi. "Hvala za lepe besede, samo mislim, da ni enega najboljšega vratarja. Buffon je bil deset let "pošast", toda zdaj je 5 do 6 vratarjev na najvišji ravni: Casillas, Hart in Marchetti so trenutno na nivoju Neuerja in Buffona."

Matavž podal, nato pa obsedel v slačilnici
Najpomembnejši derbi je konec tedna odigral tudi Tim Matavž, ki je s PSV-jem gostoval pri Feyenoordu. V primerjavi z zadnjimi tekmami je slovenski napadalec začel v prvi postavi in v 34. minuti zrežiral akcijo tekme, potem ko je s pritiskom prestregel žogo in prebil obrambno vrsto ter se sam znašel pred vratarjem Mulderjem, v tem trenutku pa je Šempetrc podal žogo na drugo stran kazenskega prostora osamljenemu Lensu, ki mu ni bilo težko mreže zatresti za 0:1.

Kljub že sedmi podaji sezone pa je Matavž med odmorom ostal v slačilnici, saj se je trener Dick Advocaat odločil za spremembo taktike in namesto slovenskega napadalca v igro poslal defenzivnega vezista Engelaarja. Bolj obrambna postavitev se je hitro maščevala Eindhovenčanom in Feyenoord je slavil z 2:1, s čimer se je še vedno vodilnemu PSV-ju približal na tri točke, vmes pa so Rotterdamčani še dobili pretepaško rundo v tunelu po tekmi.

Prvi gol, rumeni karton in še poškodba
Po zimskem premoru se je nadaljevalo prvenstvo v Avstriji, kjer je Kevin Kampl že v 34. sekundi tekme Salzburg - Rapid dočakal, za kar se je trudil ves jesenski del - prvi gol v dresu Salzburga. Z bliskovitim tekom je izkoristil domiselno podajo Soriana, prehitel branilca Schrammla in zabil prvi gol v avstrijski Bundesligi. Že čez 11. minut je 22-letni vezist prejel še rumeni karton, ob koncu tekme pa je bil zamenjan, saj je začel šepati.

Oblak na koncu izgubil dvoboj z Martinezom
Med nogometaši, ki jih trenutno ni med izbranci Srečka Katanca, je nase najbolj opozoril vratar Jan Oblak. Z Rio Avejem je gostoval pri velikanu Portu in ga pošteno namučil, ob tem pa požel hvalnice portugalskih športnih medijev. Oblak je med drugim ubranil 11-metrovko kolumbijskemu zvezdniku Jacksonu Martinezu, ki ga je hotel ukaniti s "panenko". Vseeno je bil Martinez na koncu zmagovalec dvoboja, saj je izkoristil drugi strel z bele točke, nato pa zabil še zmagoviti gol.

Dvoboj Handanović - Balotelli 3:0

Nesebični Matavž podal za vodstvo PSV-ja

Kamplov prvenec v 34. sekundi tekme

Iličićev predložek za učbenike (od 0:25)

Oblakove obrambe proti Portu, vključno s "panenko"

Pregled iger slovenskih reprezentantov v preteklem tednu

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

VId BelecInter (ITA)Cluj - Inter 0:3 (EL);
Inter - Milan 1:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Jasmin HandanovićMariborOlimpija - Maribor *0:0* (P)
začel tekmoprekinjena tekma
Samir HandanovićInter (ITA)Cluj - Inter 0:3 (EL);
Inter - Milan 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
4. nepremagan v Evropski ligi; 1. milanski derbi

BRANILCI (8)

Mišo BrečkoKöln (NEM II)Köln - Union Berlin 2:0vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Sampdoria - Chievo 2:0

/

na klopi
Branko IlićAnorthosis (CIP)* prost teden *-brez tekme
Bojan JokićChievo (ITA)Sampdoria - Chievo 2:0vso tekmo/
Dominic Maroh *Köln (NEM II)Köln - Union Berlin 2:0vso tekmo v 41' - 5. karton
Aleksander RajčevićMariborOlimpija - Maribor *0:0* (P)začel tekmoprekinjena tekma
Andraž StrunaCracovia (POL II)*** zimski premor ***-3. mesto (od 18) v 2. ligi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Korona Kielce - Legia 3:2

-

poškodovan

VEZISTI (8)

Armin BačinovićHellas Verona (ITA II)Verona - Varese 2:0/kaznovan za 3 tekme

Goran Cvijanović

MariborOlimpija - Maribor *0:0* (P)začel tekmoprekinjena tekma
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Genoa 0:088' (0:0) /
Kevin Kampl *Salzburg (AVT)

Salzburg - Rapid Dunaj 3:3

83' (0:0)

v 1' - prvenec v 12' - 5. karton
Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - Zwolle 1:0

vso tekmo

/
Rene KrhinBologna (ITA)TOR: Bologna - Fiorentina?tekma v torek
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Genoa 0:0vso tekmo/
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)VVV - RKC Waalwijk 1:0vso tekmo
/

NAPADALCI (5)

Robert BerićMariborOlimpija - Maribor *0:0* (P)začel tekmoprekinjena tekma
Valter BirsaTorino (ITA)Cagliari - Torino 4:3 67' (1:2)

/

Zlatko Dedić *Bochum (NEM II)Bochum - Duisburg 2:2/poškodba stegenske mišice
Dejan LazarevićModena (ITA II)Modena - Brescia *-prestavljeno zaradi padavin
Tim MatavžPSV (NIZ)Feyenoord - PSV 2:145' (0:1) podal za 0:1- 7. podaja v ligi

Mislim, da je bil izid pravičen: Milan je odigral odličen prvi polčas, a smo se pobrali in smo zaigrali bolje ter po zaslugi posredovanj neverjetnega Handanovića.

Pohvala Interjevega trenerja Andree Stramaccionija.