Samir Handanović je letos na 17 tekmah Serie A ostal nepremagan. Lani se je to zgodilo 14-krat. Foto: EPA
Samir Handanović je letos na 17 tekmah Serie A ostal nepremagan. Lani se je to zgodilo 14-krat. Foto: EPA
Francesco Guidolin
Udinese je pod vodstvom Francesca Guidolina v zadnjih dveh sezonah osvojil 130 točk (lani 66, letos 64). Tretje mesto je ponovitev dosežka iz leta 1998, ko sta bila v Vidmu glavna junaka Oliver Bierhoff in trener Alberto Zaccheroni. Nedeljo jim je še polepšala novica o uvrstitvi Antonia Di Nataleja na širši seznam italijanskih reprezentantov za EP in obstanek Granade v prvi španski ligi. Lastnik Udineseja Giampaolo Pozzo je namreč tudi lastnik tega kluba. Foto: EPA
Milivoje Novaković
V letošnji sezoni so slovenski nogometaši v petih največjih ligah dosegli vsega osem zadetkov (Novaković 5, Iličić 2, Krhin 1), lani pa kar 35 (Novaković 17, Iličić 8, Birsa 5, Cesar 3, Bačinović 2). Foto: Reuters
Marko Šuler
Marko Šuler je že navajen, da je treba za uspeh marsikaj pretrpeti. Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma ga je na uvodni tekmi proti Alžiriji v 31. minuti pred slovenskimi vrati "nokavtiral" Rafik Džabur, do konca srečanja pa je igral s hudim glavobolom. Zadnjo tekmo proti Angliji je po močnem udarcu v rebra na srečanju proti ZDA odigral s protibolečinskimi sredstvi. Konec tedna je znova občutil, da nogomet ni nič kaj nežen šport. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na in ob stadionu Friuli imajo v teh dneh resnično dovolj razlogov za zadovoljstvo. Nedeljski koncert ene največjih glasbenih skupin je v mesto privabil 40.000 ljudi od blizu in daleč, danes bodo pripravili zabavo za svoje nogometaše, pogledujejo pa že tudi proti poletju in novim nogometnim spektaklom. Vsi skupaj upajo le, da jim bo žreb letos namenil lažjega tekmeca kot lani, ko jim je preboj v Ligo prvakov preprečil Arsenal.

Znova nepremagan z bele točke
"Naredili smo nekaj izjemnega, niti sami tega nismo pričakovali. Bilo je težko, a na koncu smo sezono sklenili tako kot lani. Za zadnje štiri tekme smo se dobro pripravili in uspelo nam je. Bilo je pomembno, da prejmemo čim manj zadetkov, vedno je treba veliko pozornosti posvečati obrambi. Zaslužimo si veliko zabavo. Sezona je bila dolga in stresna, zato sem vesel, da lahko na koncu proslavimo še večji uspeh kot lani, ko smo bili četrti," je po včerajšnji zmagi v Catanii (0:2) povedal Handanović, ki je na Siciliji še četrtič zapored ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.
Pri vodstvu z 1:0 je "začaral" Alejandra Daria Gomeza, ki je z 11-metrovke streljal mimo vrat ("Sarma" se je vrgel v pravo smer) in v drugem polčasu z lepo obrambo preprečil zadetek še enemu Argentincu Nicolasu Spolliju, ki bi lahko približal gostitelje. Udinese je Serie A končal na tretjem mestu, znova je kvalifikacije za Ligo prvakov pred nosom speljal Laziu.

Reja povabil Guidolina na kolesarjenje
V taboru Furlanov je zdaj znova v ospredju vprašanje, kdo bo ostal v ekipi in koga bodo prodali drugam. Med tistimi (Benatia, Isla, Asamoah, Armero), ki so največje tarče drugih klubov, je že dolgo tudi slovenski vratar, vsakršno ugibanje, kakšna bo njegova usoda, pa je po izkušnjah iz preteklih let zelo nepredvidljivo.
Navijače Udineseja je sinoči nekoliko zaskrbelo ob poslušanju izjav utrujenega trenerja Francesca Guidolina, ki je namignil, da bi si po naporni sezoni lahko privoščil daljši počitek in v klubu namesto trenerske sprejel vlogo tehničnega direktorja. Toda najbrž bo zgodba čez nekaj dni drugačna, na to ga je včeraj pred kamerami televizije RAI na daljavo spomnil tudi trener Lazia, zamejski Slovenec Edy Reja, in ga povabil na kolesarjenje po Furlaniji, češ, boš videl, da boš po nekaj dneh sprostitve drugače razmišljal. Guidolin velja za velikega ljubitelja kolesarstva in bo zdaj lahko v miru spremljal nadaljevanje Gira.

Damir Skomina ne bo sodil finala Lige prvakov med Bayernom in Chelseajem, saj je Uefa to nalogo zaupala Portugalcu Pedru Proenci. Bo pa imel v Münchnu pomembno vlogo drug Slovenec, kontrolor sojenja bo namreč Vlado Šajn. Skomina je ta konec tedna sodil finale pokala v Katarju.

S sezono v Italiji sta lahko zadovoljna tudi Boštjan Cesar in Bojan Jokić, čeprav sta bila nekaj časa pri desetouvrščenem Chievu bolj na stranskem tiru. Še posebej Kranjčan dolgo ni bil v načrtih trenerja Domenica Di Carla, a je na zadnjih treh tekmah odigral vseh 90 minut, kar je pred nadaljevanjem priprav pred kvalifikacijami za SP gotovo razveselilo selektorja Slavišo Stojanovića. Pomlad za pozabo je za Josipom Iličićem, Arminom Bačinovićem in Valterjem Birso, ki so s Palermom in Genoo končali globoko v spodnji polovici lestvice.

Bo Šuler po glavobolu igral v finalu pokala?
V Izraelu se je konec tedna Marko Šuler s Hapoelom iz Tel Aviva veselil osvojenega drugega mesta (prvak je presenetljivo Ironi Kiryat Šmona), ki vodi v kvalifikacije za Evropsko ligo. No, Korošec ni ravno užival zaradi lažjega pretresa možganov, po katerem je na zelo pomembnem sobotnem gostovanju pri Maccabiju iz Haife (1:1; znanci Maribora so s točko zaostanka za Hapoelom končali šele na 5. mestu!) že v 30. minuti moral zapustiti igrišče. "Počutim se, kot da me je povozil vlak," je na twitterju zapisal koroški branilec. Dodal je, da je imel grozen glavobol, a hkrati napovedal, da bi za torkov nov obračun z Maccabijem v finalu izraelskega pokala v Ramat Ganu že znal biti znova na zelenici.

Štirje videli rdeče
Kar štirje slovenski "legionarji" so v preteklem tednu prejeli rdeči karton - Miran Burgič, Siniša Anđelković, Gregor Balažic in Jan Oblak. Slednji je na tekmi Leiria - Nacional v 92. minuti naredil prekršek nad Mateusom, ki je potem z bele točke postavil tudi končni izid tekme 2:3. To je bila pika na i nesrečni sezoni obubožane Leirie, ki pa je vendarle odigrala portugalsko prvenstvo do konca.

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Nocerina 3:1
vso tekmo/
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Olimpija 3:2/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Catania - Udinese 0:2
vso tekmo17. (četrtič zapored) nepremagan; konec prvenstva - 3. mesto
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)*17. mesto v prvenstvu*/izpad iz 1. lige

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Lecce 1:0vso tekmokonec prvenstva - 10. mesto
Branko Ilićbrez kluba--v iskanju kluba
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Lecce 1:0vso tekmo v 70'; tretjič zapored odigral vso tekmo; konec prvenstva - 10. mesto
Dejan KelharSamsunspor (TUR)*16. mesto v prvenstvu*-izpad iz 1. lige
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Salzburg - Kapfenberg 2:0; Kapfenberg - Rapid 0:2

/;
/

zunaj moštva;
zunaj moštva
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Maccabi Netanya 1:3;
Maccabi Haifa - Hapoel TA 1:1

vso tekmo;
do 30' (1:0)

/; zamenjan zaradi lažjega pretresa možganov; konec prvenstva - 2. mesto

VEZISTI (8)

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Palermo 2:0/na klopi; konec prvenstva - 17. mesto
Josip IličićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 2:0/poškodovan; konec prvenstva - 16. mesto
Andraž KirmWisla Krakov (POL)*7. mesto v prvenstvu*//
Rene KrhinBologna (ITA)Parma - Bologna 1:0/poškodovan; konec prvenstva - 9. mesto
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)Krivbas - Arsenal Kijev 0:2vso tekmokonec prvenstva - 10. mesto
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)*15. mesto v prvenstvu*//
Dare VršičOlimpija LjubljanaMaribor - Olimpija 3:2vso tekmo v 27'
Haris VučkićNewcastle (ANG)Everton - Newcastle 3:1/poškodovan; konec prvenstva - 5. mesto

NAPADALCI (5)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)*9. mesto v 2. nemški ligi*//
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Standard Liege - Gent 2:1; Gent - Genk 3:1vso tekmo;
od 87' (3:1)
igrajo končnico za prvaka
Tim MatavžPSV (NIZ)*3. mesto v prvenstvu*//
Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Uniao Leiria - Nacional 2:3/zunaj postave; konec prvenstva - 7. mesto
Dalibor VolašMariborMaribor - Olimpija 3:2vso tekmo
v 32' za 1:0 - 17. ligaški gol

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Varese - Ascoli 4:0do 85' (3:0)
v 85'
Armin BačinovićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 2:0/na klopi; konec prvenstva - 16. mesto
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)

Ried - Wacker 1:1; Wacker - Sturm 1:1

do 93' (1:1);
/

v 93'; počival zaradi rdečega kartona
Gregor Balažic
Karpati Lvov (UKR)Dnipro - Karpati 2:0do 83' (1:0) v 83' (drugi rumeni karton); konec prvenstva - 14. mesto
Rok ElsnerSlask Vroclav (POL)*1. mesto v prvenstvu*//
Robert KorenHull City (ANG II)*8. mesto v 2. angleški ligi*
//
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Torino - Padova 3:1; Padova - Gubbio 3:0/;
od 45' (1:0)
na klopi;
/
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Jahn Regensburg - Karlsruhe 1:1od 46' (0:0)kvalifikacije za obstanek v 2. nemški ligi; druga tekma v ponedeljek
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Ascoli 4:0vso tekmo/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)*17. mesto v prvenstvu*/izpad iz 1. lige
Jan OblakUniao Leiria (POR)Uniao Leiria - Nacional 2:3
do 92' (2:2) v 92'; konec prvenstva - 16. mesto, izpad iz 1. lige
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)*10. mesto v 2. nemški ligi*/

/