Franck Ribery, Arjen Robben in Mario Gomez so bili junaki izjemne predstave Bayerna. Francoz se ni vpisal med strelce, a je podal za tri zadetke. Na levi strani je bil nočna mora Markusa Steinhöferja. Foto: EPA
Franck Ribery, Arjen Robben in Mario Gomez so bili junaki izjemne predstave Bayerna. Francoz se ni vpisal med strelce, a je podal za tri zadetke. Na levi strani je bil nočna mora Markusa Steinhöferja. Foto: EPA
Jupp Heynckes
Juppa Heynckesa so po slabih predstavah v Bundesligi mediji že odstavljali, a njegov dolgoletni prijatelj Uli Hoeness je vedno stal za njim. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller je v preteklih mesecih zapravil veliko lepih priložnosti, proti Baslu pa je povišal na 2:0. Foto: EPA
Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri bo poleti okrepil Bavarce. Na obeh tekmah ni prikazal vseh svojih sposobnosti. Foto: EPA
Heiko Vogel
Heiko Vogel je jeseni nasledil Thorstna Finka na klopi Basla. Že z uvstitvijo v osmino finala je presegel zastavljeni cilj. Foto: EPA
Allianz Arena
Allianz Arena je prizorišče letošnjega finala Lige prvakov, ki bo 19. maja. Foto: EPA

stvari popolnoma preobrnili.

Celoten položaj pri 22-kratnih nemških prvakih je vedno najlažje razbrati z obraza Ulija Hoenessa. Predsednik in nekdanji dolgoletni menedžer je pravi oče tega kluba. Ob slabem začetku spomladanskega dela je bil zelo potrt. Tudi v torek zvečer je bil ob prihodu na tribuno okoli 20.30 videti zaskrbljen. Izpad proti Baslu bi bila ena izmed največjih sramot v 112-letni zgodovini kluba, posledice pa bi bile zares hude.
Hoeness je bil ob zadetkih pravi navijač, ploskal je v ritmu ostalih gledalcev. Zares se mu je odvalila skala od srca. "Moštvo je bilo zelo na udaru kritik. Usedli so se in pogovorili. Spoznali so, da tako preprosto ne gre več. Vsi so dali na zadnjih dveh tekmah precej več od sebe in dosegli smo dve veliki zmagi. Ko so bili igralci potisnjeni ob steno, so prikazali najboljše igre, pretekli so dvakrat več. Zdaj so vsem dokazali, da imajo velik potencial. Zares sem užival ob gledanju tekme," je bil navdušen Hoeness, ki je 5. januarja praznoval 60 let. Njegova velika želja je seveda finale Lige prvakov, ki bo 19. maja na Allianz Areni.
Hoeness stresel jezo nad nemške novinarje
Po porazih v Mönchengladbachu (1:3), Baslu (0:1) in Leverkusnu (0:2) so v osrednjem nemškem časniku Bild že odstavljali Heynckesa. Hoeness je hitro stopil na stran dolgoletnega prijatelja, ki ga je tako zelo želel videti na klopi Bayerna. Jürgena Klinsmanna in Louisa van Gaala je pripeljal predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge, na koncu pa so oba predčasno nagnali po seriji slabih izidov.
"Res sem bil jezen na novinarje, ki so v časopisih pisali, da je Heynckes prestar, da ima staromodne metode treninga. No, novinarčki, kaj boste pa zdaj zapisali v svojih časnikih? Po vsakem porazu je vse narobe in trenerja bi bilo treba zamenjati, potem pa dvakrat visoko zmagamo in že nas primerjajo z Barcelono," je bil Hoeness razburjen v studiu nemške televizijske postaje Sky Sports.
Predsednik zadovoljen, da je Inter izpadel
Obrnil se je že proti žrebu četrtfinala, ki bo v petek opoldne: "Vsi se zavedamo, da nismo favoriti v Ligi prvakov, to sta Real in Barcelona, tudi Milan je močan. Inter, ki je za nas tako neugoden, pa je na srečo izpadel. Proti Benfici, Marseillu in Apoelu bi vsekakor lahko napredovali." Inter je bil trn v peti Bayerna v zadnjih dveh letih v Ligi prvakov.
Tudi "Osram" Heynckes je že zadel štirikrat na eni tekmi
Heynckes je zaupal istim igralcem, ki so navdušili že proti Hoffenheimu. Povprečna starost enajsterice je bila le 24 let in 319 dni, kar je najmlajša postava Bayerna v Ligi prvakov po letu 1995. Bastiana Schweinsteigerja je poslal v igro šele v 70. minuti, saj po poškodbi gležnja še ni pripravljen za vseh 90 minut. "Ves teden sem na treningih opazil, da imajo igralci neverjetno veliko željo po napredovanju. Že pred tekmo sem imel dober občutek, saj so kar pokali od motiva. To je bila res perfektna tekma, od prve do zadnje minute smo blesteli. Najbolj mi je všeč, da tudi po visokem vodstvu v drugem počasu nismo popuščali," je bil zadovoljen 66-letni strateg, ki se ga je v medijih prijel nadimek Osram, ker ob napetosti postane popolnoma rdeč v obraz.
Nekdanji odlični napadalec Heynckes še kako dobro pozna občutek, ko dosežeš štiri zadetke v Ligi prvakov. V nekdanjem Pokalu državnih prvakov je 1. oktobra 1975 napolnil mrežo Wackerja iz Innsbrucka. Med 64. in 88. minuto je zadel štirikrat za zmago s 6:1.
Gomez ob boku Messija in "Pippa"
V središču pozornosti je bil strelec štirih golov Mario Gomez. Le Filippo Inzaghi in Lionel Messi sta uspela doseči tri hat-tricke v Ligi prvakov. Gomez je zdaj v družbi argentinskega virtuoza še v enem dosežku - oba sta dosegla dva hat-tricka v eni sezoni. "Super Mario" je 2. novembra trikrat zatresel mrežo Napolija (3:2). "Zelo pomembna je bila zmaga nad Hoffenheimom. Bili smo zelo samozavestni, tudi gledalci so verjeli v nas, začutil sem prijetno vzdušje že ob ogrevanju. Ko smo hitro povedli, nam je steklo. To je bila izjemna zmaga, vendar se zavedamo, da naš čakajo še precej težje tekme. Prav ničesar še nismo osvojili v tej sezoni, ostaja še veliko ciljev," je pojasnil najboljši strelec Bundeslige.
Robben si ne želi Barce ali Reala
Prvi in zadnji zadetek je prispeval Arjen Robben, ki se vrača v pravo formo. "To je bila popolna zabava. Tudi v Leverkusnu smo igrali dobro, a nismo zadeli. Zdaj smo na dveh tekmah zadeli kar 14-krat. Zmagati v osmini finala Lige prvakov s 7:0 - to je res neverjetno. V četrtfinalu si ne želimo Barcelone in Reala, drugi tekmeci so premagljivi," je razmišljal nizozemski as, ki je zadnjih pet zadetkov v Ligi prvakov dosegel v izločilnih bojih. Pred dvema letoma je zadel proti Fiorentini, Manchester Unitedu (sijajni volej na Old Traffordu za slovo rdečih vragov) in Lyonu.
Končno se je med strelce vpisal tudi Thomas Müller: "Vsi smo si zares želeli te zmage. Nadaljevali smo v ritmu tekme porti Hoffenheimu. Ključna sta bila gola pred polčasom, kjer se je tekma zlomila. V drugem polčasu nam je uspelo vse, razigrali smo se in lahko bi zmagali še precej višje."
Vogel: Bayern je bil v transu
Vzdušje na Allianz Areni je bilo odlično, kar nikakor ni pravilo na lepotici v Fröttmaningu. Navijači Basla, ki se jih je zbralo več kot 5.000, so pred tekmo prepevali "Nismo Hoffenheim, nismo Hoffenheim". Njihovim ljubljencem ni uspelo ponoviti niti neslavnega dosežka Hofenheima. Izbranci Markusa Babbla so v soboto dosegli en zadetek, pa čeprav je Luiz Gustavo zatresel lastno mrežo.
Trener Heiko Vogel, ki bo v nadaljnjem tekmovanju navijal za Bayern, kjer je vodil mladinsko selekcijo med letoma 1999 in 2007, je bil zelo razočaran. "To je bil res grenak poraz, nisem si predstavljal, da bomo tako visoko izgubili. Zmaga Bayerna je popolnoma zaslužena, na koncu so bili v transu. Od svojih igralcev sem pričakoval več bojevitosti in agresivnosti tudi v težkih trenutkih," je poudaril Vogel, ki je lahko ponosen na dosežke v letošnji sezoni. Basel je senzacionalno izločil Manchester United v skupinskem delu.
Kakšno zanko pripravlja stari maček Rehhagel?
Bayern je dobil le dve izmed zadnjih devetih tekem v gosteh. V soboto čaka Bavarce ključna takma v Berlinu, novi trener Herthe Otto Rehhagel že pripravlja taktiko za presenečenje, ki bi pomenilo tudi dokončno slovo Bavarcev od naslova nemškega prvaka. Borussia iz Dortmunda ima pet točk prednosti in nima evropskih obveznosti, saj je neslavno končala že po skupinskem delu.
Zmaga s 7:0 je najvišja v izločilnem delu Lige prvakov. Liverpool pa je obdržal skupni rekord (8:0 proti Bešiktašu). Zvezda juga znova visoko sveti na bavarskem nebu.