Italijanski časopisi so si dali duška ob 11. zmagoslavju italijanskih klubov v najprestižnejšem klubskem tekmovanju. Foto: AFP
Italijanski časopisi so si dali duška ob 11. zmagoslavju italijanskih klubov v najprestižnejšem klubskem tekmovanju. Foto: AFP
Razočarani redsi
Igralci Liverpoola so poželi občudovanje in pohvale, a kaj ko štejeta le izid in lovorika. Foto: Reuters
Pokal prispel v Milano

"Milanova noč zabave" in "Uspelo atensko maščevanje", se je zapisalo v Gazzetti dello Sport, ki je komajda omenila premoč rdečih, so pa zato Pippa Inzaghija ocenili z osupljivimi devetimi zvezdicami in ga preimenovali v Super Euro Pippo. Drugi italijanski mediji so prav tako izpostavili dvakratnega strelca: "Inzaghi ponesel Milan na vrh Evrope" (Corriere della Sera), "Inzaghi podaril Milanu sedmi naslov prvakov" (Corriere dello Sport).

Calcio znova slavi
"Enajst mesecev po osvojitvi svetovnega prvenstva v Nemčiji, je italijanski nogomet vzel še Ligo prvakov, zahvaljujoč izjemnemu Milanu in njegovi moči, osebnosti, kakovosti, premetenosti in osebnosti," so pisci razglašali zmago calcia, ko mu je šlo najbolj za nohte (afera Moggiopoli, Catania).

Pippo uresničil obljubo Berlusconiju
Priklonil se je tudi torinski Tuttosport z napisom čez tretjino naslovnice: "Veliki Milan". La Stampa je zapisala, da je Milan dokončno stopil med legende ("Milanov božji pokal"), pri tem pa niso spregledali Inzaghijeve rame pri prvem zadetku in ji pripisali podobnost s slovito božjo roko Diega Maradone. Veliko pozornosti je pritegnil tudi citat Silvia Berlusconija, ki je zatrdil, da mu je Pippo obljubil zadetek v finalu.

Sočutni oropani Angleži
"Srceparajoče", je bil sočuten Times, Daily Express se je strinjal: "Inzaghi uničil atenske sanje". Bolj ostri so bili tabloidi: "Oropani s Pippovo roko" (Daily Mirror) in "Oboroženi rop (Armed Robbery)", kot se je z besedami poigral razvpiti Sun, ki je odboj žoge od napadalčeve roke (po angleško arm, kar hkrati pomeni tudi orožje) pretvoril v pravcati rop, ki je kruto razblinil rdeče sanje. "Od tega nesrečnega odboja se redsi niso več opomogli in tako omogočili Milanu, da se maščuje za izgubo pokala v Carigradu," je bil povzetek resnejših analiz.

Spodrsljaj uradne strani rdečih
Ob neuspehu se je na Liverpoolovi uradni strani pripetila velika nerodnost. Namesto razočarajoče novice o porazu so objavili novico o zmagi rdečih v Atenah. Otočani so zapisali: "Rafovi rdeči heroji po zmagi proti Milanu slavijo še eno nepozabno zmagoslavje." No, po nekaj minutah so stvari postavili na pravo mesto in zapisali "Razočaranje v Atenah".

Milan zasut s častmi
Po svetu so zmagovalce počastili z velikimi naslovnicami (z izjemo Nemčije); pri tem so bili še najbolj pesniški v francoskem L'Equipe "Milan v sedmih nebesih", španska Marca je na veliko izpostavila "Maščevanje", podobnih misli je bil nemški Kicker: "Milanovo sladko maščevanje", ameriški Soccernet pa je poudaril: "Pippov večer".

T. G.

Pokal prispel v Milano