Tottenham je v soboto doživel nepričakovan poraz doma proti Wiganu (0:1). Spursi so po 10 krogih s 17 točkami na šestem mestu Premier lige. Foto: Matjaž Ambrožič
Tottenham je v soboto doživel nepričakovan poraz doma proti Wiganu (0:1). Spursi so po 10 krogih s 17 točkami na šestem mestu Premier lige. Foto: Matjaž Ambrožič
V taboru vijoličastih vlada vsaj navidezen mir. Vse bo odvisno od naše igre in ne od nasprotnika, je prepričan trener Darko Milanič, ki je včeraj zvečer s fanti opravil edini trening. Foto: Matjaž Ambrožič

Pomembna je naša igra, in ne to, v kakšnem stanju je Tottenham.

Trener Maribora Darko Milanič
Ob kapetanu Marcosu Tavaresu bo v napadu zaigral Robert Berić, ki naj bi bil zanimiv tudi za Tottenham. Foto: Matjaž Ambrožič
Znameniti White Harte Lane naj nocoj ne bi bil poln. Pričakujejo 20.000 gledalcev, 16 tisoč manj od zmogljivosti stadiona. Foto: Matjaž Ambrožič
Mejač in Huddlestone pred tekmo Maribor - Tottenham
Mariborčani v Londonu navdani z optimizmom

“The Vijoličasti”, kot se je pred tednoma slikovito izrazil poročevalec časnika Daily Telegraph iz Maribora, so zelenico v športnem parku ob Poti belega jelena preiskusili v zelo podobnih razmerah, kot naj bi vladale med nocojšnjim spopadom s klubom, ki velja za tretje ali pa še vedno celo drugo najslavnejše moštvo v britanski prestolnici.

Tekmo si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju, kjer bomo dvoboj s sprotnimi komentarji spremljali v naši novi aplikaciji. S tviti in zanimivostmi s stadiona se bo oglašal naš dopisnik Matjaž Ambrožič. Tekmo bo komentiral Urban Laurenčič.

Dežja ne bo
Današnji dan bo po napovedih v Londonu minil brez padavin, zvečer se bo pretežno pooblačilo in temperatura bo tedaj okrog 9 stopinj Celizja, še vedno pa bo tudi malce pihalo. V britanskem glavnem mestu je zadnja dva tedna za ta čas kar hladno.

Nogometaši slovenskega državnega prvaka so s posebnim letalom na londonsko letališče Stansted prispeli včeraj zgodaj popoldne. Po nastanitvi in počitku v hotelu na vzhodnem robu mesta so na stadion, ki ima 36.310 sedežev, prispeli okrog 18. ure.

Pred začetkom treninga sta pred novinarji nastopila kapetan moštva Marcos Tavares in trener Darko Milanič, ki je na vprašanja angleških kolegov odgovarjal prvi.

Zelo dobro ste igrali tako proti Laziu kot tudi proti Panatinaikosu in v prejšnjem krogu prav tako proti Tottenhamu. Kako pomembne so te tri tekme pred obračunom na White Hart Lanu in ali vas kakor koli navdaja skrb ali strah pred novim testom v Ligi Evropa?
Kar zadeva tri zelo dobro odigrane tekme, je jasno, da so nam vlile pogum. Te tri preiskušnje kažejo na to, da smo kot ekipa dobili prepotrebne izkušnje, da znamo dobro stati na igrišču, da se znamo dobro postaviti proti tekmecem, ki imajo v tem trenutku bistveno višji ugled. Kar se tiče tekme tu, je pa popolnoma jasno, da igramo proti izredno močni ekipi na njihovem stadionu; da bomo morali biti zelo zelo dobri, ker si jasno želimo pozitivnega rezultata.

Bo v primeru zmage nad Tottenhamom to največji rezultat v zgodovini vašega kluba in koliko ste prepričani, da bi do zmage tu res lahko prišlo?
Tega ne morem oceniti, torej, ali bi bil to največji uspeh Maribora. NK Maribor ima izredno bogato zgodovino. Veliko je bilo velikih zmag. Tudi to moštvo je take zmage že doseglo, nekaj zelo velikih zmag je priigralo; je pa jasno, da bi morebitna zmaga nad Tottenhamom za naše igralce, za naše navijače, za naš klub pomenila zelo veliko.

Ste si ogledali zadnjo (prvenstveno) tekmo Spursov proti Wiganu (poraz z 0:1), na kateri Tottenham ni prikazal dobre igre, in ali ste z analizo te tekme pridobili kakšne nove taktične zamisli?
Seveda smo si z zanimanjem ogledali tudi omenjeno tekmo, in to prav z mislijo na pripravo prave strategije za tokratni obračun s Tottenhamom.

Kaj menite o morebitnem vplivu sobotnega prvenstvenega poraza doma na moštvo Tottenhama zaradi tekme z Mariborom?
Zmage in porazi so sestavni del nogometne igre. Kar zadeva moje moštvo, je jasno, da se moramo obremenjevati z nalogami, ki jih imamo na igrišču. To pomeni, da bomo izponjevali te, ne pa čakali in se ukvarjali s stanjem, v katerem je nasprotnik. Mi moramo agirati, in ne le reagirati potem, kar bodo počeli nasprotniki. Pomembna je naša igra, ne to, v kakšnem stanju so oni (Tottenham).

Sledilo je še vprašanje za mariborskega kapetana Marcosa Tavaresa.

Imate med Tottenhamovimi igralci kakšnega, ki se vam zdi še zlasti nevaren ali pa zaradi svoje igre še posebej zanimiv?
Vse, kar moramo storiti je, ponoviti predstavo iz Maribora in Tottenham zadržati na vseh položajih. Vemo, da so veliko moštvo z dobrimi posamezniki, vsi so dobri, zato nikogar ne bi izpostavljal. Zdaj jih že poznamo, se pravi, mi bi morali danes biti celo boljši, kot smo bili pred dvema tednoma na svojem igrišču. Bomo videli, kako bo.

Na tekmi naj bi bilo 20.000 navijačev
Ker je nocojšnja tekma vključena tudi v kvoto, ki jo zajemajo sezonske vstopnice, se pričakuje, da se bo stadionu White Hart Lane zbralo najmanj 20.000 domačih navijačev. Mariborske nogometaše naj bi spodbujalo okoli 800 navijačev iz Slovenije. Postavi bosta objavljeni dve uri pred začetkom tekme, ki se bo začela bo 21.05.

Bo Bale začel tekmo?
Za zdaj še ni potrditve, ali bo v moštvu, ki je lani v angleškem državnem prvenstvu osvojilo 4. mesto, med poletjem pa doživelo precejšnjo preobrazbo, nastopil tudi njihov prvi zvezdnik, valežanski reprezentant Gareth Bale.

Zmaga za Tottenham nujna
Spursi morajo zmagati, saj bi si le tako - po treh remijih v skupini J - zagotovili dejanske možnosti za napredovanje. Maribor je v treh obračunih v letošnji Ligi Evropa enkrat zmagal (proti Panatinaikosu), s Tottenhamom remiziral, z Laziem pa izgubil, in ima tako točko naskoka pred Spursi. Tottenham v nedeljo v 11.krogu Premier lige gostuje na stadionu Etihad pri angleškem prvaku Manchester Cityju.

4. KROG, skupina J
Danes ob 21.05:

TOTTENHAM - MARIBOR (TV SLO 2/MMC)

Verjetni postavi:
Tottenham: Lloris; Walker, Dawson, Caulker, Naughton; Livermore, Falque, Huddlestone, Sigurdsson, Bale; Defoe.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Mejač; Cvijanović, Filipović, Mertelj, Ibraimi; Tavares, Berić.

Sodnik: Antti Munukka (FIN)

LAZIO - PANATHINAIKOS

Lestvica:                         
LAZIO             3  1 2 0  2:1  5
MARIBOR           3  1 1 1  4:2  4
TOTTENHAM         3  0 3 0  2:2  3
PANATHINAIKOS     3  0 2 1  2:5  2

Pomembna je naša igra, in ne to, v kakšnem stanju je Tottenham.

Trener Maribora Darko Milanič
Mejač in Huddlestone pred tekmo Maribor - Tottenham
Mariborčani v Londonu navdani z optimizmom