Rudi Zavrl se po dvajsetih let poslavlja. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Zavrl se po dvajsetih let poslavlja. Foto: MMC RTV SLO
Tugomir Frajman
Tugomir Frajman je zdaj glavni favorit za predsednika NZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič
Ivan Simič bo svoje načrte predstavil v sredo na novinarski konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je na izrednih volitvah novembra 2006 kot delegat MNZ Maribor podprl Ivana Simiča. Za koga bo navijal tokrat? Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Matjaž Kek si bo zaupanje novega predsednika moral pridobiti z nadaljevanjem uspešnega vodenja slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko se je decembra 2007 na novoletnem sprejemu zveze, na čelu katere je preživel 20 let, izkušeni nogometni maček še nagibal k odločitvi, da do konca "oddela" le še ta mandat, se je v zadnjem letu marsikaj spremenilo. Do pred kratkim je bilo malo takšnih, ki so verjeli, da bo eden najbolj markantnih funkcionarjev v slovenskem športu po osamosvojitvi zapustil barko, ki je po precej dolgem plutju po razburkanem morju v svoja jadra končno spet ujela nekoliko mirnejši veter.

Zahovič zamenjal ploščo
Neuspešen konec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2008, po katerem je Zavrl na slovensko klop vnovič vabil Srečka Katanca, je bil že zdavnaj pozabljen, sijajne jesenske predstave izbrancev Matjaža Keka v večkrat razprodanem Ljudskem vrtu pa so celo Zlatka Zahoviča prepričale, da za menjavo Zavrla ni (bilo) več nobene potrebe. Taistega Zahoviča, ki je po neuspelem "puču" jeseni leta 2006 dejal, da je Zavrl njega in "druge fante, ki so ogromno dali slovenskemu nogometu, prevečkrat peljal na led", da bi ga bilo ob tedanjih slabih igrah izbrane vrste, po katerih javnost najbolj presoja uspešnost delovanja zveze, še vredno podpirati na njegovi funkciji.

Frajman udaril kot strela z jasnega
Pred mesecem in pol Zavrl v hotelu Slon sicer še ni želel potrditi boja za svoj že šesti mandat, vendar se je ob ugodnih okoliščinah za pisanje nove nogometne pravljice zdelo skoraj nemogoče, da se to ne bo zgodilo … Nato pa je natanko mesec dni pred volitvami, ki bodo 20. februarja, v javnost pricurljala informacija, da se bo za predsedniški položaj potegoval Tugomir Frajman, eden izmed zdajšnjih petih podpredsednikov in najtesnejši Zavrlov sodelavec!

Zavrl stisnjen v kot
56-letnega Mariborčana, ki je podpredsednik NZS-ja zadnjih 12 let, je k odločitvi o kandidaturi pripeljalo prav to, da se je njegov "šef" jeseni premislil in mu namignil, da se še ne namerava posloviti. Frajman je veljal za resnega kandidata za Zavrlovega naslednika že na prejšnjih (izrednih) volitvah, če bi Zavrl klonil pod hudimi pritiski tedanjih "prevratnikov" in odstopil.

Pred nekaj dnevi je na novinarski konferenci velikopotezno oznanil, da je zbral podporo predsednikov šestih Medobčinskih zvez, ki naj bi mu na volilni skupščini zagotavljali 22 glasov delegatov iz teh zvez (Maribor, Murska Sobota, Lendava, Celje, Ptuj in Koper), in s tem zabil nož v hrbet svojemu nadrejenemu, ki se je naenkrat znašel precej osamljen in stisnjen v kot. Tako nemočen, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bomo dočakali njegovo dokončno vdajo.

Lahko Frajmanu načrt spodleti?
Ker je skupaj na voljo 38 glasov, se zdi, da je Frajman že novi predsednik, vendar bo vseeno treba počakati do rezultatov (tajnega) glasovanja na Brdu pri Kranju, saj se lahko do takrat še marsikaj zasuče. Tudi pred dobrima dvema letoma je Ivan Simič menil, da ima zadostno podporo, a ga je na koncu podprlo le 11 delegatov. Ob prvem poskusu "zrušitve" Zavrla februarja leta 2005 je zbral 6 glasov.

Pripravlja Simič presenečenje?
Simič, ki je predsednik MNZ Ljubljana, se je pred dnevi odločil, da bo poskusil zasesti predsedniški stolček še tretjič. Nekateri namigujejo, da za njim stoji ravno nekdanji tekmec Zavrl (!), ki bi v primeru uspeha dobil podpredsedniški položaj. Več bo bržkone znano v sredo, ko se bo novinarjem predstavil še Simič, saj Zavrl danes, ko je tudi uradno izstopil iz tekme, ni želel komentirati svoje odločitve in nadaljnjih načrtov. Se je nekdanji direktor Geodetskega zavoda, ki zdaj "uživa" v pokoju, res še sposoben dvigniti s tal po bolečem Frajmanovem "nokavtu"?

Matej Rijavec