Šeško predober za Kazahstan in predober za zelenico

Po končani tekmi proti Kazahstanu je prvih 180 minut Slovenije v novi sezone Lige narodov ocenilo omizje nogometnega podkasta. Voditelju Luki Petriču ter reporterjem Boštjanu Janežiču, Jožetu Pepevniku in Marku Cirmanu se je pri pogovoru s slednjim pridružil tudi Kek. Mariborčan je v ponedeljek praznoval 63. rojstni dan, še tretjič pa je na 9. september Slovenija pod njegovim vodstvom vpisala zmago.

Po Poljski leta 2009 in Izraelu leta 2019 je tokrat padel Kazahstan. Kek je najprej govoril o zadovoljstvu po osvojenih treh točkah: "Dobra tekma. Vredna ogleda, vredna tega aplavza. Mislim, da smo pokazali, da ko je treba, zna tudi Slovenija igrati na visoki ravni. Imeli smo organizacijo in geometrijo na igrišču. Darilo za rojstni dan? Igralci so igrali zase, jaz pa sem užival. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje lahko zadnjih 20 minut gledal v miru. Zadovoljen sem s celim tednom. Ne da sem se bal, vendar sem se spraševal, kako bomo reagirali po evropskem prvenstvu. Prvi trije, štirje dnevi so bili težki, avstrijska agresivnost nam ne odgovarja, to proti Kazahstanu pa je bil dober odgovor."

Slovenija je na prvih dveh tekmah Lige narodov osvojila štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na prvih dveh tekmah Lige narodov osvojila štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Precej bolj ste zajezili Kazahstan kot pa novembra. Manj so bili pri žogi, manj so bili drzni, dobro in pravočasno ste jih ustavljali.
Bili smo bližje, precej bolj v duelu. Tudi avstrijski način igre nam je dal neke ideje. V določenih trenutkih smo v pravi coni jemali žoge, bili direktni proti golu. Ni lahko igrati na tem igrišču. Veseli me, da jim spredaj nismo pustili nič, da Jan skorajda ni imel dela. Pokazali smo, da je na Slovenijo v tej skupini treba računati.

Ob vstopu v drugi polčas ste več gestikulirali ob strani, krilili z rokami. Najbrž vam ni bilo všeč kar nekaj nenatančnih podaj, svoje je naredilo tudi igrišče?
Ni krivo le igrišče. Ko smo enostavni, nas je krasno gledati. Ko poskušamo z dotikom več, po balkansko, malo meni, malo tebi, potem hitro naredimo napako. Igrišče je, kakršno je, vendar smo tudi na tem igrišču igrali enostavno, z dotikom, dvema. Žoga je odlično krožila, gostje niso vedeli, s katere strani bomo udarili. Vodstvo z 2:0 ob polčasu zna biti nerodno, Kazahstan je stopil višje, mi smo pravi čas umirili igro, pokazali zrelost. Veseli me, da smo storili korak ali dva naprej. Rad gledam fante, kako se razvijajo, po tekmi z Avstrijo so vsi vedeli, da nismo dobro igrali, ta odziv pa je bil dober in upam, da bomo čez štiri tedne še boljši. Čakata nas dve težki gostovanji.

V bistvu se je Slovenija spravila v takšen položaj, ko je bila proti Avstriji pričakovana vsaj točka, zmaga proti Kazahstanu pa za navijače bržkone kar nujna?
Drži, mislim, da smo se tega tudi zavedali. Ves čas je sicer tlela želja, da pridemo do treh točk tudi proti Avstrijcem. Všeč mi je njihova mirna drznost, ko umirjeno in spoštljivo povedo, da hočejo zmagati. Fantom sem jasno povedal, da hočem iti v Ameriko in tja bom tudi šel, pa ne kot turist. Poti do tja je več, mi pa se moramo kot ekipa razvijati, ker ima to moštvo velik potencial, pa tudi zrelost. Fantje morajo v klubih priti do neke minutaže. Reprezentanca, kot vidimo, tudi brez Oblaka, Keka ali koga tretjega zdaj funkcionira. Ne bo vedno lahko, tudi proti Avstriji smo trpeli, vendar smo ostali spoštljivi, samokritični, odgovorni.

Sorodna novica Na Euru odrastel kot oseba in nogometaš, zdaj znova razigran in nasmejan

O enem posamezniku vendarle moramo govoriti. Benjamin Šeško je dosegel tri zadetke, vse tri na različne načine.
Čestitam ekipi, kako je pomagala mlademu igralci v težkih trenutkih evropskega prvenstva. Ves čas so mu vsi na pladnju nosili tisto 115. minuto proti Portugalski. Ogromno je naredil tudi sam v tem obdobju po Euru. Rad imam športnike, ki rinejo naprej. To je značaj zmagovalca oziroma igralca, ki ga bo, kakor dolgo bo užival in imel zaupanje v strokovni štab in soigralce, težko zaustaviti. Napadalcem sem konkretno vrgel pod nos, da na Euru niso dali gola. To je moj način komunikacije. Prvi tandem Šporar-Šeško se je strahovito potrošil proti Avstriji, tokrat so igrali Celar, Vipotnik, tudi Jojo na koncu. Nihče ne more igrati sam. Ne bi bilo pošteno, da bi se zdaj ob tej zmagi izpostavljalo le Šeška. On je eden od zvezdnikov, ki ga je tudi ta reprezentanca ustvarila in mu tudi pomaga. Veseli me, da spoštuje gledalce, soigralce in nasprotnike in to je temelj, predpogoj za vrhunskega igralca.

Sorodna novica Šeško s hat-trickom potopil nemočni Kazahstan v Stožicah

Po Avstriji ste rekli, da lahko živite s točko, po teh treh oz. skupno štirih bo življenje zdaj verjetno lepše. Bo obdobje do dveh oktobrskih gostovanj mirno?
Ne, čaka nas veliko dela. Ta začetek sezone postavlja vedno v fokus tiste igralce, ki so v ospredju. Iščemo še kaj novega. Zelo zadovoljen sem z dogovorom s selektorjem mlade reprezentance oziroma celo idejo nogometne zveze, da v tem trenutku pomagamo mladi selekciji. Upam na zmago proti Cipru v Fazaneriji in jasnejši pogled proti evropskemu prvenstvu. Tista ekipa ima velik potencial, igrajo res dobro. Baza je dobra. Na velika vrata se je vrnil David Brekalo, tudi drugi igralci so dobili minutažo. Razmišljati moramo o kakovosti naše igre, moramo pa iti na glavo, biti agresivni in natančni, pravočasni. To je mantra slovenskega nogometa. Ljudje sicer dandanes pišejo o bunkerju, zgoščeni obrambi in igri zgolj na protinapade. Vendar se na tak način nogomet danes igra, pa če je kdo zaradi tega jezen oziroma mi verjame ali ne.

Vrhunci tekme s posnetki vseh treh Šeškovih zadetkov
Šeško kot otrok sanjal, da bo dosegel hat-trick za reprezentanco