Benjamin Šeško je na 35. odigrani tekmi dosegel svoj 13., 14. in 15. zadetek za Slovenijo. Najboljši strelec Zlatko Zahovič jih ima 35. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je na 35. odigrani tekmi dosegel svoj 13., 14. in 15. zadetek za Slovenijo. Najboljši strelec Zlatko Zahovič jih ima 35. Foto: www.alesfevzer.com

Tekla je 23. minuta, ko je nekaj manj kot 10.000 gledalcev v Stožicah s široko odprtimi očmi spremljalo samostojno akcijo 21-letnega Benija. Po podaji Žana Celarja je približno 30 metrov od vrat krenil proti kazenskemu prostoru Kazahstana, se vmes poigral s tremi branilci in z desne strani žogo poslal čez vratarja Igorja Šackija v mrežo za vodstvo z 1:0. Poteza, ki so jo sposobni izvesti le največji mojstri nogometne igre!

In to na težki zelenici, ki so jo pred padavinami noč pred tekmo zaščitili s ponjavo in jo odgrnili šele popoldne. Nato je zadel še v 28. minuti po odbiti žogi po strelu Petra Stojanovića in v 63. minuti z glavo po predložku Erika Janže s prostega strela, obakrat iz bližine.

Vrhunci tekme s posnetki vseh treh Šeškovih zadetkov

Odbilo je že polnoč, ko se je veliki junak slovenske zmage s 3:0 po vnovičnem maratonskem podpisovanju avtogramov in fotografiranju z vsemi, predvsem najmlajšimi oboževalci, pojavil pred novinarji v t. i. mešani coni. Seveda si je tudi sam tedaj že ogledal posnetek svoje mojstrovine, zato je lahko natančno opisal, kako se je sploh lotil takšnega prodora.

Dobra šola v Nemčiji

"Videl sem, da dejansko nimam druge možnosti, kot da nekako poskušam priti mimo njih s preigravanjem. Preprosto sem se v tistem trenutku odločil, da bom šel sam in poskušal. Prišel sem sam pred vratarja, in že ko sem bil mimo zadnjega branilca, sem vedel, da bom žogo poslal čez njega. Dobro se je izteklo in zelo vesel sem, da sem dosegel takšen zadetek. Tak zaključek je pri vsem skupaj še posebej sladka stvar," se je smejalo Šešku, ki je postal osmi slovenski nogometaš s tremi goli na eni tekmi izbrane vrste.

Pred njim je to zadnjemu uspelo Harisu Vučkiću oktobra 2020 v Moldaviji, prav tako na tekmi Lige narodov (0:4). Še prej so se s tem dosežkom v zgodovino vpisali Sašo Udovič (1996 (proti Islandiji je dosegel kar pet golov)), Primož Gliha (1997), Milan Osterc (1999 (Omanu je zabil štiri gole)), Mile Aćimović (2004), Tim Matavž (2010) in dvakrat Milivoje Novaković (2006 in 2013).

"Prvega hat-tricka sem res izjemno vesel, o tem sem sanjal že kot mali fant. Spominjal se ga bom še dolgo in gledal posnetke teh zadetkov," je bil navdušen napadalec Leipziga.

Po evropskem prvenstvu, med katerim mu ni uspelo zatresti mreže, vključno z zamujeno priložnostjo v podaljšku tekme osmine finala proti Portugalski, je zdaj znova v izjemni strelski formi. "Povedal sem že, da je bil Euro zame nekakšna dobra šola, da odrastem kot oseba in nogometaš. Upam, da bom čim manjkrat v takšnih položajih, kot sem bil v Nemčiji. Pomembno bo, da tudi na prihodnjih tekmah nadaljujem podobno kot danes in pomagam soigralcem s čim več zadetki," je dejal.

Ljubitelji nogometa se tako kot Šeško že lahko veselijo dvoboja prihodnji četrtek v Madridu, kjer si bosta nasproti stala dva največja zvezdnika slovenske reprezentance. Leipzig se bo namreč v 1. krogu Lige prvakov pomeril z Atleticom Jana Oblaka.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kek: Ekipa mu je pomagala

Selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci poudaril, da ni bilo samoumevno, kam se bo Šeškova krivulja obrnila po zanj zahtevnem poletju.

"Normalno je, da po takšni predstavi govorimo o Beniju, ampak moramo govoriti tudi o tem, kako mu je ekipa pomagala po evropskem prvenstvu. Kako mu je ekipa dala vedeti, da verjame vanj in da so to stvari, ki se v življenju dogajajo. Vesel sem, ko ga vidim nasmejanega in razigranega, da uživa v nogometu skupaj s soigralci. V takšnih primerih se lahko obrne tudi v drugo smer, toda že v Leipzigu so zanj dobro poskrbeli ljudje, ki so okoli njega. Tudi sam pa niti v enem trenutku ni bil nespoštljiv, ampak je ostal skromen in preprost. S tem vedno izziva tudi soigralce, da mu pomagajo."

Kek je pohvalil tudi druga dva napadalca, Žana Celarja in Žana Vipotnika, ki sta dobila priložnost namesto Andraža Šporarja.

"To je bila vrhunska predstava Šeška, je pa še nekaj igralcev, ki so me naredili zadovoljnega. V športu so premalokrat omenjeni tisti, ki niso v soju žarometov. Tudi onadva sta odigrala dobro tekmo. Pri prvem zadetku je Celar lepo zadržal žogo in jo odložil, mojstrsko je bilo izvedeno. Malo smo spremenili ritem, razbili šablono in v določenih trenutkih prvega polčasa, ko smo se pojavljali z napadalci v coni med njihovo obrambo in veznimi igralci, smo bili zelo nevarni. Slovenija ni Benjamin Šeško, Slovenija ni Jan Oblak, Slovenija ni Matjaž Kek. Vseh nas ni bilo v nekaterih trenutkih, pa je Slovenija delovala."

Sorodna novica Šeško s hat-trickom potopil nemočni Kazahstan v Stožicah

"Ne podcenjujte Kazahstana"

Mariborčan, ki je na dan tekme praznoval 63. rojstni dan, se je obregnil tudi ob nekatere kritike, ki so ga zmotile v zadnjih mesecih.

"To je bila Slovenija, ki je tudi vrgla rokavico tistim, ki so se na evropskem prvenstvu in po tekmi proti Avstriji omejili na kritike, da zna Slovenija igrati samo 'bunker' in na protinapade. Mislim, da je bila danes dobra 'geometrija' igre, na težkem igrišču tudi tehnično dobro izvedeno. Zasluženo smo zmagali, odigrali smo dovolj kakovostno, da lahko o tej tekmi govorimo pozitivno. Tudi vzdušje v Stožicah nam daje potrditev tega, da smo odigrali dobro, čeprav stadion žal ni bil poln. Toda zavedamo se, da ni preprosto prebuditi gledalcev za vsako tekmo po daljšem obdobju, ko reprezentanca ni imela vidnejših uspehov. Čestitam fantom, aplavz po tekmi so si res zaslužili. Ne podcenjujte Kazahstana, to je ekipa, ki ima rep in glavo. Smo jih pa danes pošteno razmontirali."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Bijol: Nadzor od prve do zadnje minute

Jaka Bijol je bil zadovoljen, ker reprezentanca ni niti za trenutek popustila: "Proti Avstriji je bil izid dober, veliko nam je pomenil, bi pa lahko odigrali bolje. Zavedali smo se, da lahko pokažemo še več. Danes smo na izjemno težkem igrišču, na katerem težko uživaš, saj je treba biti zbran pri vsaki žogi, pokazali neko zrelost, pa tudi borbenost. Predstava celotne ekipe je bila zelo zrela, od prve do zadnje minute smo imeli tekmo pod nadzorom in jo mirno pripeljali do konca. Kazahstanu nismo dovolili niti nekaj minut kakšnega pritiska ali premoči. Ves čas smo bili pravi. Tudi to je odlika dobrih ekip. Takšnih tekem, da bi zmagovali s takšno mirnostjo in nadzorom, do zdaj ni bilo veliko. Lačni smo novih uspehov, želimo si še svetovnega prvenstva. Lepo je videti 'hat-trick' Benija, da bo lahko malo mirnejši po evropskem prvenstvu."

Petar Stojanović je opozoril na pomembnost izjemne povezanosti med fanti v izbrani vrsti: "Čutilo se je nekaj utrujenosti v nogah po tekmi proti Avstriji, a smo kot ekipa odigrali vrhunsko tekmo. Ustvarjali smo si priložnosti, njim pa nismo pustili veliko. Izpolnili smo načrt, ki smo si ga zadali. Po evropskem prvenstvu smo zadržali pravega moštvenega duha, za katerega nočemo, da izpuhti. Veseli me, da napredujemo in da se po vrhunskem Euru nismo ustavili. Še naprej kažemo, da smo zelo kakovostni. Upam, da bo to trajalo čim dlje. Benjamin potrjuje, da je vrhunski napadalec, za tri zadetke mu lahko samo čestitam. Veseli bomo, če bo tako nadaljeval."

Oktobra bo Slovenija Ligo narodov nadaljevala z gostovanjema v Oslu (10. 10.) in Astani (13. 10.).

Šeško kot otrok sanjal, da bo dosegel hat-trick za reprezentanco