Slovenija se bo po poletnem premoru spet predstavila navijačem. V Ligi narodov bo za uvod v Stožicah gostila Avstrijo (petek) in Kazahstan (ponedeljek). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se bo po poletnem premoru spet predstavila navijačem. V Ligi narodov bo za uvod v Stožicah gostila Avstrijo (petek) in Kazahstan (ponedeljek). Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentanti so se pred tekmama z Avstrijo in nato še s Kazahstanom danes dobre volje zbrali na Brdu pri Kranju in že trenirali. Jan Oblak, ki zadnje tekme v La ligi (proti Atleticu iz Bilbaa) zaradi prebavnih težav ni odigral, je trening izpustil. Vanja Drkušić je vadil brez kakšnih težav, potem ko je na gostovanju Crvene zvezde v Kragujevcu včeraj doživel neprijetno izkušnjo, saj je zraven njega počila močna petarda, tako da je bil ob polčasu zamenjan. Selektor Matjaž Kek je v izbrano vrsto zaradi poškodbe Žana Karničnika dodatno vpoklical Kenana Bajrića, obrambnega igralca Slovana iz Bratislave, ki je doslej štirikrat nastopil za izbrano vrsto.

Zdaj večina ve, kaj je Slovenija
Novinarji so najbolj "lovili" Benjamina Šeška, ki je pretekli konec tedna z Leipzigom ustavil pohod Bayerja. Šeško poudarja, da je telesno odlično pripravljen na novo sezono, po uspešnem začetku Bundeslige pa komaj čaka še na novo reprezentančno poglavje. "Iz tekme v tekmo smo boljši, kar se vidi tudi po rezultatih. Zato komaj čakam vsako naslednjo tekmo, ker preprosto verjamem v to reprezentanco." Preboj v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji je pomemben mejnik, ki je pustil pečat, je prepričan Šeško.

"Mislim, da vsi na svetu po večini vedo, kaj je Slovenija. Morda še ne vedo, kje je, ampak vsaj vedo ime. Tiste stvari, ki so bile dobre na prvenstvu, moramo nadgraditi. Nadaljevati moramo po teh stopinjah, delati kot eno, dihati drug za drugega."

Šeško: Iz zgrešenih priložnosti se lahko veliko naučim
Benjamin Šeško že skoraj pol leta (od 21. marca) ni dosegel gola v dresu slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško že skoraj pol leta (od 21. marca) ni dosegel gola v dresu slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Avstrijci med prijetnimi presenečenji letošnjega EP-ja
Zamujeno priložnost v osmini finala proti Portugalski, ko je v 116. minuti sam stekel v napad, a ni matiral Dioga Coste, je že predelal: "To je vse že za mano. Nogomet se bo tudi jutri igral, to so besede selektorja, modrega človeka, pač preprosto gre nogomet naprej. Vsak zgreši, vsak je človek, tako da iz tega se nekaj naučiš in greš naprej." Sicer pa – tudi Avstrija je izpadla v osmini finala, v Nemčiji pa je pod taktirko selektorja Ralfa Rangnicka igrala zelo pogumno. Šeško: "Moramo se zavedati, da je Avstrija prikazala izjemno igro na Euru, je odlična reprezentanca. Zato bo treba biti pripravljen na vsako podrobnost, tako fizično kot tudi psihično."

Sorodna novica Kek izbral 23 igralcev za Avstrijo: tudi Iličića, ni pa Blažiča in Verbiča

Kekovi psihološki prijemi
Selektor Kek je pred tekmo varovance opozoril na to, da bodo še naprej morali dokazovati svojo kakovost in se ne zanašati na pretekle dosežke. Kljub zgodovinskemu dosežku na Euru jih je tudi opozoril na to, da na zadnjih petih tekmah vendarle niso zmagali. Kot je ocenil Šeško, gre za poskus selektorja, da na svoj način motivira izbrano vrsto. Pri tem je uspešen: "Včasih te toliko podžge, da daš potem še dve predstavi višje, tako da to zna."

Na Kekovem seznamu za petkovo tekmo z Avstrijo in nato ponedeljkovo s Kazahstanom (tudi ta se bo v Stožicah začela ob 20.45) ni večjih presenečenj, je pa seznamu po dolgem času spet vezist Rijeke Dejan Petrovič. Ta je bil vesel ponovnega vpoklica v reprezentanco, vidi pa tudi precejšnjo spremembo v značaju ekipe od zadnjega svojega nastopa pred več kot dvema letoma. "Mislim, da bo vseeno vzdušje malo boljše, kot je bilo nazadnje, ko sem igral. Takrat rezultati niso bili na tej ravni."


SKUPINA B3 – petek, 6. septembra, ob 16.00:
KAZAHSTAN – NORVEŠKA

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – AVSTRIJA

Ponedeljek, 9. 9., 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – KAZAHSTAN
NORVEŠKA – AVSTRIJA

Četrtek, 10. oktobra, ob 20.45:
NORVEŠKA – SLOVENIJA
AVSTRIJA – KAZAHSTAN

Nedelja, 13. oktobra, ob 15.00:
KAZAHSTAN – SLOVENIJA

Ob 20.45:
AVSTRIJA – NORVEŠKA

Četrtek, 14. novembra, ob 16.00:
KAZAHSTAN – AVSTRIJA

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Nedelja, 17. novembra, ob 18.00:
AVSTRIJA – SLOVENIJA
NORVEŠKA – KAZAHSTAN