Matjaž Kek na torkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek na torkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Oboleli vratar madridskega Atletica je v soboto izpustil tekmo španskega prvenstva v Bilbau (0:1), v ponedeljek in torek pa na Brdu pri Kranju ni treniral. Kot je znano, Slovenci ne bodo mogli računati na Žana Karničnika, ki si je v nedeljo v Kopru poškodoval kolenske vezi. "Morali se bomo prilagoditi, kot smo se že tolikokrat. Moje zaupanje v menjave pa je stoodstotno," je poudaril Kek.

Preostali nogometaši so pripravljeni. Prodanih je nekaj več kot 14.000 vstopnic, tako da bodo Stožice polne.

Slovenski selektor po uspešnem Euru v Nemčiji nima pripomb na zavzetost svojih varovancev na treningih. "Vsak začetek novega ciklusa nosi s sabo določena vprašanja. Izredno pa me veseli zrelost in pozitivno razmišljanje igralcev. Zdijo se mi še zrelejši, zelo zadovoljen sem z njihovim odzivom. Na stari slavi se ne da živeti, imamo še veliko možnosti za razvoj in napredek. Izziv je pravi že takoj na začetku. Dovolj časa smo skupaj, da so dojeli, da lahko uspemo samo z disciplino in organizacijo. Zavedamo se svoje kakovosti, seveda pa spoštujemo tudi tekmeca. Avstrijce dobro poznamo, igrali smo že proti njim v kvalifikacijah za Euro 2020. Ključ do njihovega uspeha je organizacija in sistem nogometa. V prejšnjih kvalifikacijah in v predtekmovanju na Euru so bili zelo dobri. Tokrat jim manjka nekaj igralcev, predvsem v obrambi, a je ostala njihova moč v srednjem bloku in v napadu z Arnautovićem. Najmočnejši so kot ekipa z njihovo idejo, zato lahko tudi nadomestijo koga, ki manjka."

Slovenski klubski nogomet je to poletje pozitivno opozoril nase. To je dovolj zgovorno in govori o kakovosti. Jasno je, da se da tudi v naših klubih dobro razviti. Očitno se da tudi iz naše lige skočiti zelo visoko.

Matjaž Kek o vpoklicu Arnela Jakupovića v avstrijsko reprezentanco. Najboljši strelec Prve lige Telemach je pred dnevi iz Maribora prestopil v Osijek.

Elšnik: Avstrijcem bomo morali vrniti s tekom in agresivnostjo

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Timi Max Elšnik. "Pričakujem trdo, a dobro tekmo v dobrem vzdušju. Nikogar se ne bojimo. Smo samozavestni, naše ambicije so po dobrih predstavah na evropskem prvenstvu malo porastle. Imamo priložnost, da napredujemo v Ligo A, gotovo je to naš cilj. Tudi tekmeci bodo zdaj imeli več spoštovanja in bodo drugače gledali na Slovenijo," je povedal novopečeni član Crvene zvezde.

Avstrija je na evropskem prvenstvu po sijajnih predstavah in osvojenem prvem mestu v predtekmovalni skupini D (pred Francijo, Nizozemsko in Poljsko) boleče izpadla v osmini finala proti Turčiji (1:2). Na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je na 22. mestu, Slovenija je 52.

Janža: Zdaj vsi pričakujejo, da bomo vse premagovali, a ne bo šlo tako lahko

"V Nemčiji smo videli odlično Avstrijo. Dobro poznamo njihov način igre in razmišljanje njihovega selektorja. Po izgubljeni žogi so zelo agresivni in zelo neposredni. Večina njihovih nogometašev igra v nemški Bundesligi. Vrniti jim bomo morali s tekom in agresivnostjo. Napadamo prvo mesto v skupini, in to jim moramo s pravo energijo pokazati od prve minute. Skozi Ligo narodov se odpirajo tudi dodatna vrata za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2026. V prejšnjem ciklusu smo v Ligi narodov postavili temelje za nadaljnje uspehe, k temu moramo stremeti tudi tokrat in priložnost izkoristiti z obema rokama. Nikoli ne veš, mogoče bo to vstopnica za SP v Severni Ameriki za nas," je sklenil Elšnik.

Šporar: Ligo narodov jemljemo enako resno kot kvalifikacije za SP

Nosilci skupin v kvalifikacijah za SP bodo četrtfinalisti Lige narodov

Na SP-ju 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki bo po povečanju števila udeležencev z 32 na 48 reprezentanc nastopilo 16 izbranih vrst iz Evrope (do zdaj 13). V kvalifikacijah, ki bodo prihodnje leto, bo 12 skupin s po petimi in štirimi reprezentancami.

Na SP se bodo uvrstili zmagovalci skupin, drugouvrščeni pa bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah skupaj s štirimi najboljšimi zmagovalci skupin v Ligi narodov, ki v kvalifikacijah v svojih skupinah ne bodo zasedli prvega ali drugega mesta.

Razporeditev po bobnih za žreb kvalifikacij bo Fifa objavila novembra po koncu prvega dela Lige narodov. V prvem bobnu bo osem četrtfinalistov Lige narodov in še štiri najboljše reprezentance na lestvici Fife, ki ne bodo med četrtfinalisti. Tudi pri določitvi preostalih bobnov bo merilo lestvica Fife.

Sorodna novica Šeško predelal zapravljeno priložnost proti Portugalski

Zmagovalec skupine B3 v Ligi narodov, v kateri bo igrala Slovenija, se bo uvrstil v Ligo A za sezono 2026/27. Drugouvrščeni bo marca igral v kvalifikacijah za uvrstitev v Ligo A, tretji v kvalifikacijah za obstanek v Ligi B, četrti pa bo neposredno izpadel v Ligo C.

Četrtfinale Lige narodov, kamor se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene reprezentance v štirih skupinah Lige A, bo prav tako konec marca, sklepni turnir pa na začetku junija. Prizorišče še ni določeno.

Liga narodov, skupina B3

Petek ob 16.00:
KAZAHSTAN – NORVEŠKA

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – AVSTRIJA

Ponedeljek ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

NORVEŠKA – AVSTRIJA