Največja odgovornost med slovenskimi nogometaši v tujini bo na ramenih Samirja Handanoviča. Foto: Reuters
Največja odgovornost med slovenskimi nogometaši v tujini bo na ramenih Samirja Handanoviča. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič, ki je za Köln zabil že 46 ligaških golov, še ni povsem okreval po poškodbi . Foto: EPA
Robert Koren (WBA)
Robert Koren, ki je lani dosegel prvi slovenski gol v Premier ligi, je pred dnevi dobil še drugega sina. Foto: EPA
Zlatko Dedič
Zlatko Dedič, ki je v nemškem pokalu že debitiral v novem dresu, je po Aleksandru Knavsu drugi Slovenec v Bochumu. Foto: MMC RTV SLO
Rene Krhin
Rene Krhin je v Interju, ki ga vodi Jose Mourinho, vse bližje prvemu nastopu v Serii A. Foto: inter.it
Tonči Žlogar (Omonia)
Nadomestni kapetan Tonči Žlogar je kljub solidnim igram ostal brez Kekovega povabila za tekmo s San Marinom. Foto: Reuters
Klemen Lavrič (Omiya Ardija)
Klemen Lavrič po končani japonski avanturi išče novega delodajalca - napadalčeva želja je Nemčija. Foto: Omiya Ardija

Poletni nogometni premor se po vsej Evropi počasi končuje, v manjših ligah, kot je slovenska Prva liga, so odigrali že po nekaj krogov, predkrogi za evropska tekmovanja so v polnem zagonu, kot prvi izmed "velike peterice" pa so se prebudili v Nemčiji, kjer so začeli pokalno tekmovanje.

Brez La lige in Premiershipa
Lani se je prvič zgodilo, da so v vseh najboljših petih ligah na svetu sočasno sodelovali tudi Slovenci, kar pa se je z novo sezono spremenilo. Po izidih in mnenju številnih strokovnjakov ter medijev bosta najboljši dve tekmovanji - elitna angleška in španska liga - minili brez slovenskega pridiha.

Med najvidnejšimi slovenskimi nogometaši je bilo kar nekaj sprememb, a resnične "bombe" ni bilo. Še najodmevnejši prestop je uspel Zlatku Dediču, ki se je iz Frosinoneja in italijanske Serie B za 2 milijona evrov preselil k Bochumu v nemški 1. Bundesligi.

Kar štirje vratarji v Italiji
Najvišjo vrednost na prostem trgu med slovenskimi reprezentanti ima vratar Samir Handanovič (7 mio. evrov). V Udineseju "Sarmi" dela družbo in konkurenco tudi Jan Koprivec. Veliko pozornosti so v preteklih mesecih namenili mladima mariborskima upoma - Reneju Krhinu in Vidu Belcu, ki sta zavrnila sodelovanje na EP-ju do 19 let ter rajši trenirala in igrala za Inter.

J. Handanovič na operaciji prsta
Medtem ko so pred Belcem v vrstah italijanskih prvakov še trije čuvaji mreže, se je Krhin že prebil med najboljše in je tudi med potniki za Peking, kjer bo Inter proti Laziu odigral tekmo superpokala. V Serii B bo za Mantovo še naprej branil mrežo Jasmin Handanovič, ki je bil v ponedeljek operiran na prstu leve roke in bo zato izpustil naslednjo reprezentančno akcijo.

Malo novega na Zahodu
Dedič se je v prvi nemški ligi priključil Milivoju Novakoviču in Mišu Brečku (oba Köln). Kapetan "kozličkov" je prestal opreacijo in še okreva po poškodbi dimelj. V drugi ligi bosta slovenske barve branila Matej Mavrič (Koblenz) in Goran Šukalo, ki je zapustil Koblenz in se preselil v Augsburg.

"Francoski trio" se poleti ni spremenil, samo Auxerre je odkupil pogodbo Valterja Birse. Boštjan Cesar ostaja steber obrambe Grenobla, medtem ko Bojana Jokiča čaka boj za prvo enajsterico Sochauxa.

Branko Ilič je z izpadom iz prve španske lige izgubil tudi mesto v reprezentanci, a se branilec ne predaja in si želi izboriti mesto v udarni postavi Betisa, katerega cilj je ekspresna vrnitev med elito.

V nižji rang tekmovanja je padel tudi kapetan Robert Koren, ki kljub govoricam ni zamenjal kluba in ostaja zvest West Bromwichu, ki ima enak cilj kot Betis. V Championshipu bo igral tudi mladi celjski branilec Jure Travner, ki je okrepil vrste Watforda. Na preboj med člane v isti konkurenci upa tudi mladi Haris Vučkič, ki se kali pri padlem velikanu iz Newcastla.

Močna beneluška kolonija
Gent
je obdržal dvojec Marko Šuler-Zlatan Ljubijankič. Branilec se je znova ustalil v začetni postavi, medtem ko je napadalec v 1. krogu belgijskega prvenstva že zabil prvi gol. S 3:1 je padel Cercle Brugges, katerega barve brani branilec Dejan Kelhar.

Na Nizozemskem je slovenski trio štartal s porazi. Vratar Aleksander Šeliga ob debiju v dresu rotterdamske Sparte ni blestel, zahtevna sezona je tudi pred Daliborjem Stevanovičem (Vittesse) in Timom Matavžem (Groningen).

Iz Slovenije v državo na P
Slovenski prostor sta ob koncu pretekle sezone zapustila Andraž Kirm in Nejc Pečnik. Prvi se je moral sprijazniti s Poljsko in Wislo iz Krakova, kjer se je hitro uveljavil kot eden izmed nosilcev igre, a tudi s hitrim slovesom od Evrope. Pečnik bo svoje znanje dokazoval na Portugalskem, kjer bo igral za Nacional z Madeire.

V Rusiji že šesto leto vztraja Aleksander Radisavljevič, katerega Tom Tomsk se je s pomočjo vlade rešil bankrota in trenutno dobro krmari v boju za obstanek (13. mesto). Močna je slovenska prisotnost v Romuniji, kjer igrajo Dare Vršič, Dejan Rusič (oba Timisoara, ki se bori za Ligo prvakov), Andrej Rastovac in Andrej Pečnik (Farul Constanca).

Sončni Ciper vabi
Priljubljena destinacija z dobrimi plačniki ostaja tudi Ciper, kjer se je Anton Žlogar (Omonia) že dodobra udomačil. Priključila sta se mu tudi Dejan Grabič in Zoran Zeljkovič, ki sta okrepila APOP Kinyras Peyias.

Pri severnih sosedih še naprej blesti Milenko Ačimovič, ki je v treh krogih za dunajsko Austrio prispeval še šest (!) podaj. V prvi ligi za Magno iz Dunajskega Novega mesta brani tudi Sašo Fornezzi.

Lavrič in Čeh brez kluba
Od nekdanjih reprezentantov si najdlje kruh služi Aleksander Rodić, ki ga je odkupil kitajski Šanghaj. Japonska Omiya Ardija se je pred tednom razšla s Klemnom Lavričem, ki naj ne bi ustrezal okusu novega trenerja. Tako kot Trboveljčan klub pospešeno išče še en nekdanji kapetan Slovenije Nastja Čeh. Brezposelna sta tudi Mirnes Šišič in Andrej Komac, ki sta dozdaj redno igrala v tem kvalifikacijskem ciklusu za SP 2010.

Slovenske nogometaše najdemo tudi drugje: v BiH, na Hrvaškem, Madžarskem ...

Nastope slovenskih nogometašev na tujem lahko spremljate in komentirate tudi na forumu v temi Slovenci v tujih klubih, kjer uporabnik dule04 vsakodnevno osvežuje pogovor z najnovejšimi podatki.

Kako v tabelo?
V rednih pregledih iger "nogometnih ladij" se bomo v tabeli posvečali reprezentantom in tistim, ki so za izbrano vrsto zbrali vsaj 25 nastopov oz. so člani moštev v petih najboljših ligah. Ostalim za preboj preostanejo goli, kartoni in kakšni drugačni podvigi na in ob nogometnih igriščih.

Ime PriimekKlub (država)TekmeIgralni časOpombe
Vratarji:
Samir HandanovičUdinese (ITA)/
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)Sparta - Twente 0:2vso tekmo
Branilci:
Mišo BrečkoKöln (NEM)Emden K. - Köln 0:3vso tekmodve podaji

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)/
Elvedin DžiničMariborMaribor - Nafta 3:1vso tekmo
Bojan JokičSochaux (FRA)/

Matej Mavrič

Koblenz (NEM)Concordia H. - Koblenz 0:4vso tekmo
Marko ŠulerGent (BEL)Cercle B. - Gent 1:3vso tekmo
Vezisti:

Valter Birsa

Auxerre (FRA)/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Ruch 2:0vso tekmo
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)/
Nejc PečnikNacional (POR)/
Dare VršičFC Timisoara (ROM)Timisoara - Gloria B. 1:0do 64. minute
Aleksander RadosavljevičTom Tomsk (RUS)Tom - CSKA M. 2:3do 70. minute
Napadalci:
Zlatko Dedič *Bochum (NEM)Sportfreunde L. - Bochum 0:1od 79. minute
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Cercle B. - Gent 1:3do 87. minutev 47. gol za 1:1, v 30. rumeni karton
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Ajax 0:2od 56. minute
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Emden K. - Köln 0:3poškodovan
Etien VelikonjaGoricaDomžale - Gorica 1:4vso tekmodva gola (66. in 57.)
Nereprezentanti:
Milenko AčimovičAustria Dunaj (AVT)Austria - Kapfenberger 3:0do 80. minutedve podaji
Tonči ŽlogarOmonia (CIP)Vaslui - Omonia 2:0vso tekmo
Branko IličBetis (ŠPA)/
Goran ŠukaloAugsburg (NEM)Ingolstadt - Augsburg 1:2do 63. minute
Jan KoprivecUdinese (ITA)/
Vid BelecInter (ITA)/
Rene KrhinInter (ITA)/

* Dedič proti San Marinu ne sme nastopiti zaradi kartonov.