Eden najbolj vročih nogometašev je tudi Andrej Aršavin, ki naj bi po mnenju angleških medijev prestopil k Arsenalu. Foto: EPA
Eden najbolj vročih nogometašev je tudi Andrej Aršavin, ki naj bi po mnenju angleških medijev prestopil k Arsenalu. Foto: EPA
Predrag Mijatović, Juande Ramos
Predrag Mijatović je pred slabim mesecem dni na klop Reala pripeljal nekdanjega trenerja Tottenhama Juandeja Ramosa. Foto: EPA
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo ostaja v Milanu, za katerega je od leta 2001 zbral 212 nastopov. Foto: EPA
Nogometaši Villareala se bodo zagotovo veselili tudi v letu 2009, če se bo z njimi tudi Marcos Senna (levo), še ni znano. Foto: EPA
Za Juanita so se ogreli pri Atléticu in Villarealu, 32-letnik pa namerava kljub ponudbam ostati v Sevilli. Foto: EPA
Angel Lopez in Thierry Henry
Arabec si pri Manchester Cityju želi tudi Henryja, a bo ta ostal pri Barceloni. Foto: Reuters
Emile Heskey
Emile Heskey je zelo blizu vrnitvi v Liverpool. Foto: EPA
Roman Abramovič
Koliko časa se bo Abramovič še smejal s tribune na Stamford Bridgeu? Foto: EPA
Ezequiel Lavezzi
Up argentinskega nogometa Ezequiel Lavezzi bi utegnil prestopiti v Inter. Foto: EPA
Ivica Olić
Ivica Olić bo dres Hamburger SV-ja zamenjal za Bayernovega. Foto: EPA
Timo Hildebrand
Timo Hildebrand se iz Valencie seli v Hoffenheim. Foto: EPA
Fabio Quagliarella, Udinese
Fabio Quagliarella ostaja v Vidmu. Foto: Reuters
Karim Benzema
Kje bo kariero nadaljeval Karim Benzema? Foto: EPA

Dan pred začetkom januarskega roka se v medijih že porajajo namigovanja o prestopih, nekaj ponudb so klubi že poslali, nekaj pa jih bodo zagotovo že prvi dan. Kljub gospodarski krizi bodo razsipni in se bodo poskušali pred nadaljevanjem Lige prvakov in koncem državnih prvenstev nadvse okrepiti. Za vas smo pripravili pregled prestopov moštev Lige prvakov in tistih, ki tako ali drugače vplivajo na evropski nogomet.

Real Madrid - odhod Mijatovića?
Nekdanji srbski reprezentant je pri kraljevem klubu zadolžen za nakupe igralcev, od leta 2006, ko se je sedel na to funkcijo, pa se ni proslavil. Navijači mu očitajo, da ni pripeljal velikih zvezd oziroma imen svetovnega nogometa, ki jih je obljubil, zato mu mediji na Pirenejskem polotoku napovedujejo odhod iz Santiaga Bernabeu. Že pred prestopnim rokom sta se v špansko prestolnico podala Klaas-Jan Huntelaar in Lassana Diarra, šušlja pa se o Ekvadorcu Luisu Antoniu Valencii, za katerega so Madridčani Wiganu ponudili 15 milijonov evrov. Mijatović in Jose Ramón Calderón si želita v belem dresu videti tudi napadalca Lyona Karima Benzemaja in desnega bočnega igralca Aston Ville Ashleyja Younga.

Barcelona - v Katalonijo ne bo Pirla
Katalonski gigant se v prestopnem roku ne bo konkretneje okrepil, saj je že zdaj tako v državnem prvenstvu kot v Ligi prvakov strah in trepet nasprotnikov. Namigovanja, da bo rdeče-modri dres oblekel Andrea Pirlo, so že prekinjena, saj je Italijan priznal, da se iz Milana ne namerava seliti. Predsednik kluba Joan Laporta je zelo zadovoljen tudi s trenerjem Pepom Guardiolo, ki je na klopi Barcelone slavil že 17-krat: "Pep je pri nas posodobil filozofijo nogometa." V drugo največje špansko mesto bo klubska uprava poskušala pripeljati napadalca iz Slonokoščene obale Gervinha.

Villareal - brez Senne bi bilo težje
Rumena podmornica, ki v državnem prvenstvu le za dve točki zaostaja za drugim mestom, v prvem mesecu leta 2009 razen ponudbe za Juanita ne bo aktivna in bo vztrajala z dozdajšnjo ekipo. Varovanci Manuela Pellegrinija se bodo že v nedeljo pomerili na Bernabeu, kjer jih pričakuje Real Madrid, vrhunec pa bo ponovni nastop v osmini finala Lige prvakov, kjer jih konec februarja pričakuje Panathinaikos. V vasici, ki šteje 50.000 duš, se govori, da bi utegnil El Madrigal zapustiti španski reprezentant in eden najboljših igralcev evropskega prvenstva 2008 Marcos Senna, za katerega se zanimata Arsenal in Manchester City.

Atlético Madrid - predsednik je zadovoljen
Medtem ko bo pri Realu v prihodnjih dneh še pestro, pa se na stadionu Vicente Calderón ne bo spremenilo prav veliko. Nogometaši Atletica trenutno zasedajo tretje mesto na lestvici španskega prvenstva, v Ligi prvakov so se uvrstili med najboljših 16 ekip, uspehi pa so zadovoljili tudi predsednika Enriqueja Cereza. "Že oktobra sem dejal, da ne potrebujemo nobenega novega nogometaša. Nekateri mislijo, da je naša klop kratka, a se s tem ne strinjam. Imamo dobro ekipo, v kateri igralci držijo skupaj. Kljub vsemu se rdeče-beli zanimajo za branilca Betisa Juanita, za katerega so se ogreli tudi pri Villarealu.

Valencia - Norvežan darilo za 90 let
Če na Mestalli le ne bi bilo prestopov obeh Davidov - Ville in Silve -, potem se bodo v Valencii poslovili le od Tima Hildebranda. Po poročanju španskih medijev naj bi v kratkem klub okrepil Dag Alexander Olsen, nogometaš Tottenhama. 19-letni Norvežan naj bi na začetku igral pri bratskem klubu Valencie, pozneje pa naj bi igral za člansko ekipo Valencie. Klub bo okrepljen tudi z grafičnega stališča, saj bo ob praznovanju 90-letnice dobil tudi nov logo.

Manchester United - v prihodnost s Tošićem
Za varovance Sira Alexa Fergusona se izteka izjemno leto, ki ga bodo končali kot angleški, evropski in svetovni prvaki. Škotski strokovnjak, ki na klopi rdečih vragov sedi že 22 let, v moštvu ne bi menjal prav veliko, saj je z njim zadovoljen, bo pa v Manchestru pozdravil 21-letnega nogometaša Partizana Zorana Tošića, ki se bo v prvih dneh roka preselil na Otok. Ferguson bo lahko še naprej treniral tudi Cristiana Ronalda, za katerega so se snubci, potem ko je Škot dejal, da ga ne bo izpustil iz rok, malce umirili.

Manchester City - če imaš denar, ni težko
Arabski šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan na začetku novega leta ne bo varčeval, v drugem klubu iz Manchestra se napovedujejo nove okrepitve. Uprava je navezala stike z več kot 50 igralci sveta, med drugim tudi s Samirjem Handanovičem, ki do junija ostaja v Vidmu. Če bi bilo na Otoku vse po željah Al Nahyana, potem bi ob boku Robinha igrali Thierry Henry, Lionel Messi, Kolo Toure, Roque Santa Cruz, zanimivo pa bo, če bo že vsaj eden izmed večjih zvezdnikov prispel v Manchester. Morda bo to nekdanji čudežni deček Liverpoola Michael Owen, ki naj bi bil najbližje četi Marka Hughesa.

Liverpool - na Anfieldu spet Heskey
Angleški reprezentant Emile Heskey, ki se je z Liverpoolom predstavil tudi za Bežigradom, se po poročanju otoških medijev vrača na Anfield, za katerega je igral štiri sezone, trenutno vodilnemu moštvu angleške lige pa bi pomagal tudi v osmini finala Lige prvakov, ko se bodo redsi srečali z Real Madridom. Špansko kolonijo na Otoku želi Rafa Benitez še povečati, želel naj bi si vezista Deportiva iz La Corune Angela Lafito, za katerega se zanima tudi Atletico, zanimiv naj bi bil tudi branilec Portsmoutha Glen Johnson, v Liverpoolu pa naj bi si želeli tudi Hrvata Darija Srno.

Arsenal - okrepitve nujne zaradi poškodb
Petouvrščeno moštvo na lestvici angleškega prvenstva se ubada z večjimi težavami, s poškodbami, zato so okrepitve nujne. Še nekaj časa ne bodo mogli zaigrati Theo Walcott, Tomas Rosicky in Cesc Fabregas, zato so se pri vodstvu odločili, da sežejo v klubsko blagajno in med topničarje pripeljejo nekaj novih igralcev. Tako kot pri Barceloni se tudi na Otoku govori o Gervinhu, Zenit pa bi utegnil zapustiti ruski zvezdnik Andrej Aršavin. V Londonu naj bi se zanimali še za Davida Villo, ki bi ob finančnih težavah Valencie utegnil zapustiti Mestallo, Daniela de Rossija, Marcosa Senno, Yaya Toureja in Marka Nobleja.

Chelsea - odhod ruskih milijonov?
Tako kot pri Realu bi se utegnilo tudi na Stamford Bridgeu največ dogajati pri vodstvu kluba. 42-letni Roman Abramovič je Chelsea prevzel junija leta 2003, do danes pa mu je v London uspelo pripeljati ogromno število zvenečih imen. A je tudi ruskega mogotca zajela gospodarska kriza, nekateri angleški mediji menijo, da so mu dnevi v Londonu šteti. Še predtem pa naj bi moder dres oblekel brazilski napadalec Luis Fabiano.

Inter - slovenski nasprotnik v mestu mode?
Tako kot pri Juventusu so se tudi pri Interju ogreli za argentinskega napadalca Diega Milita. Še vedno ni znana prihodnost Adriana, s katerim ima trener Jose Mourinho že dalj časa težave. Pri Interju so lahko po sedemnajstih krogih italijanske lige zelo zadovoljni, na lestvici vodijo s šestimi točkami razlike pred Juventusom. Vseeno nekateri italijanski mediji namigujejo na nekatere okrepitve - v Milano želi vodstvo kluba pripeljati slovaškega reprezentanta Mareka Hamsika, up argentinskega nogometa Ezequiela Lavezzija in Antonia Cassana.

Juventus - vrača se Trezeguet
Pri stari dami se ukvarjajo s poškodbami Jonathana Zebine in Daria Kneževića, ki ne bosta mogla igrati do marca. V Torino si želijo pripeljati Manuela da Costo, ki se bojuje za svojo položaj pri Fiorentini, Davida Silvo, čigar Valencia se ubada s finančnimi težavami, tarča pa je bil tudi Ivica Olić. Črno-belih zagotovo ne bo okrepil Diego Milito, saj je to možnost zavrnil že sam. Dobra novica za Claudia Ranierija je okrevanje Davida Trezegueta, ki se v mesecu dni vrača po dolgotrajni poškodbi.

Milan - Pasquala ne bodo posojali
Po italijanski prestolnici mode se že sprehaja David Beckham, ki bo pri Milanu zaigral kot posojeni igralec Los Angeles Galaxya. Največji 'hendikep' čete Carla Ancelottija je zagotovo poškodba Genara Gattusa, ki bo moral šest mesecev tekme gledati s tribune, govori pa se o posoji Manueleja Pasquala. Možnost posoje je menedžer Pasquala že zavrnil, želi ga prodati. Pri Milanu naj bi se zanimali tudi za branilca Liverpoola Daniela Aggerja.

Roma - na tapeti Juanito in Miguel
Eden najbolj vročih mož Udinesejevega moštva je zagotovo Fabio Quagliarella, ki so mu pripisovali odhod v večno mesto. Tja ga ne bo, novico je že zanikal špotni direktor Udineseja Pietro Leonardi. So pa v italijanski prestolnici veliko bližje Pablu Danielu Osvaldu, morda celo napadalcu Valencie Miguelu, ki naj bi si želel oditi iz Španije. Tuji mediji poročajo, da se napoveduje tudi odhod Španca Juanita iz Betisa, za katerega se zanima tudi Villareal.

Bayern - iz ZDA Landon Donovan
Nemški prvaki so se okrepili z ameriškim reprezentantom Landonom Donovanom, ki bo prav tako kot Beckham do začetka Lige MLS v Evropi 'na posoji'. Na nemških tleh je veliko govora o Lukasu Podolskem, ki se bo po napovedovanjih tamkajšnjih medijev vrnil k Kölnu, medtem ko si na Allianz Areno vodstvo želi pripeljati Florenta Maloudaja, nogometaša Chelsea. Zagotovo pa bo dres Bavarcev oblekel Ivica Olić, ki je že prestal zdravniški pregled.

Hoffenheim - sedemkratni vratar "elfa" pri jesenskih prvakih
Jesensko presenečenje nemške Bundeslige ne razmišlja le o sedanjosti, v igri je klubski jutri, ko bi za Hoffenheim lahko zaigral v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Za ta uspeh bodo morali varovanci Ralfa Rangnicka preživeti še pomladni del prvenstva, kjer pa jim bo pomagal sedemkratni nemški reprezentant Timo Hildebrand. Pri vodilnem moštvu na lestvici bodo poskušali pripeljati tudi dva nova branilca.

Olympique Lyon - Benzema, ne odidi!
Pri francoskih prvakih je glavna tema pogovora 21-letni Francoz Karim Benzema, ki je z dobrimi predstavami ogrel tuje klube po vsej Evropi, še najkonkretnejši so pri Realu. V vodstvu francoskega kluba se ne ukvarjajo z okrepitvami, čeprav bi si želeli še kakšnega branilca, temveč si prizadevajo predvsem, da bi Benzema ostal v Lyonu.

A. B.