Žreb Konferenčne lige v Monte Carlu. Foto: Reuters
Žreb Konferenčne lige v Monte Carlu. Foto: Reuters

Tekmeci Celja so poleg Betisa še Istanbul Basaksehir, valižanski The New Saints in prav tako poljski prvak Jagiellonia Bialystok (doma) ter Vitoria Guimaraes in ciprski Pafos (v gosteh). S portugalskim klubom so se Celjani pomerili že lani v 2. predkrogu in presenetljivo napredovali po 11-metrovkah.

Olimpija in Celje se v skupinskem delu Konferenčne lige nista mogla pomeriti med seboj. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija in Celje se v skupinskem delu Konferenčne lige nista mogla pomeriti med seboj. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljubljano prihaja Jerome Boateng

LASK iz Linza je v pretekli sezoni v avstrijskem prvenstvu zasedel tretje mesto in si zagotovil igranje v play-offu za Evropsko ligo, kjer pa je izpadel proti klubu FCSB (nekdanji Steaui) iz Romunije. Po treh krogih letošnje sezone avstrijske Bundeslige je z zmago in dvema porazoma na 10. mestu. Njegov najbolj znan nogometaš je nekdanji član Bayerna in nemški reprezentant Jerome Boateng, ki je v Zgornjo Avstrijo pred kratkim prišel iz Salernitane.

Cercle Brugge je bil lani četrti v belgijskem prvenstvu, trenutno je po štirih krogih šele 14.. V kvalifikacijah za Evropsko ligo je bil neuspešen proti Moldeju, nato pa za vstop v Konferenčno ligo izločil Wislo Krakov.

Heidenheim je v svoji premierni sezoni v nemški Bundesligi zasedel osmo mesto in si jesen v Evropi priboril z zmago nad švedskim klubom Häcken. Gostovanje v zvezni deželi Baden-Württemberg nedaleč od Stuttgarta bo najprivlačnejše za ljubljanske navijače.

Heidenheim je maja presenetljivo visoko končal svojo premierno sezono v Bundesligi. Foto: EPA
Heidenheim je maja presenetljivo visoko končal svojo premierno sezono v Bundesligi. Foto: EPA

HJK Helsinki predlani ustavil Maribor

S finskim prvakom HJK Helsinki se je Olimpija v Evropi že srečala, leta 2018 so bili Ljubljančani v 3. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo boljši s skupnim izidom 7:1. Manj prijetne spomine nanj ima Maribor, ki je pred dvema letoma proti klubu s severa dvakrat izgubil. Finci so letošnje poletje najprej klonili pred litovskim prvakom Panevežysom, v nadaljevanju pa strli črnogorski Dečić in KÍ s Ferskih otokov.

Jagiellonia je pred tremi meseci prvič v zgodovini postala najboljši klub na Poljskem, zanjo na severovzhodu države igra tudi nekdanji član Celja, branilec Dušan Stojinović. V 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov je preskočila Panevežys, nato pa morala priznati premoč norveškemu Bodø/Glimtu in Ajaxu.

Betis je pred dvema letoma tretjič v klubski zgodovini osvojil španski pokal. Španski prvak je bil samo enkrat, v sezoni 1934/35. Foto: Reuters
Betis je pred dvema letoma tretjič v klubski zgodovini osvojil španski pokal. Španski prvak je bil samo enkrat, v sezoni 1934/35. Foto: Reuters

Celjane čakata Isco in Piątek

Betis je špansko prvenstvo maja končal na sedmem mestu in bil v play-offu boljši od ukrajinskega kluba Krivbas Krivji Rih. Po dveh krogih letošnje sezone je z dvema remijema 14.. Njegov trener je že od leta 2020 sloviti Čilenec Manuel Pellegrini, od nogometašev je morda najbolj znan dolgoletni član madridskega Reala Isco.

Istanbul Basaksehir je bil v turškem prvenstvu četrti, na poti v skupinski del pa je po vrsti premagal La Fiorito iz San Marina, Iberio 1999 iz Gruzije in irski St Patrick's Athletic. Zanj med drugim igra nekdanji veliki up poljskega nogometa, odlični napadalec Krzysztof Piątek. V pretekli sezoni si je s 17 zadetki delil četrto mesto na lestvici najboljših strelcev Süper Lig.

Vitoria s 7:0 čez Zrinjski

Vitoria Guimaraes si je evropsko poletje priborila s petim mestom v portugalskem prvenstvu in se v nasprotju z lanskim letom, ko jo je Celje šokiralo, brez prejetega zadetka na šestih tekmah (!) "poigrala" z malteško Floriano, Zürichom (obakrat 5:0) in Zrinjskim iz Mostarja (7:0), ki je pred mesecem izločil Bravo.

Sorodna novica Celjani v "loteriji" nadgradili zmago na Portugalskem!

Pafos, petouvrščeno moštvo preteklega ciprskega prvenstva, sta pred leti vodila Luka Elsner in Darko Milanič. Skupinski del so mu zagotovile zmage nad Žalgirisom, CSKA-jem 1948 iz Bolgarije in Clujem iz Romunije.

Zgodovinski uspeh za Severno Irsko in Wales

Larne in The New Saints sta spisala zgodovino, saj sta poskrbela, da imata Severna Irska in Wales prvič predstavnika v evropski jeseni.

Severnoirski prvak Larne je napredoval prek Lincolna Reda iz Gibraltarja, ki je sicer dobil povratno tekmo z 2:1, a je Larne na prvi tekmi slavil s 3:1. Valižanski prvaki pa so izločili Panevežys s skupnih 3:0.

Sorodna novica Dan, ko je bila Olimpija videti kot Real Madrid

Največ klubov ima Ciper

Po reformi evropskega klubskega nogometa v vseh treh pokalih Evropske nogometne zveze bo v Konferenčni ligi igralo 36 klubov, med njimi prvič dva iz Slovenije.

Olimpija in Celje ter preostalih 34 klubov bo jeseni odigralo po šest tekem z različnimi tekmeci. Klubi prihajajo iz 29 nogometnih zvez, pri čemer so kar trije s Cipra. Po dva kluba ob Sloveniji prispevajo še Belgija, Avstrija, Švica in Poljska. Skupno bo med 3. oktobrom in 19. decembrom na sporedu 108 tekem.

Sorodna novica Riera po uspehu: Zaupajte mi, da težke odločitve sprejemam v dobro kluba

Najboljših osem klubov na skupni lestvici vseh klubov se bo neposredno uvrstilo v osmino finala, medtem ko bodo klubi med 9. in 24. mestom odigrali še 1/16-finala. Najslabših 12 klubov po šestih krogih bo sklenilo tekmovanje.

Žreb je bil podoben premiernemu četrtkovemu za Ligo prvakov in prav tako izveden v Grimaldi Forumu v Monaku. Delno je bil to ročni žreb, nato pa je računalniški model določil tekmece in urnike tekem.

Datumi tekem Konferenčne lige

Ligaški del:
Prvi krog, 3. oktobra
Drugi krog, 24. oktobra
Tretji krog, 7. novembra
Četrti krog, 28. novembra
Peti krog, 5. decembra
Šesti krog, 19. decembra

Izločilni boji:
1/16-finala, 13. in 20. februarja
Osmina finala, 6. in 13. marca
Četrtfinale, 10. in 17. aprila
Polfinale, 1. in 8. maja
FINALE, 28. maja v Vroclavu


Sorodna novica Olimpija napolnila reško mrežo za drugi zaporedni nastop v Konferenčni ligi
Sorodna novica Rezervist Kučys Celje popeljal iz krize v evropsko jesen!