Ali se bo Kopru uspelo prebiti v 2. predkrog Evropske lige, kjer jih čaka zmagovalec obračuna med islandskim IBV-jem in irskim Saint Patrickom? Foto: Ervin Čurlič
Ali se bo Kopru uspelo prebiti v 2. predkrog Evropske lige, kjer jih čaka zmagovalec obračuna med islandskim IBV-jem in irskim Saint Patrickom? Foto: Ervin Čurlič
Vlado Badžim, trener Kopra
Trener Vlado Badžim ob žrebu ni mogel skrivati razočaranja nad izčrpavajočo potjo v osrednjo Azijo. Foto: Ervin Čurlič
Badžim in Vasiljev o gostovanju Kopra v Kazahstanu

"Kanarčki" so bili na prvi tekmi s slabo poznanimi Kazahstanci blizu tesne, a velike zmage, ko je najboljši igralec gostov Žambil Kukajev v 93. minuti izkoristil najstrožjo kazen. Izid 1:1 pomeni, da morajo Primorci obvezno doseči gol v gosteh, če se želijo prebiti v 2. predkrog drugega evropskega klubskega tekmovanja.

Poznejši začetek povratne tekme
A pred drugim obračunom s Šahterjem, ki so ga s 13. ure zdaj premaknili na 15.00, čaka četo Vlada Badžima mogoče še napornejša naloga - 5.000-kilometrska pot v osrednjo Azijo. Mesto Karagandi leži v osrednjem delu vzhodnega dela Kazahstana in je tako rekoč najbolj oddaljen klub, s katerim bi se lahko pomeril kakšen slovenski predstavnik v tekmovanjih Uefe.

Dolga in draga pot v stepo
Tretjeuvrščeno moštvo lanskega slovenskega prvenstva se je na pot odpravilo že ob 2.00 zjutraj v ponedeljek. Avtobus jih je odpeljal na Dunaj, od koder letijo v Moskvo in nato naprej v Astano. Iz glavnega mesta Kazahstana jih nato pelje avtocesta do dve uri oddaljenega Karagandija, ki je v času Sovjetske zveze slovel kot "mesto sredi ničesar". Celotna pot bo Kopru vzela 26 ur, stala pa bo 45 tisoč evrov. Za primerjavo: za čarterski polet, ki bi potovanje skoraj prepolovil, bi odšteli več kot 150 tisoč evrov.

Za popotnico podpora Tifozov
Na pot je trener Badžim vzel 19 igralcev, doma sta od poškodovanih ostala Danijel Marčeta in Marko Grižonič. Nekaj težav z zdravjem imata Ivica Guberac in Peter Stojanović, ki pa bosta stisnila zobe. Na zadnji domači trening v nedeljo so Koprčane prišli spodbujat tudi člani navijaške skupine Tifozi.

EVROPSKA LIGA

1. predkrog, povratni tekmi:

Četrtek ob 15.00:
ŠAHTER KARAGANDI - KOPER (1:1)

OLIMPIJA LJUBLJANA - ŠIROKI BRIJEG (0:0)

V oddebeljenem tisku izid prvih tekem.

Badžim in Vasiljev o gostovanju Kopra v Kazahstanu