Darko Birjukov o ciljih ne želi razpredati, tako kot v prejšnji sezoni gredo iz tekme v tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Birjukov o ciljih ne želi razpredati, tako kot v prejšnji sezoni gredo iz tekme v tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Škerjanc, Andjelkovič, Stojanovič, Šokota
Olimpija se bo znova pomerila s Širokim Brijegom, ki je lani slavil s skupnim izidom 0:5, pri čemer je nad dvobojem obstal oblak dvoma. Foto: MMC RTV SLO
Žreb Evropske lige
Za 1. predkrog so bili klubi po geografskem ključu razdeljeni v pet skupin in v zadnji se je ponovil lanski par Široki - Olimpija. Foto: Reuters
Odzivi na žreb evropskih pokalov

Domžale so bile kot pokalni prvak neposredno uvrščene v 2. predkrog, v katerem se bodo pomerile s presenečenjem lanskega hrvaškega prvenstva Splitom, ki je bil na koncu celo tretji za Dinamom in Hajdukom.

Birjukov: Možnosti so 50:50
"Gre za neugodno ekipo, to je jasno. Šlo bo za dvoboj vrha slovenske in vrha hrvaške lige, mislim, da so možnosti 50:50. Lahko bi dobili bolj nepoznano ekipo z vzhoda Evrope ali iz severa, tako da lahko rečemo, da smo delno zadovoljni z žrebom. Jaz sem zadovoljen tako s pripravami kot z mojo ekipo, saj je lansko jedro ostalo," napoveduje domžalski trener Darko Birjukov.

Obračun Kopra s pokalnimi zmagovalci
V 1. predkrogu postavljeni Koprčani so od mogočih tekmecev dobili najtežjega in tudi najbolj oddaljenega, saj jih čaka pot v daljni Kazahstan. Karagandi (po rusko Karaganda) leži v osrednjem vzhodnem delu države in je četrto največje mesto v državi. Lani je Šahter (po kazaško to pomeni rudar) osvojil 6. mesto v državnem prvenstvu, zato pa je drugo leto zapored osvojil kazahstanski pokalni naslov.

Badžim je bil jasen: Žreb je katastrofalen
"Povsem smo razočarani, žreb je naravnost katastrofalen. Dobili smo najdaljšega možnega nasprotnika, to je tisto, kar smo najmanj pričakovali. Že v samem štartu ne moremo biti zadovoljni, zdaj pa z nekaterimi zunanjimi sodelavci iščemo čim več podatkov o tej ekipi, da vidimo, na koga smo naleteli. V vsakem primeru se bo treba močno potruditi. Poleg tega ni dovolj časa do prve tekme, morda je res ugodno le to, da igramo prvo tekmo doma in bomo do povratne lahko novince registrirali," je bil kritičen trener Koprčanov Vlado Badžim.

V primeru napredovanja "kanarčke" čaka obračun z zmagovalcem obračuna med islandskim IBV-jem in irskim Saint Patrickom.

Kdo je "prodal" tekmo v Domžalah?
Nepostavljeni Ljubljančani so dobili priložnost za oddolžitev, saj jih čaka ponovitev lanskega dvoboja s Širokim Brijegom iz Bosne in Hercegovine. Prva tekma, ki jo je Olimpija pripravila v Domžalah, se je končala z 0:2 za goste, nato pa je osrednji klub hercegovskih Hrvatov doma slavil s 3:0. Nemška javna televizija ARD je 10 dni po koncu dvoboja poročala, da naj bi na azijskih stavnicah organizator prevare na zmago Širokega skupaj vplačal kar štiri milijone evrov.

Po aferi ogromno sprememb pri Olimpiji
Jasnejših obtožbe nogometnih ali pravosodnih organov pozneje ni bilo, "zeleno-beli" pa so v naslednjih tednih in mesecih doživeli popolno preobrazbo. Slabi izidi in predstave so odnesli športnega direktorja Simona Sešlarja in trenerja Safeta Hadžića, do zime pa so odšli tudi nekateri odvečni igralci. Zdaj v Olimpiji uspešno kadruje Mile Ačimović, ki želi "zmajem" povrniti nekdanji ugled, pomemben korak pa bo obračun z drugim moštvom Bosne in Hercegovine.

Ačimović: Gre za izvrstnega tekmeca
Ačimović afere o prirejeni tekmi za MMC ni želel komentirati, je pa takole pokomentiral žreb: "Široki je nam in vsem navijačem dobro znana ekipa. Vemo, da gre za izvrstnega tekmeca, najboljšega od možnih nasprotnikov v tem bobnu in seveda hkrati prava priložnost za maščevanje. Tudi v naslednjem krogu nas ob morebitni zmagi čaka dobra ekipa, ne vem, ali gre za kaj lažjega tekmeca od Širokega. O ciljih v Evropi bi težko govoril, vem samo, da bi se radi najprej prebili prek Širokega, ker nas bo vodilo ogromno motivov," je poudaril športni direktor Ljubljančanov in dodal, da novosti o napadalnih okrepitvah ni.

Če se bo "zmajem" uspelo maščevati, jih čaka v 2. predkrogu Bohemians, irski podprvak.

Poletni boj za skupinski del
V žrebu obeh predkrogov sodeluje kar 105 klubov. Prve tekme 1. predkroga bodo že 30. junija, povratne pa 7. julija. Drugi krog kvalifikacij se bo igral 14. in 21. julija. Za preboj v skupinski del Evropske lige se bo 80 moštev pomerilo v 3. predkrogu (28. julija in 4. avgusta).

Finale Evropske lige bo 9. maja 2012 v Bukarešti.

1. predkrog, 30. junija:
KOPER
- ŠAHTER KARAGANDI (KAZ)
ŠIROKI BRIJEG (BiH) - OLIMPIJA

Zanimivejši pari:
FULHAM - NSI (FER)
RABOTNIČKI - TRANS (EST)
SPARTAK TRNAVA - ZETA (ČRG)
RAD (SRB) - TRE PENNE (SRM)

Povratne tekme bodo 7. julija.

2. predkrog, 14. julija:
DOMŽALE
- SPLIT (HRV)
KOPER/ KARAGANDI - IBV (ISL)/ SAINT PATRICK (IRS)
ŠIROKI BRIJEG/ OLIMPIJA - BOHEMIANS (IRS)

Odzivi na žreb evropskih pokalov