Robertu Korenu so medtem tudi uradno popravili statistiko, tako da je prejšnji konec tedna proti Middlesbroughu zabil le en gol. Skupno je letos na 24 tekmah za Albion dosegel po en gol v prvenstvu, FA-pokalu in ligaškem pokalu. Lani se je na 46 tekmah 10-krat vpisal med strelce. Foto: EPA
Robertu Korenu so medtem tudi uradno popravili statistiko, tako da je prejšnji konec tedna proti Middlesbroughu zabil le en gol. Skupno je letos na 24 tekmah za Albion dosegel po en gol v prvenstvu, FA-pokalu in ligaškem pokalu. Lani se je na 46 tekmah 10-krat vpisal med strelce. Foto: EPA
Valter Birsa
Valter Birsa je k Sochauxu prestopil poleti l. 2006, potem ko je v navezi z Miranom Burgičem blestel v dresu Gorice. V dveh in pol sezonah je na 66 prvenstvenih tekmah zbral 8 zadetkov, leta 2007 pa je s Sochauxom osvojil tudi francoski pokal. Foto: MMC RTV SLO
Dalibor Stevanovič
Dalibor Stevanovič se je jeseni po dolgotrajnih pogajanjih preselil iz baskovskega Real Sociedada k izrealskemu klubu Maccabi Petach Tikvi, kjer pa je odigral le 10 tekem. Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti je januarja postal prosti igralec, na preizkušnji pa je hitro zadovoljil nizozemski Vitesse iz Arnhema. Foto: RTV SLO

Očitno je slovenski kapetan ujel strelsko formo, a njegov izjemen zadetek v 4. krogu najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu West Bromwichu ni zadostoval za zmago nad Burnleyjem (2:2). Po kotu v 31. minuti in izbiti žogi gostov je 28-letni vezist sprožil strel z volejem z 20 metrov in razparal mrežo v zgornjem levem kotu. Vratar Brian Jensen je bil povsem nemočen. Burnley, ki je pred dnevi nesrečno izgubil v polfinalu ligaškega pokala s Tottenhamom, je izenačil v predzadnji minuti. Povratna tekma bo 3. februarja.

"Roko" se veseli rdečih vragov
Angleški in evropski prvaki bodo na Hawthornsu gostovali v 23. krogu, "baggiesi" pa so po nizu 10 tekem brez zmage na domačem igrišču dosegli tri zaporedne zmage (Man City, Tottenham, Middlesbrough) in se vrnili v boj za obstanek. Eden ključnih mož Tonyja Mowbryja je prav Koren, ki napoveduje: "Lani smo trdo delali, da smo prišli v Premier ligo. Vedno se je lepo pomeriti z velikimi moštvi. Manchester United je najboljša ekipa na svetu, toda mogoče jih lahko presenetimo in odnesemo točko ali mogoče celo tri. Imamo kar nekaj težav s poškodbami, a doma nam gre zadnje čase odlično."

Iz boja za obstanek v boj za napredovanje
Po pisanju časopisa L'Alsace je Valter Birsa prispel v Strasbourg, kjer bo kot posojeni nogometaš Sochauxa igral do konca sezone. Racing Strasbourg, eden tradicionalnih francoskih klubov, se v 2. ligi bori za napredovanje, trenutno pa zaseda 4. mesto s šestimi točkami zaostanka za vodilnim Lensom. Birsa, ki je v nemilosti trenerja "levčkov" Francisa Gillota, je letos 13-krat zaigral za Sochaux, od tega le štirikrat v prvi postavi, ob tem pa dosegel dva zadetka. 22-letni Primorec je bil kljub dejstvu, da je redno poživil igre kluba, ki se bori za obstanek, na stranskem tiru in je tudi javno izrazil svoje nezadovoljsto s svojim klubskim statusom.

Kriza prevzela tudi "Sarmo"
Z izbruhom finančne krize se je konec oktobra sesula tudi igra Udineseja, pri katerem je Samir Handanovič dolgo vzdrževal visoko raven igre, a blede igre se je "nalezel" tudi prvi vratar slovenske reprezentance. Na obračunu med Palermom in Udinesejem je Handanovič slabo posredoval pri drugem golu Simplicia, s katerim so gostitelji povedli, nato pa ga je z diagonalnim strelom presenetil še Cavani. Kljub poraznemu izkupičku Furlanov in izpadu iz pokala sredi tedna proti Sampdorii (po 11-m) trener Pasquale Marino še kar naprej vztraja na svojem stolčku.

Veselje Koprčana v vratih
V 2. italijanski ligi sta se v "slovenskem" obračunu srečala Frosineone Zlatka Dediča in Mantova Jasmina Handanoviča. Koprčan v vratih Mantove se je veselil gostujoče zmage z 2:1, medtem ko je bil napadalec iz Kopra odstoten zaradi poškodbe, ki očitno ni tako nedolžna, kot je bilo sporočeno najprej.

Žlogar do srečne zmage
Po porazu z Apoelom se je Omonia Tončija Žlogarja pobrala na najboljši mogoči način, z 2:1 so v gosteh premagali Anorthosis, kar je njegov prvi domači poraz po dveh letih. Izolčan je proti nekdanjemu klubu standardno dobro odigral vso tekmo, ki jo je v zadnji minuti odločil srečen odboj žoge in prisebni Efstathios Aloneftis.

Debi Žinka, Stevanoviča in Čeha
Po ponesrečeni francoski epizodi pri Istresu pred 4 leti se je Luka Žinko sredi tedna na hitro preselil iz Domžal k turškemu Kocaelisporu. V Turčiji je 25-letni Ljubljančan debitiral že na nedeljskem obračunu s Hacettepejem, ob tem je bil vpleten v prva dva zadetka, na koncu pa se je z novimi soigralci veselil zmage s 4:0 in preskoka na predzadnje mesto na lestvici.

Boštjan Cesar je pokalno tekmo Grande Synthe - Grenoble (1:3) spremljal s klopi, Dalibor Stevanovič je doživel krstni nastop v nizozemskem prvenstvu (igral od 46. minute; Vitesse - NEC Njimegen 0:0), Nastja Čeh pa v grškem (od 74. minute; Larissa - Panserraikos 1:1).

T. G.