Valter Birsa, Matjaž Kek, Robert Koren in Boštjan Gasser na novinarski konferenci v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Valter Birsa, Matjaž Kek, Robert Koren in Boštjan Gasser na novinarski konferenci v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Boštjan Cesar in Robert Koren
Slovenske reprezentante je sredi treninga zmotila ploha. V torek bodo znova trenirali v Kranju. Belgijci pred tekmo ne bodo preizkusili stoženske zelenice, v Slovenijo prihajajo v torek popoldne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kek
Za Matjaža Keka & Co. je tekma z Belgijo zadnji preizkus pred jesenskim nadaljevanjem kvalifikacij za EP. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Šuler in Zlatan Ljubijankić
Marko Šuler (levo) meni, da Belgija gotovo sodi med 15 najboljših reprezentanc na svetu. V sredo ga bo v začetni enajsterici bržkone zamenjal Matej Mavrič, saj Korošec zaradi kartonov ne bo smel igrati 2. septembra proti Estoniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miral Samardžić, Josip Iličić, Branko Ilić in Dare Vršič
Edini novinec v reprezentanci je član Šerifa iz Moldavije Miral Samardžić (levo). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Varovanci Matjaža Keka so se v okrnjeni zasedbi zbrali že včeraj in oddelali prvi trening v Kranju. Danes ob 18.30 so vsi nogometaši - na tokratno "akcijo" jih je bilo vpoklicanih 22 - trenirali na prizorišču sredine tekme v Stožicah. Kot vedno je v ekipi odlično vzdušje, selektor je bil na novinarski konferenci pred treningom dobre volje. "Saj je že Boštjan (Gasser, tehnični vodja reprezentance, op. a.) vse povedal, jaz lahko grem," je začel svoj nagovor pred sedmo silo in nasmejan vstal s stola, kot da že odhaja.
Vsaka tekma nosi vprašanja in odgovore
Pozneje je seveda nadaljeval v resnejšem tonu. "Vsaka tekma ponuja dosti vprašanj, ponuja pa tudi odgovore. Kar nekaj igralcev je menjalo trenerje, kar za sabo nosi določene spremembe, nekaj jih je tudi menjalo klube, tako da se pojavi kakšna nova različica, kakšno novo igralno mesto. O imenih, kdo ima boljši ali slabši položaj, ne bom govoril, je pa za selektorja dobro, če je tekmovalec v igralnem ritmu. Vsaka tekma daje tudi dobre in slabe informacije. Zato moraš biti dovolj samokritičen, da analiziraš v pozitivno smer in ustvariš pravo vzdušje po zadnjih težkih kvalifikacijskih tekmah ter da razmišljaš o sebi in o rešitvah, ki vodijo na EP. To je izziv in cilj v našem ciklu," je povedal Kek.

Koren: Čaka nas težka tekma
Kapetan Robert Koren se je strinjal s selektorjem, da je vnovično snidenje reprezentantov lahko le dobrodošlo. Avgustovski termin državnih tekem je sicer že nekaj časa trn v peti predvsem največjih klubov. Tudi nekateri slovenski nogometaši so s svojimi moštvi še sredi priprav na novo sezono, drugi, na primer Koren, so jo pravkar začeli. "Mislim, da je mnenje vseh igralcev, da je bil veliko bolj kot ta termin neugoden tisti junijski," je bil ob vprašanju v zvezi s tem jasen vezist Hull Cityja. "Tigri" so drugoligaško tekmovanje v Angliji v petek začeli z domačim porazom proti Blackpoolu (0:1), Korošec je odigral vso tekmo.
"Kot vedno smo zelo veseli, ko se zberemo, a čaka nas tudi težka tekma. Na treningih si želimo še izpiliti določene stvari in v sredo pokazati pravo igro ter doseči pravi rezultat," je še dodal Koren.


Posebna tekma za Šulerja in Ljubijankića
Na veselje selektorja so reprezentanti zdravi, kljub temu pa bo moral Kek skupaj s strokovnim štabom poiskati določene rešitve za naslednjo tekmo kvalifikacij proti Estoniji, na kateri ne bo smel igrati srednji branilec Marko Šuler.
Kljub temu je tudi on udeleženec tokratnega zbora. Če bo za druge reprezentante to tekma kot vsaka druga, pa bo za še enega Korošca v Kekovi zasedbi in Zlatana Ljubijankića - oba sta člana prvoligaša iz Genta - vseeno imela malce dodatnega naboja. "Res je, za Marka in zame bo to malo bolj posebna tekma, ampak po drugi strani pa je vseeno taka, kot vsaka druga prijateljska tekma. V klubu je bilo malce zbadanja, a ne veliko, saj zanimanje za ta dvoboj ni takšno, kot če bi šlo za kvalifikacijsko tekmo," je dejal Ljubijankić, tudi strelec gola konec tedna v belgijski ligi.

Vermaelen odpovedal nastop
Belgijci so na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife 15 mest za Slovenijo (ta je 22.), a mladi in nadarjeni igralci, ki so vse bolj zaželeni v velikih evropskih klubih ali celo tam že uveljavljeni in napovedujejo novo rast belgijskega nogometa.
Poleg treh že omenjenih so tu še Daniel van Buyten iz Bayerna, Marouane Fellaini iz Evertona, Axel Witsel iz Benfice itd. Arsenalov branilec in kapetan belgijske reprezentance Thomas Vermaelen je zaradi poškodbe nastop tik pred zdajci odpovedal, zaradi disciplinske kazni bo manjkal tudi eden izmed največjih evropskih talentov, 20-letni Eden Hazard iz Lilla.
Prijateljske tekme, sreda ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA - BELGIJA
Torek:
GANA - NIGERIJA (Watford)

Sreda:
AZERBAJDŽAN - MAKEDONIJA
UKRAJINA - ŠVEDSKA
BELORUSIJA - BOLGARIJA
LATVIJA - FINSKA
MADŽARSKA - ISLANDIJA
NORVEŠKA - ČEŠKA

AVSTRIJA - SLOVAŠKA
POLJSKA - GRUZIJA
ROMUNIJA - ARGENTINA
WALES - AVSTRALIJA
NEMČIJA - BRAZILIJA
ANGLIJA - NIZOZEMSKA
IRSKA - HRVAŠKA
PORTUGALSKA - LUKSEMBURG
ALBANIJA - ČRNA GORA
BiH - GRČIJA
KITAJSKA - JAMAJKA
SLONOKOŠČENA OBALA - IZRAEL
FRANCIJA - ČILE
HONDURAS - PERU
IRAN - VENEZUELA
ITALIJA - ŠPANIJA
JAPONSKA - JUŽNA KOREJA
LIECHTENSTEIN - ŠVICA
LITVA - ARMENIJA
RUSIJA - SRBIJA
ŠKOTSKA - DANSKA
TURČIJA - ESTONIJA
CIPER - MOLDAVIJA