Cristiano Ronaldo, ki je letos že zatresel Atleticovo mrežo, je podrl rekord Lea Messija po številu golov v eni sezoni Lige prvakov. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo, ki je letos že zatresel Atleticovo mrežo, je podrl rekord Lea Messija po številu golov v eni sezoni Lige prvakov. Foto: EPA
Lizbona drugič gosti finale najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Leta 1967 je Celtic na stadionu Nacional z 2:1 za presenetljivi naslov ugnal Inter. Foto: EPA
Stadion luči, kar pomeni Estadio da Luz, je bil odprt za finale Eura 2004. Na stadionu, ki sprejme 65.000 nogometnih navdušencev, domuje Benfica. Foto: EPA
Koke
Koke, ki je Realu zabil gol na Vicente Calderonu, je v letošnji sezoni izjemen in bo ključni mož tudi v soboto. Foto: EPA
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti naskakuje tretji naslov evropskega prvaka v bogati trenerski karieri. Foto: EPA
Diego Costa
Takole so navijači pred hotelom pričakali nogometaše Atletica. Na sliki Diego Costa, ki zaradi poškodbe (skoraj zagotovo) ne bo igral. Foto: EPA
Real v Lizboni lovi deseti evropski naslov

o zvečer bo središče nogometnega sveta lizbonski Luz, kjer domuje portugalski prvak Benfica, in obračun finala Lige prvakov med madridskima Realom in Atleticom.

Ob finalu svetovnega prvenstva, ki bo v Riu de Janeiru 13. julija na sloviti Maracani, je finale najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja drugi vrhunec sezone športa številka ena. Prvič se bosta v finalu srečala kluba iz istega mesta, Real, ki je najuspešnejši klub tekmovanja, naskakuje jubilejni deseti naslov, Atletico pa prvega.

Real ima zgodovinsko priložnost
Favorit finala je Real, ki ima na papirju močnejšo zasedbo in bo v finalu zaigral že 13. Pred 12 leti je kraljevi klub zadnjič igral v finalu, tedaj pa je osvojil deveti naslov. Trikrat je bil prvak v "moderni" dobi, šest naslovov pa je osvojil v 50. in 60. letih. Letos je osvojil že kraljevi pokal, v državnem prvenstvu pa je v troboju z Atleticom in Barcelono zasedel tretje mesto.

"Za dobro pripravo na tekmo je treba biti sproščen. Glavna težava je strah. Ne smeš se bati finala in nasprotnika. Dobro se moramo taktično pripraviti. Ko razmišljaš, kaj moraš storiti, ni časa oziroma prostora za strah. "La decima" ni obsesija, je pa velika motivacija. Imamo tako veliko priložnost za zgodovinski dosežek. Vso energijo bomo usmerili v dosego tega cilja," se velike priložnosti zaveda Carlo Ancelotti.

Ancelotti že dvakrat evropski prvak
Italijanski strokovnjak, ki je pred letošnjo sezono prevzel Real, je z Milanom že dvakrat osvojil Ligo prvakov (2003, 2007), tako da mu izkušenj res ne manjka. Ancelotti, ki je znan kot izjemno taktično podkovan trener, je o igri nasprotnika povedal: "Atletico se ne odpre, ko napada. Ima zelo kompaktno ekipi. Tudi ko napadajo, igrajo kontrolirano. Zavedamo se, da bo trd nasprotnik. Štirikrat smo se letos že srečali, tako da se dobro poznamo. Moramo najti način, da jih premagamo. Igrajo kot prava ekipa in si ves čas pomagajo. Stopiti bomo morali skupaj, pomagali pa nam bodo tudi navijači, tako kot so nam v četrtfinalu proti Borussii in polfinalu proti Bayernu. Atletico je pokazal letos, da ima kakovostno zasedbo. V finalih, kot je ta, ni favoritov. Po zmagi v državnem prvenstvu bodo evforični, mi pa smo zelo motivirani in zadovoljni s tem, kar smo dosegli do zdaj."

Ancelotti je potrdil, da sta pod vprašajem za nastop le Pepe in Karim Benzema, na voljo pa bo imel tudi glavna zvezdnika Garetha Bala in Cristiana Ronalda, ki nista bila povsem pripravljena v zadnjem času. Portugalski superzvezdnik bo glavno orožje: "To je trenutek, o katerem sanjajo vsi navijači Reala. Smo navdušeni, da se nam je ponudila ta priložnost. Moramo dobiti to tekmo. To lovoriko lovimo že vrsto let. Real naskakuje ta naslov že dolgo in od prvega dne, ko sem prišel v Madrid, čutim pozitiven pritisk zmage Lige prvakov. Majhen korak nas še loči od te zmage."

Ronaldo bo igral finale doma
Finale bo odigran v Ronaldovi domovini, najboljši nogometaš na svetu lani pa je po odhodu z rodne Madeire šest let igral v Lizboni, preden je nato odšel k Manchester Unitedu leta 2003. Sicer je Ronaldo nosil dres velikega tekmeca Benfice Sportinga, ki domuje na približno tri kilometre oddaljenem stadionu Jose Alvalade: "Zame bo posebna tekma, saj bom igral doma. To je prvi finale zame v dresu Reala, tako da bo tudi to nekaj posebnega. Čaka nas trd boj z odlično ekipo, ki jo ima Atletico. Imajo odlično sezono."

Real, ki je v zadnjih letih ogromno vložil v ekipo, je po igrah v zadnjih sezonah pričakovano finalist, veliko presenečenje letošnje sezone pa je Atletico, ki se je že okitil z desetim naslovom španskega prvaka in prvim po letu 1996, potem ko je vmes v tem obdobju tudi izpadel v drugo ligo. "Colchonerosi" bodo drugič igrali finale za naslov evropskega prvaka. Pred 40 leti je bil boljši münchenski Bayern.

Madridski derbi – zgodovinsko rivalstvo
"Finale je sad trdega dela zadnjih treh let. Od vratarja do napadalcev, vsi v ekipi vedo, kako moramo igrati, da bomo uspešni in izkoristili prednosti ter skrili slabosti. Imamo slabosti, tako kot jih imajo vsi, a upamo, da jih ne bomo pokazali na finalni tekmi,"
je povedal tvorec izjemnih uspehov Atletica Diego Simeone, ki je pred dvema letoma z Madridčani osvojil Evropsko ligo.

Barcelona je največji tekmec Reala, toda tudi boj – še posebej od lanskega finala kraljevega pokala, ki ga je dobil Atletico – za prevlado v španski prestolnici je vse večji: "Gre za zgodovinsko rivalstvo. To je izjemno, da sta v istem mestu tako močan klub, kot je Real, in tako borbena ekipa, kot smo mi. Ideologiji klubov sta povsem drugačni, verjetno tudi iz družbene perspektive. Vsaka ekipa deluje z orodji, ki jih ima na voljo. Gre za res veliko rivalstvo."

Letos ena zmaga Atletica in dve Reala
Povsem pripravljen ne bo odličen turški vezist Arda Turan, ki naj bi vendarle tekmo začel, za tekmo leta pa je (skoraj) zagotovo izgubljen najnevarnejši mož "rojiblancosov" Diego Costa, ki je na zadnji tekmi na Camp Nouu obnovil poškodbo. Bo pa velik adut Atletica nadarjeni vezni igralec Koke, ki navdušuje že vso sezono ter si je z dobrimi igrami prislužil tudi vpoklic v špansko izbrano vrsto za svetovno prvenstvo: "Za zmago nad Realom moramo biti izjemno osredotočeni. Imajo eno najboljših ekip na svetu in bo zares zelo težko igrati proti njim. Real ima enega izmed najboljših napadov in v obrambi bo moralo sodelovati celotno moštvo. Real je favorit, saj ima dolgo klop in veliko denarja, naša moč pa je volja in veliko srce."

V La Ligi, ki jo je tudi osvojil, je bil na dveh tekmah uspešnejši Atletico, ki je na Santiago Bernabeuu slavil z golom Diega Coste (0:1), na povratni na Vicente Calderonu pa so za delitev točk zadeli Koke ter Gabi in Benzema ter Ronaldo (2:2). Derbi madrileno je bil odigran tudi v polfinalu kraljevega pokala, ki pa ga je s 5:0 po dveh tekmah zanesljivo dobil Real, ki je nato tudi osvojil lovoriko.

Courtois pripravljen na boj z Ronaldom
"V La Ligi smo jih premagali na Santiago Bernabeuu in remizirali na Vicente Calderonu, v kraljevem pokalu pa so nas izločili. Čaka nas težko delo in naporno srečanje, na katerem se moramo boriti, kot da je zadnja tekma v našem življenju,"
je pristavil Jorge Resurreccion oziroma bolj znan kot Koke, ki ni želel govoriti o prihodnosti. 22-letni vezist je postal tarča številnih velikanov, vendar je ob tem dejal, da igra doma, saj je Atletico njegov matični klub, in je tu tudi zelo zadovoljen.

V finalu prostora za napake ni. Tako bo odločal tudi boj vratarjev, na eni strani izjemno izkušeni Iker Casillas, na drugi strani supertalentirani Thibaut Courtois, ki je pripravljen na obračun z najboljšim strelcem Lige prvakov Cristianom Ronaldom: "Ne bom se posebej pripravljal na Cristiana Ronalda. Se ga ne bojim. Seveda gre za izvrstnega igralca, vendar sem tudi jaz odličen vratar. Nogometaši Reala potrebujejo le nekaj sekund, da krenejo na nasprotno polovico v napad. Imajo idealno orožje za ekipe, ki imajo veliko žogo v posesti. Bayernova taktika je bila napačna, saj so kopirali Barcelonin stil, Real pa ve vse o tej filozofiji. Za zgled si lahko vzamemo povratno tekmo v Dortmundu, ko je Borussia pokazala, kako je treba igrati proti Realu."

Sobota ob 20.45:
REAL MADRID - ATLETICO MADRID

Verjetni postavi:

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Varane, Ramos, Coentrao, Modrić, Illarramendi, di Maria, Bale, Ronaldo, Benzema.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe, Tiago, Gabi, Turan, Koke, Adrian, Villa.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Real v Lizboni lovi deseti evropski naslov