Enes Demirovič je kljub letom gonilna sila Gorice, ki zna tudi zadeti, kar je dokazal v 14. in 27. minuti. Foto: RTV SLO
Enes Demirovič je kljub letom gonilna sila Gorice, ki zna tudi zadeti, kar je dokazal v 14. in 27. minuti. Foto: RTV SLO
Mitja Pirih
Mitja Pirih je s prekrškom v 58. minuti izničil učinek uspešno obranjene najstrožje kazni v prevem delu. Foto: RTV SLO
Jani Šturm
Jani Šturm je po dveh letih zdravstvenih težav ponovno zadel na tekmah za evropske pokale. Foto: RTV SLO
Vrtnice v Ligi prvakov
Vrtnice čaka trnova pot do Lige prvakov ali vsaj do Pokala Uefa. Foto: EPA

V prvem polčasu so Goričani začeli izjemno podjetno in že takoj v 7. minuti zagrozili prek Bojana Jokiča. Že v 14. minuti je Gorica povedla. Po kombinaciji Mladena Kovačeviča ob prostem strelu iz oddaljenosti 18 metrov je žogo z volejem mojstrsko v sam zgornji desni kot poslal Enes Demirovič, ki je 13 minut kasneje povečal vodstvo vrtnic na 2:0. Po podaji Rusmina Dediča je Demirovič pobegnil severnoirski obrambi po levi strani in iz 14 metrov natančno ukanil vratarja Alana Mannusa s plasiranim strelom v njegov daljši kot.

Pirih ubranil prvo in povzročil drugo 11-m
Peter Thompson je v 36. minuti zapravil najstrožjo kazen oziroma mu je strel z bele točke ubranil Mitja Pirih, ki je prebral namero najboljšega strelca Severnoircev. Enajstmetrovko je po mnenju francoskega sodnika Bruna Coueja zakrivil Miha Pitamic med prodorom Paula McAreaveyja, ki je izredno hitro padel ob pokrivanju povratnika v goriškem moštvu.

Na začetku drugega polčasa so 46-kratni severnoirski prvaki prevzeli pobudo in jalovo pritiskali proti goriškim vratom. Nato pa je Pirih v kazenskem prostoru zrušil McAreaveyja, za kar je bil opomnjen tudi z rumenim kartonom. Drugo enajstmetrovko za "Bleus" je zanesljivo izvedel Mark Dickson in vlil upanje na preobrat 3.500 gledalcem na tribunah nacionalnega stadiona.

V 66. minuti je Rusmin Dedič prodiral po desni strani in preigral tri obrambne igralce Linfielda ter nato lepo zaposlil Janija Šturma, ki je z devetih metrov povišal na 3:1. Nogometaši Gorice so si ob angažirani in borbeni igri priigrali tudi kar pet rumenih kartonov (Šturm, Pitamic, Pirih, Šuler, Živec).

Potrditi vstopnico za Bukarešto
Vrtnice so lani v prvem predkrogu Lige prvakov po uspehu nad Tirano doma z 2:0, izgubile na gostovanju v Albaniji z 0:3 in izpadle. Letos jih po morebitnem uspehu v naslednji fazi tekmovanja čaka Steaua iz Bukarešte, prvak Romunije. Povratno srečanje bo naslednjo sredo v goriškem Športnem parku ob 20.00.

Liga prvakov - 1. krog kvalifikacij, torek:

LINFIELD        1 - 3        HIT GORICA
 Thompson 36.      Demirovič 14.
Dickson 58./11-m Demirovič 27.
Šturm 66.



--------------------------------------- Mannus Pirih Ervin *** Šuler McShane * Srebrnič *** Mulgrew Pitamic * Murphy Dedič O'Kane N. Kovačevič Thompson Živec Magennis ** Jokič Dockson Demirovič McAreavey Šturm ** Bailie Burgič --------------------------------------- * 25./McCann * 64./Nikolič
** 32./Mouncey ** 75./Rexhja
*** 46./Douglas *** 87./Jogan
Sodnik: Bruno Coue (Francija)

Prvi predkrog Lige prvakov, prve tekme:
PJUNIK (ARM) - SHERIFF (MOL) 0:0
SIONI (GRU) - BAKU (AZR) 2:0
TVMK (EST) - HAFNARFJORDUR (ISL) 2:3
ELBASANI (ALB) - EKRANAS (LIT) 1:0
BIRKIRKARA (MAL) - B36 (F. OTOKI) 0:3
DUDELANGE (LUKS) - RABOTNICKI (MAK) 0:1
MYPA (FIN) - TNS (WAL) 1:0
METALURGS (LAT) - AKTOBE (KAZ) 1:0
ŠAHTJOR (BLR) - ŠIROKI BRIJEG (BiH) 0:1
CORK (IRS) - APOLLON (CIP) 1:0