Neymar in Kylian Mbappe sta zrežirala zmago PSG-ja. Foto: Reuters
Neymar in Kylian Mbappe sta zrežirala zmago PSG-ja. Foto: Reuters

Atalanta je do 90. minute držala vodstvo iz prvega polčasa in kljubovala vsem naletom Parižanov, ki so že obupovali, a jih je rešil gol branilca Marquinhosa. Ko so vsi pričakovali podaljške, se je pojavil nov nepričakovan pariški junak ‒ Eric Maxim Choupo-Moting. 31-letni Kamerunec, ki je februarja že odpadel z liste PSG-ja za nadaljevanje Lige prvakov, je zabil šele drugi gol v tem tekmovanju, prvega po letu 2014.

"Ko sem prišel na igrišče, sem sam sebi govoril, da ne smemo priti domov na tak način. Bil sem prepričan o sebi in svoji ekipi," je povedal strelec zmagovitega gola, ki je z enajstmetrovke odločil tekmo leta 2014 proti Sportingu, ko je igral za Schalke. Trener ga je v igro poslal v 79. minuti.

Tuchel ves čas vedel, da bodo dosegli gol
Tako je mala Atalanta v primerjavi z arabsko podprtimi Parižani izpadla na srce parajoč način. Po letih udarcev, od katerih sta bila najbolj boleča izpada proti Barceloni leta 2017 (6:1) in lanski proti Manchester Unitedu, se je PSG-ju po sezoni 1994/95 končno le uspelo prebiti med četverico.

"To je najlepše darilo klubu za njegovo 50-letnico. V tej sezoni smo že osvojili štiri lovorike, zdaj pa smo v novem polfinalu. Ves čas sem vedel, da bomo zabili gol. Celo rekel sem pomočnikom, da če damo enega, bo takoj padel še drugi. Odigrali smo dobro tekmo in si zaslužili napredovanje. Res je, imeli smo malo sreče, a če se tekma pogleda kot celota, smo bili boljši," je povedal trener PSG-ja Thomas Tuchel.

Mbappe povzročal paniko v obrambi Atalante
Nemec na klopi Francozov je dvignil tempo igre, ko je v igro v 60. minuti poslal še ne popolnoma zdravega Kyliana Mbappeja. 21-letnik je nenehno sejal paniko v obrambnih vrstah Atalante, ki se je v zaključku krčevito branila in v samem finišu ostala brez moči.

Neymar kot Messi pred 12 leti
Še posebej velja izpostaviti Neymarja, ki je imel uspešnih kar 16 preigravanj (vir: OptaJoe), največ na tekmi Lige prvakov od leta 2008 in Lionela Messija proti Manchester Unitedu. Brazilec je sicer zapravil dve izvrstni priložnosti, a so ga vseeno izbrali za igralca tekme.

"Niti za trenutek nisem pomislil, da bomo jutri že odpotovali domov. V vsakem trenutku smo imeli v glavi le eno stvar: uvrstiti se v polfinale," je povedal Neymar.

Gasperini od obžalovanja do hvale
Trener Atalante Gian Piero Gasperini je povedal, da so tekmo odločile malenkosti. "Nekaj prekinitev igre, nekaj podrobnosti in situacij je odločilo, kdo bo napredoval," je povedal strateg letošnjega hita Lige prvakov. "Seveda čutim obžalovanje. Kazalo je, da nam bo uspelo, kar bi bil velik dosežek. Ostali bodo spomini na Ligo prvakov, v kateri smo dozoreli in pokazali, da lahko igramo z vsakim. Samo zahvalim se lahko svojim igralcem," je povedal Gasperini.

Omenil tudi Iličića
"Resda tokrat mogoče nismo napadali kot običajno, toda to je zaradi tega, ker smo morali nadomestiti Iličića z vezisti, ki imajo čisto drugačne karakteristike. Josip lahko strelja od daleč ali pa pride v kazenski prostor," je pojasnil trener Atalante.

"Tekmo je prelomil vstop Mbappeja. Liga prvakov je posebno tekmovanje. Je tekmovanje podrobnosti, ki odločajo tekme. Dobro smo igrali ob prekinitvah igre, Djimsiti je imel priložnost za povišanje vodstva, nekaj protinapadov bi lahko zaključili bolje ... Naslednjo sezono upam, da se bomo še popravili. Pri tem mislim na igro, rezultate je težko napovedovati," je še dodal Gasperini.

PSG po veliki vrnitvi do prvega polfinala po 25 letih