Lyon je na kolena spravil še enega velikana. Foto: EPA
Lyon je na kolena spravil še enega velikana. Foto: EPA

Ta se skriva v osvojitvi Lige prvakov.

Neskončno težka naloga, sploh ko se Lyon primerja z največjimi velikani evropskega nogometa. A Francozi so najprej preskočili italijanskega serijskega prvaka Juventus, zdaj so šokirali pregrešno premožni Manchester City, na poti do cilja pa jih čakata še dve oviri. Prva je Bayern, ki je trenutno brez dvoma najboljša nogometna ekipa na svetu.

Vse na strani Cityja. Razen golov.
Pred zadnjim četrtfinalom Lige prvakov je le malokdo pomislil, da ima Lyon možnosti proti Cityju, a na koncu se je vseeno veselil zmage (3:1). Angleži so prevladovali, imeli žogo bistveno več v svoji posesti (72:28 odstotkov), sprožili bistveno več strelov (18:7), izvajali več kotov (11:3), a na koncu spet ugriznili v kislo jabolko razočaranja.

Moussa Dembele je v igro vstopil v 75. minuti. Foto: EPA
Moussa Dembele je v igro vstopil v 75. minuti. Foto: EPA

Trener Lyona Rudi Garcia je bil nad razpletom navdušen: "Ponosen sem na svoje igralce. Vedeli smo, da nismo favoriti, igrali smo proti res izjemni ekipi. Razlog za razplet je ekipni duh. Vsakdo je delal za vsakega soigralca, menjave so veliko pomagale."

Garcia: Dembele ni bil razočaran
Tekmo je z dvema goloma v zadnjem delu tekme odločil rezervist Moussa Dembele. "Pred začetkom tekme sem mu razložil, da tekme sicer ne bo začel, a nanj zelo računam v nadaljevanju srečanja. Tega se je zavedal, zato zaradi moje odločitve ni bil razočaran," je svojo odločitev razložil Garcia. Dodal je: "Dobili smo taktično bitko, a pred nami so še tekme, zato se moramo na njih dobro pripraviti."

Pep Guardiola je svoja moštva desetič vodil na četrtfinalnih tekmah Lige prvakov. V prvih sedmih sezonah je bil na klopeh Barcelone in Bayerna vedno uspešen, zdaj pa je bil tretjič neuspešen kot strateg Cityja.

Pep Guardiola bo moral na evropsko lovoriko počakati vsaj še eno leto. Foto: EPA
Pep Guardiola bo moral na evropsko lovoriko počakati vsaj še eno leto. Foto: EPA

Guardiola: Ključne so bile napake
"Enkrat bomo že premagali ta urok in se prebili v polfinale," je Guardiola komentiral zgornjo statistiko. Nadaljeval je: "V prvih 20–25 minutah smo se mučili, saj nismo našli dovolj prostora za napad. Drugi polčas je bil boljši, imel sem občutek, da nam bo uspelo. Prikazali smo nekaj dobrih stvari, a v ključnih trenutkih smo naredili nekaj napak."

Razočaranje v eni fotografiji. Foto: EPA
Razočaranje v eni fotografiji. Foto: EPA

Ena od teh je bila tudi zapravljena priložnost Raheema Sterlinga, ki je imel na nogi gol za 2:2, nekaj sekund pozneje pa so se modri znašli v zaostanku z 1:3. "V takih trenutkih je bilo treba zadeti, pred nami so bili že podaljški, a ni nam uspelo. Ustvarili smo si več priložnosti in strelov, a žal nam ni bilo usojeno."

Ponovitev leta 2013?
V polfinale sta se tako uvrstili po dve nemški (Leipzig, Bayern) in francoski ekipi (PSG, Lyon). Zadnjič se je to zgodilo leta 2013, ko sta sanje lovili po dve nemški (Bayern in Borussia) in španski ekipi (Barcelona, Real). Takrat sta bili uspešnejši nemški ekipi, naslov pa je osvojil Bayern, ki je tokrat nesporni favorit med preostalo četverico.

Guardiola: Morda bomo enkrat le premagali urok četrtfinala