Manchester City bo tudi v naslednjih sezonah lahko tekmoval na  evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters
Manchester City bo tudi v naslednjih sezonah lahko tekmoval na evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters

Ta je pri klubu z Etihada februarja letos po proučitvi dokazov o finančnem poslovanju našla resne kršitve pravil licenciranja in finančnega ferpleja, pokroviteljstva in finančnega poslovanja.

Sorodna novica Man City – ko iskanje evropskega prestola privede do slabega ugleda

Zaradi številnih nepravilnosti, ki so se dogajale med letoma 2012 in 2016, je angleški klub kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja na evropskih tekmovanjih, hkrati mu je naložila 30 milijonov evrov denarne kazni.

Toda razsodišče je v ponedeljek dopoldne sporočilo, da je klub oprostilo spornih finančnih praks, denarno kazen pa je s prvotnih 30 milijonov znižalo na 10 milijonov evrov.

"Manchester City ni prikrival lastniškega financiranja in ga predstavljal kot pokroviteljskega, vseeno pa je pri preiskavi nezadostno sodeloval s komisijo Uefe," so v sporočilu za javnost zapisali na CAS-u in pojasnili, da bodo celotno razsodbo objavili v prihodnjih dneh.

Na Etihadu pozdravljajo razsodbo
"Medtem ko klub in njegovi pravni svetovalci še niso pregledali celotno sodbe arbitražnega sodišča za šport, pri Cityju pozdravljamo današnjo odločitev," so na Etihadu zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Klub se želi zahvaliti članom odbora za skrbno vodenje celotnega postopka."

Uefa seznanjena z odločitvijo v Lozani
Glede odločitve CAS-a so se oglasili tudi v Evropski nogometni zvezi. "Zveza je seznanjena, da je odbor CAS-a ugotovil nezadostno število prepričljivih dokazov, ki bi lahko podprli vse sklepe naše komisije, in da so bile številne domnevne kršitve zastarane zaradi petletnega časovnega obdobja, predvidenega v uredbah Uefe," so zapisali v sporočilu za javnost in ga zaključili s poudarkom, da bo evropska krovna nogometna organizacija še naprej ostala zavezana svojim načelom v boju za spoštovanje finančnega ferpleja. Nadaljnjih komentarjev v povezavi z omenjenim primerom ne bo podala. Je pa jasno, da bo morala, da bi se izognila podobnim razsodbam, v prihodnje spremeniti oziroma dodati nekaj členov v pravilnik o finančnem ferpleju.

Cityjev trener Pep Guardiola je bil prepričan, da bo klub uspešen s pritožbo na športno razsodišče. Foto: AP
Cityjev trener Pep Guardiola je bil prepričan, da bo klub uspešen s pritožbo na športno razsodišče. Foto: AP

Preiskava Premier lige še poteka
Medtem ko je Uefino prepoved CAS razveljavil, pa sinjemodri še vedno ostajajo pod drobnogledom Premier lige. Ta je preiskavo zoper klub začela le dan po tem, ko je Uefa javno objavila, da proučuje trditve o Cityjevem kršenju finančnega ferpleja. Elitna otoška nogometna liga proučuje iste obtožbe, prav tako pa tudi sporne Cityjeve prakse glede podpisovanj pogodb z nogometaši iz klubske akademije. Britanski mediji so pred časom poročali, da bi ob morebitnih kršenjih predpisov Premier lige Cityju lahko odvzeli angleška naslova iz sezon 2017/18 ter 2018/19, a so verjetnosti za takšen razplet izjemno majhne, skoraj nične.

Letos še vedno v boju za evropski naslov
Manchester City je letos sicer še vedno udeležen v boj za naslov evropskega prvaka. Na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov je z 2:1 na Santiagu Bernabeuu premagal madridski Real in ima zelo lepe možnosti, da na povratnem srečanju avgusta zadrži prednost ter se uvrsti v četrtfinale, kjer se bo pomeril z zmagovalcem para Juventus – Olympique Lyon. City še nikoli ni bil prvak Evrope, najboljši izid mu je uspel v sezoni 2015/16, ko je zaigral v polfinalu in izgubil z Realom po avtogolu Fernanda na povratnem obračunu v španski prestolnici.

City vlačili po blatu, a obtožbe so padle