Slovan Bratislava je serijski državni prvak Slovaške, lani pa je v skupinskem delu Konferenčne lige igral z Olimpijo. V Ljubljani so beli jastrebi zmagali z 1:0, v Bratislavi pa je bilo 1:2 za zmaje. V 1/16 finala je nato Slovan dvakrat izgubil s Sturmom iz Gradca (0:1 in 1:4). Foto: EPA
Slovan Bratislava je serijski državni prvak Slovaške, lani pa je v skupinskem delu Konferenčne lige igral z Olimpijo. V Ljubljani so beli jastrebi zmagali z 1:0, v Bratislavi pa je bilo 1:2 za zmaje. V 1/16 finala je nato Slovan dvakrat izgubil s Sturmom iz Gradca (0:1 in 1:4). Foto: EPA

Celje je v 1. predkrogu s skupnih 7:1 nadigralo Floro Tallin iz Estonije in je po torkovi potrditvi napredovanja lahko zdaj v miru spremljalo povratno tekmo naslednjih tekmecev.

Celjani s 7:1 v naslednji krog, kjer jih čaka Slovan iz Bratislave

V Strugi je bilo 2:1 za Slovan, ki je prvo tekmo doma v Bratislavi dobil s 4:2. Slovaški prvaki so povedli že v 9. minuti, ko je po podaji Davida Strelca zadel kapetan Vladimir Weiss. V 33. minuti je bil dvoboj odločen, ko je branilec Kire Ristevski premagal lastnega vratarja in gostje so povedli z 2:0. Končni izid je Struga T&L postavila v 86. minuti, ko je bil natančen rezervist Bassirou Compaore.

Pred Slovanom odprtje domače sezone z Bravom

Celje je gostitelj prve tekme 2. predkroga, teden dni pozneje sledi povratna tekma v Bratislavi. Slovan je nosilec in izrazit favorit dvoboja. Za Slovan sicer igra slovenski branilec Kenan Bajrić, ki je tudi povratno tekmo pri Strugi odigral v celoti.

Slovaško prvenstvo se bo začelo konec julija, tako da bo Slovan imel ves teden časa priprave na Celje. Slovenski prvaki bodo nasprotno v nedeljo v 1. krogu Prve lige doma gostili Bravo Kostel.

A še pred prvo tekmo Celje – Slovan bo v ponedeljek na sedežu Uefe izveden žreb za 3. krog kvalifikacij za Ligo prvakov. Par Slovan – Celje je uvrščen med nosilce poti prvakov. Možni nasprotniki so pari z Lugodorcem, Midjyllandom, Sparto Prago, Malmöjem, APOEL-om in Jagiellonio Bialystokom.

Nazadnje dvakrat prezimili v Evropi

Slovan je 105 let star klub z izrednimi uspehi. Osemkrat je bil državni prvak Češkoslovaške, že 22-krat pa prvak Slovaške, od tega zadnjih šest let. Zgodovinski uspeh so beli jastrebi dosegli v sezoni 1968/69, ko so osvojili pokal pokalnih zmagovalcev, pri čemer so v finalu v Baslu s 3:2 premagali Barcelono. Nekdanji klub Andraža Šporarja se je v zadnjih dveh sezonah uvrstil v spomladanske izločilne boje Konferenčne lige.

Z zmago nad estonskim prvakom si je Celje priigralo še vsaj šest evropskih tekem. V primeru neuspeha s Slovanom, jih čaka 3. predkrog Evropske lige, če se tam zalomi pa nadaljujejo v playoffu Konferenčne lige.

Sorodna novica Celjani na krilih Matka in Karničnika čez prvo oviro

V prvem krogu kvalifikacij igrata še dve ekipi slovenskih nogometašev. Za Borac iz Banjaluke igra Aleks Pihler, pri Rigas FS-ju pa si kruh služi Žiga Lipušček. Pihler je z Borcem na prvi tekmi proti Egnatii slavil z 1:0, Lipušček pa z latvijskim predstavnikom 3:0 proti Larneju.