Navijači Paris Saint-Germaina so po porazu njihovih ljubljencev v finalu Lige prvakov izlili svoje frustracije na ulicah francoske prestolnice. Foto: EPA
Navijači Paris Saint-Germaina so po porazu njihovih ljubljencev v finalu Lige prvakov izlili svoje frustracije na ulicah francoske prestolnice. Foto: EPA

Kot je v ponedeljek zjutraj sporočila policija, so razočarani navijači razgrajali, zažigali avtomobile, ropali trgovine in se spopadli s policisti, ki so aretirali 148 ljudi.

Čeprav je pariška policija tokrat okrepila svoje enote, saj so nemiri izbruhnili že po polfinalni tekmi PSG-ja, ni mogla preprečiti uničenja in škode.

Najhuje okoli stadiona in na Elizejskih poljanah
Svetovne agencije poročajo o spopadih, v katerih so navijači uporabljali pirotehnična sredstva, policija pa vodne topove, solzivec in tudi gumijaste naboje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najhuje je bilo okoli Parka princev, kjer so navijači spremljali tekmo iz Lizbone, nato pa na Elizejskih poljanah, kjer je razočaranje po porazu doseglo vrhunec, je sporočila policija prek Twitterja.

Obenem je sporočila, da je "večinoma zaradi povzročanja škode, nasilja ali metanja različnih objektov" aretirala 148 ljudi.

16 policistov poškodovanih
Minister za notranje zadeve Gerald Darmanin je povedal, da je bilo v nemirih poškodovanih 16 policistov, huligani so napadli 12 trgovin, čez noč so poškodovali tudi približno 15 avtomobilov. V tvitu je Darmanin obsodil nasilje, ga označil za nesprejemljivega in pohvalil policijo, ki je "aretirala manjše skupine izgrednikov".

Pred finalom so sicer številni ignorirali ukrepe za zmanjšanje možnosti širjenja novega koronavirusa tako na stadionu Parc de Princes kot v njegovi okolici, kjer so navijači upali, da bodo videli prvi veliki evropski naslov svojega kluba.

Policija je še sporočila, da je 404 navijačem v skladu s protokoli glede koronavirusne pandemije prepovedala ogled tekme prek velikih TV-zaslonov.

Nekaj aretacij tudi na Bavarskem

Tudi bavarska policija je imela kar nekaj dela po sinočnem slavju nogometašev Bayerna. Na ulicah Münchna je opravila nekaj deset aretacij.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je policija navijače aretirala v glavnem zaradi pirotehničnih sredstev, v sporočilu za javnost pa so bavarski policisti zapisali, da so pozneje vse aretirane izpustili na prostost.

Proslava se je nadaljevala do zgodnjih jutranjih ur. Policija se je podala med množico in zasegla prepovedana pirotehnična sredstva.

Ob tem so iz bavarske policije še sporočili, da so morali ves čas opozarjati navijače na ustrezno medsebojno razdaljo, pri čemer so si pomagali tudi z megafoni in objavami prek zvočnikov.