Raphinha se je po koncu tekme na olimpijskem stadionu znašel na rokah soigralcev. Foto: EPA
Raphinha se je po koncu tekme na olimpijskem stadionu znašel na rokah soigralcev. Foto: EPA

Pri Barci je blestel kapetan Raphinha, ki je dosegel hat-trick z zadetki v 1., 45. in 56. minuti. Poleg njega je zadel še Robert Lewandowski (36.), za Bayern pa je edini zadetek dosegel Harry Kane (18.).

Barcelona je Bayern premagala prvič po skoraj desetletju, predtem je šestkrat zapored izgubila s skupno razliko v zadetkih 4:22. Najbolj je v spominu ostal poraz z 8:2 v četrtfinalu pred štirimi leti.

Raphinha je najprej zadel po lepi podaji Fermina Lopeza. Katalonci so izigrali "ofsajd" zanko, Brazilec je obšel še Manuela Neuerja in žogo poslal v prazno mrežo.

Raphinha je mrežo Bayerna načel že ob koncu prve minute. Foto: Reuters
Raphinha je mrežo Bayerna načel že ob koncu prve minute. Foto: Reuters

V nadaljevanju je imel tudi Bayern kar nekaj priložnosti, saj mu je Barcelona z visoko postavljeno zadnjo vrsto puščala veliko prostora. Kane je v 10. minuti z glavo zatresel mrežo, vendar je bil gol po ogledu videoposnetka razveljavljen zaradi minimalnega prepovedanega položaja.

Osem minut pozneje je angleški napadalec vendarle izenačil iz voleja po podaji Serga Gnabryja z leve strani. Zatem so si varovanci Vincenta Kompanyja pripravili še dve priložnosti iz bližine, a ju niso izkoristili.

Raphinha kot Vinicius Junior

V 36. minuti pa je znova povedla Barca. Min-Jae Kim ni uspel ustaviti visoke žoge, Lopez jo je podaljšal do Lewandowskega, ta pa ni imel težkega dela. Nogometaši Bayerna so se pritoževali, da naj bi Lopez porinil Kima, vendar VAR ni posredoval.

Tik pred koncem prvega polčasa je Raphinha s sijajnim zavitim strelom z roba kazenskega prostora povišal na 3:1. Z dolgo podajo ga je zaposlil Marc Casado. Končni izid je postavil v 56. minuti po še enem hitrem protinapadu in podaji Lamina Yamala.

V soboto bo v Madridu el clasico med Realom in Barcelono, Raphinha pa je s hat-trickom vrnil rokavico rojaku v vrstah Reala Viniciusu Juniorju, ki mu je enak dosežek uspel na torkovi tekmi proti Borussii Dortmund (5:2).

Benjamin Šeško se je na uvodnih dveh tekmah trikrat vpisal med strelce, tokrat pa mu ni uspelo zatresti mreže. Foto: Reuters
Benjamin Šeško se je na uvodnih dveh tekmah trikrat vpisal med strelce, tokrat pa mu ni uspelo zatresti mreže. Foto: Reuters

Šeško ni izkoristil priložnosti

Edini strelec za zmago Liverpoola v Leipzigu je bil v 27. minuti Darwin Nunez, ki je v udarni postavi zamenjal poškodovanega Dioga Joto. Urugvajec je v mrežo potisnil žogo po strelu Mohameda Salaha z glavo. Gostje so predvsem v prvem polčasu zapravili številne priložnosti za še izdatnejšo zmago, v drugem je Alexis Mac Allister stresel še prečko.

Tudi gostitelji so imeli nekaj priložnosti, a jih niso izkoristili. Še najnevarnejši so bili v končnici, z dvema obrambama se je izkazal Caoimhin Kelleher. Rezervni vratar redsov je uspešno nadomestil še enega poškodovanca Alissona.

Šeško, ki mu je Kelleher v 72. minuti preprečil izenačenje, je igral do 74., Kampl pa od 74. minute. Radečan je bil še bližje zadetku v prvem polčasu, ko bi skoraj kaznoval Kelleherjev izlet iz vrat, vendar je žoga zletela malo mimo vratnice.

Liverpool je poleg Aston Ville edina ekipa, ki je v uvodnih treh krogih trikrat zmagala. Sezone še nikoli v zgodovini ni začel s šestimi zmagami na uvodnih šestih gostujočih tekmah.

Na drugi strani Leipzig še naprej ostaja brez osvojene točke, potem ko je po porazih proti Atleticu in Juventusu klonil tretjič zapored.

Jan Oblak je v 74. minuti moral pobrati žogo iz mreže po 11-metrovki, ki jo je Jonathan David pretvoril v vodstvo Lilla z 1:2. Foto: Reuters
Jan Oblak je v 74. minuti moral pobrati žogo iz mreže po 11-metrovki, ki jo je Jonathan David pretvoril v vodstvo Lilla z 1:2. Foto: Reuters

David dvakrat matiral Oblaka

Atletico Madrid je proti Lillu povedel v 8. minuti z golom Juliana Alvareza po veliki napaki branilca Ousmana Toureja, v drugem polčasu pa so Francozi uprizorili preobrat.

V 61. minuti je z izjemnim strelom z levico v oddaljenejši zgornji kot z roba kazenskega prostora izenačil rezervist Edon Zhegrova, nato je z dvema zadetkoma zablestel še kanadski reprezentant Jonathan David. Prvič je Oblaka matiral v 74. minuti z 11-metrovke, drugič pa v 89. minuti.

Najboljši igralec tekme je bil Lillov vratar Lucas Chevalier. V prvem polčasu je bil nerešljiva uganka za norveškega napadalca Alexandra Sørlotha, ki je imel tri lepe priložnosti za povišanje vodstva na 2:0.

Medtem ko so Madridčani v španskem prvenstvu po 10 krogih še neporaženi, so v Ligi prvakov doživeli drugi zaporedni poraz. Pred tremi tedni jih je Benfica v Lizboni premagala kar s 4:0. Lille je bil v prejšnjem krogu boljši tudi od drugega madridskega kluba, Real je na domači zelenici porazil z 1:0.

Liga prvakov, 3. krog, sredne tekme

ATALANTA – CELTIC 0:0

BREST – BAYER LEVERKUSEN 1:1 (1:1)
Lees-Melou 39.; Wirtz 24.

BARCELONA – BAYERN 4:1 (3:1)
Raphinha 1., 45., 56., Lewandowski 36.; Kane 18.

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

MANCHESTER CITY – SPARTA PRAGA 5:0 (1:0)
Foden 3., Haaland 58., 68., Stones 64., Nunes 88./11-m

RB LEIPZIG – LIVERPOOL 0:1 (0:1)
Nunez 27.

ATLETICO MADRID – LILLE 1:3 (1:0)
Alvarez 8.; Zhegrova 61., David 74./11-m, 89.

BENFICA – FEYENOORD 1:3 (0:2)
Aktürkoglu 66.; Ueda 12., Milambo 33., 92.

RB SALZBURG – DINAMO ZAGREB 0:2 (0:0)
Kulenović 49., Petković 84.
RK: Schlager 66./Salzburg

YOUNG BOYS – INTER 0:1 (0:0)
Thuram 93.
Arnautović (Inter) je v 48. minuti zastreljal 11-metrovko.