Karim Benzema in Sergio Ramos sta zadela za vodstvo 2:0, zmago s 3:1 pa je potrdil Marco Asensio. Foto: Reuters
Karim Benzema in Sergio Ramos sta zadela za vodstvo 2:0, zmago s 3:1 pa je potrdil Marco Asensio. Foto: Reuters

Kraljevi klub je z 0:1 slavil že na prvi tekmi v Italiji, tako da je za Atalanto v španski prestolnici štela le zmaga. Na Alfredu di Stefanu je zapretila že v tretji minuti. Po preigravanju Luisa Muriela po levi strani se je v odličnem položaju znašel Robin Gosens, ki pa je žogo iz bližine slabo zadel, tako da je končala v naročju Thibauta Courtoisa. Real se je uvodnega gostujočega pritiska hitro otresel in v 27. minuti izpeljal nevarno akcijo pek Karima Benzemaja in Viniciusa Juniora, toda poskus Brazilca je še pravočasno ustavil Berat Djimsiti.

Benzema je v Madridu zadel gostujočo mrežo, v 68. minuti pa mu je drugi zadetek preprečil okvir vrat. Foto: Reuters
Benzema je v Madridu zadel gostujočo mrežo, v 68. minuti pa mu je drugi zadetek preprečil okvir vrat. Foto: Reuters

V 34. minuti so Madridčani povedli, priložnost pa so zakuhali kar Bergamčani sami. Iz povsem nenevarne situacije je Marten de Roon sicer mirno vrnil žogo Marcu Sportiellu, ki pa je napravil veliko napako. Slabo je poslal žogo naprej, tako da jo je zlahka prestregel Luka Modrić, ki jo je popeljal v kazenski prostor, nato pa podal Benzemaju, ki je suvereno zadel.

Gostitelji so bolje začeli drugi polčas. V 52. minuti se je velika priložnost ponudila Viniciusu, ki si je izmenjal dvojno podajo z junakom prve tekme Ferlandom Mendyjem, premešal gostujočo obrambo, se znašel sam pred Sportellom, toda slabo odzval v zaključku in žoga je zletela mimo vrat. Pet minut pozneje je v igro vstopil Josip Iličić.

Slovenski reprezentant je tako zatem neuspešno kombiniral z Ruslanom Malinovskim. Žogo je prestregel Vinicius, ki je krenil v protinapad. Med prodorom v kazenski prostor ga je spotaknil Rafael Toloi in Danny Makkelie je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Sergio Ramos. Sportiello je sicer šel v pravo smer, toda strel madridskega kapetana je bil dovolj natančen in dovolj močan.

Dve veliki priložnosti je zapravil rezervist Duvan Zapata. Najprej je v 68. minuti streljal z roba kazenskega prostora, osem minut pozneje je poskusil še z diagonalnim strelom, a je obakrat dobro posredoval Courtois. Vmes je dvakrat zapored nevarno z glavo streljal Benzema, a je ostalo pri izidu 2:0. Prvi poskus z glavo francoskega napadalca, ki mu je podal Lucas Vazquez, je Sportiello zaustavil, odbito žogo pa je Benzema poslal v vratnico.

83. minuta je tekla, ko je Atalanti nekaj upanja vlil Muriel, ki je s prostega strela žogo poslal prek živega zidu za hrbet Courtoisa, toda Madridčani so že minuto pozneje razblinili še zadnji dvom o potniku v četrtfinale, ko je končni izid postavil Marco Asensio.

Kevin De Bruyne je v Budimpešti mojstrsko popeljal Manchester City v vodstvo. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je v Budimpešti mojstrsko popeljal Manchester City v vodstvo. Foto: Reuters

Manchester City in Borussia Mönchengladbach sta obe tekmi osmine finala odigrala na Puskas Areni v Budimpešti, že na prvem obračunu pa je vrsta Pepa Guardiole slavila z 2:0. Glede na formo moštev je bila ta prednost gromozanska. Sinjemodri so namreč letos v igri še za vse štiri lovorike, igrajo odlično in imajo v Premier ligi velikansko prednost, na drugi strani pa je Borussia na dvoboj prišla po šestih zaporednih porazih. Z novo zmago z 2:0 je zasedba iz Manchestra postala šele tretja ekipa, ki zadetka ni prejela na sedmih zaporednih tekmah Lige prvakov.

Za 2:0 sta na Puskas Areni imenitno akcijo izpeljala Phil Foden in Ilkay Gündogan. Foto: Reuters
Za 2:0 sta na Puskas Areni imenitno akcijo izpeljala Phil Foden in Ilkay Gündogan. Foto: Reuters

Cityju se je prva velika priložnost ponudila v sedmi minuti, ko je dolgo žogo za hrbet nemški obrambi poslal Joao Cancelo, toda Phil Foden se ni najbolje znašel in Yann Sommer je posredoval. Na drugi strani je z razdalje poskusil Marcus Thuram, Ederson Moraes pa je zanesljivo odbil. Že v 12. minuti so varovanci Guardiole kronali pobudo. Po kombinaciji na desni strani je po podaji Riyada Mahreza z razdalje mojstrsko žogo od prečke v mrežo poslal Kevin De Bruyne.

Šest minut pozneje je vodilna zasedba angleškega prvenstva povišala prednost. S sredine je hitro v napad krenil Foden, ki je žogo poslal med Matthiasa Ginterja in Nica Elvedija, vtekal je Ilkay Gündongan, ki se je sam znašel pred Sommerjem in ga premagal za 2:0. Gündogan je zatem zamudil eno lepo priložnost, De Bruynov poskus s prostega strela je Švicar v nemških vratih zlahka odbil, na drugi strani pa je po kombinaciji s Thuramom Breel Embolo za las zgrešil cilj.

Drugi polčas se je začel bistveno mirneje. Ves čas je bil nadejavnejši Mahrez, ki je veliko poskušal. Alžircu se je prva priložnost ponudila že po treh minutah, toda meril je mimo vrat. V 65. in 68. minuti je dvakrat nevarno streljal, toda Sommer je bil na mestu. Dvakrat se je v ugodnem položaju znašel še v zaključku srečanja, obakrat je streljal v daljši vratarjev kot, toda obakrat je bil nenatančen.

Zadnja dva potnika v četrtfinale bosta znana v sredo, ko bosta še tekmi Chelsea – Atletico Madrid, Londončani so prvi dvoboj dobili z 1:0, in Bayern – Lazio, branilci naslova so bili na prvem obračunu boljši s 4:1. Med osem so že Porto, Borussia Dortmund, PSG in Liverpool. Žreb četrtfinala bo v petek.


Osmina finala, povratne tekme
MANCHESTER CITY – Borussia (M) 2:0 (2:0) 2:0
De Bruyne 13., Gündogan 18.

Man. City: Ederson, Walker, Ruben Dias (70./Laporte), Stones, Cancelo (64./Zinčenko), Rodri (63./Fernandinho), Gündogan (70./Sterling), Bernardo Silva (75./Agüero), De Bruyne, Mahrez, Foden.

Borussia (M): Sommer, Lainer, Ginter, Elvedi (88./Jantschke), Bensebaini (88./Wendt), Zakaria, Neuhaus, Hofmann, Stindl (80./Traore), Thuram (65./Plea), Embolo (65./Wolf).

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)


REAL MADRID – Atalanta 3:1 (1:0) 1:0
Benzema 34., Ramos 60/11-m, Asensio 84.; Muriel 83.

Iličić (Atalanta) je igral od 57. minute.

Real Madrid: Courtois, Vazquez, Varane, Ramos (64./Militao), Nacho, Mendy, Kroos, Valverde (82./Asensio), Modrić, Benzema, Vinicius Junior (69./Rodrygo).

Atalanta: Sportiello, Toloi (61./Palomino), Romero, Djimsiti, Maehle, De Roon, Pašalić (46./Zapata), Gosens (57./Iličić), Pessina (84./Caldara), Muriel (84./Mirančuk), Malinovski.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Sreda ob 21.00:
BAYERN – LAZIO 4:1

CHELSEA – ATLETICO MADRID 1:0


Odigrano prejšnji teden:
Juventus – PORTO 3:2 (2:1, 0:1) 1:2 - po podaljšku
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Oliveira 19./11-m, 115.
RK: Taremi 54./Porto

BORUSSIA DORTMUND – Sevilla 2:2 (1:0) 3:2
Haaland 35., 54./11-m; En-Nesyri 69./11-m, 96.

LIVERPOOL – RB Leipzig 2:0 (0:0) 2:0
Salah 71., Mane 74.
Kampl (Leipzig) je igral v prvem polčasu.

PARIS SG – Barcelona 1:1 (1:1) 4:1
Mbappe 31./11-m; Messi 37.
Messi je v 45. minuti zapravil 11-m.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Žreb parov četrtfinala bo v petek ob 12.00.

Real tudi na povratni tekmi boljši od Atalante