Odlični Didier Drogba je bil tako ali drugače vpleten pri vseh štirih zadetkih Chelseaja, po koncu tekme pa so mu tudi uradno pripisali prvi zadetek Londončanov. Foto: Reuters
Odlični Didier Drogba je bil tako ali drugače vpleten pri vseh štirih zadetkih Chelseaja, po koncu tekme pa so mu tudi uradno pripisali prvi zadetek Londončanov. Foto: Reuters
Fabio Aurelio (Liverpool)
Fabio Aurelio je s prefinjeno potezo kot prvi ukanil nerazpoloženega Petra Čecha. Foto: Reuters
Xabi Alonso (Liverpool)
Xabi Alonso je najprej izsilil najstrožjo kazen, nato pa se je še izkazal z mirnostjo in natančnostjo pri strelu z bele točke. Foto: Reuters
Frank Lampard (Chelsea)
Frank Lampard, ki je od Johna Terryja začasno prevzel kapetanski trak, je z golom zaključil izjemni nogometni večer v Londonu. Foto: Reuters
Jammie Carrgaher (Liverpool)
Jammie Carrgaher, nadomestni kapetan L'poola, ni mogel skriti solza ob slovesu od Evrope. Foto: EPA
Franck Ribery in Lionel Messi
Franck Ribery je z šestimi podajami prvi podajalec Lige prvakov, Lionel Messi pa z osmimi goli prvi strelec najprestižnejšega evropskega tekmovanja. Foto: Reuters
Seydou Keita (Barcelona)
Seydou Keita je po imenitni akciji celotnega napada Barcelone poravnal izid na Bavarskem. Foto: Reuters
Xavi, Eto'o, Puyol, Hleb in ostali
Igralci Barcelone so poželi zasluženi aplavz na odprti sceni. Foto: EPA

Barcelona - Chelsea.

Liverpool je po pol ure igre dokazal, da kljub odsotnosti kapetana Stevena Gerrarda resno misli s čudežem in z izničenjem zaostanka s prve tekme (1:3). Razigrani Didier Drogba je v drugem polčasu ustavil nalet varovancev Rafaela Beniteza. Dva hitra zadetka v razmiku dveh minut in vodstvo s 4:3 je L'pool deset minut pred koncem znova pripeljalo le na zadetek zaostanka za polfinalom. Frank Lampard je z natančnim, a tudi srečnim strelom (žoga je šla od vratnice od vratnice), dokončno potrdil peto uvrstitev Chelseaja v zadnjih šestih letih v polfinale Lige prvakov. Modre iz Londona, ki so skupno slavili s 7:5, tam čaka Barcelona, ki je z veliko bolj umirjenim remijem (1:1) v Münchnu izločila nemški Bayern s 5:1.

10-minutni šok 'redsov'
Rdeči so hitro prevzeli pobudo, Fernando Torres je sprožil prvi strel proti vratom Petra Čecha. V 19. minuti je Frank Lampard na desni strani dobrih 30 m stran od svojih vrat podrl Dirka Kuyta, k prostemu udarcu je pristopil Fabio Aurelio. Medtem ko so pri Chelseaju s Čechom na čelu pričakovali predložek v sredino, je Brazilec opazil, da je Čeh slabo postavljen in silovito ustrelil naravnost na vrata za 1:0.

Deset minut pozneje je Branislav Ivanović po rokoborsko zadrževal Xabija Alonsa in glavni sodnik Luis Medina Cantalejo je upravičeno dosodil najstrožjo kazen. Z 11 metrov je samozavestno zadel ravno španski vezist in L'pool je samo še za zadetek zaostal za 'čudežem'.

V zraku obvisel tretji gol
Tik pred odmorom bi gostje lahko še tretjič zadeli. Najprej je z glavo poskušal Kuyt, a je Čech s skrajnimi močmi odbil žogo, ob naslednjem predložku pa je vratar Chelsea zaplaval v prazno, a je Ashley Cole prisebno razčistil vročo situacijo.

Ekspresno izenačenje modrih
V 12 minutah nadaljevanja je zgodba v zahodnem Londonu doživela preobrat. Nicolas Anelka je prodrl po desni strani, podal pred gol, kjer je Didier Drogba malce spremenil smer žoge, kar je tako zmedlo Pepeja Reino, da jo je preusmeril kar v lastno mrežo! Nekaj minut zatem je s prostega strela zagrozil Drogba. Kar ni uspelo afriškemu napadalcu, je zadel brazilski branilec. Alex je s 35 m sprožil "bombo", ki je Reina preprosto ni mogel ustaviti.

Dve minuti za 3:4
Ko je Drogba v 76. minuti namestil Lampardu tretji zadetek za Chelsea, je kazalo, da je že vse odločeno, za nameček je iz igre odšel še Fernando Torres. Nato je sledil nov preobrat, najprej je Lucas Leiva zadel iz razdalje, žoga je po odboju od Michaela Essiena prevarala Čecha, nato pa je dve minuti pozneje sledila izredna podaja Riere na glavo Kuyta za 3:4.

Burno do zadnjih sekund
Sledila je povsem odprta igra Liverpoola in priložnosti na obeh straneh. Frank Lampard je izenačil z izjemnim natančnim strelom, žoga je v mreži pristala šele po odboju od obeh vratnic. A razburjenja še ni bilo konec - N'Gog je po novi Čechovi napaki streljal na odprta vrata, a je Essien z glavo preprečil peti zadetek gostov.

Ribery pokazal svoje znanje
V Münchnu je Bayern skušal popraviti omajano podobo izpred tedna dni. Že v sedmi minuti je zadel Luca Toni, a je bil gol upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Franck Ribery je v drugi minuti drugega polčasa pritekel v prazen prostor, kjer ga je čakala natančna podaja Ze Roberta. Z atraktvno, a uspešno miniaturo je Francoz "položil" Victorja Valdesa za 1:0.

Keita postavil piko na i
Katalonci v polfinale niso želeli oditi s porazom, za kar so poskrbeli s šolsko akcijo v 73. minuti. Iniesta, Eto'o in Xavi so v kazenskem prostoru s kratkimi podajami premešali Bayernovo obrambo, na zadnji dotik Xavija je prišel Seydou Keita, ki je s 18 m postavil končni izid na Alianz Areni.

Trije "Angleži" v polfinalu?
V sredo se obetata napeti tekmi, saj so se Manchester United - Porto ter Arsenal - Villarreal pred tednom razšli brez zmagovalca.

Četrtfinale, povratne tekme:

                       
Bayern         1 - 1         BARCELONA
Ribery 48. Keita 73.
--------------------------------------- Butt Valdes Lell Alves Demichelis Pique Lucio Puyol Lahm Abidal Sosa * Xavi van Bommel Toure Ottl Keita Ze Roberto ** Iniesta * Ribery Messi Toni Eto'o -------- izid prve tekme: 0:4 ---------
* 78./Altintop * 78./Hleb
** 78./Borowski Sodnik: Roberto ROSETTI (Italija)
 
                      
CHELSEA 4 - 4 Liverpool
Drogba 51. Aurelio 19.
Alex 57. Alonso 28./11-m
Lampard 76., 89. Leiva 81.
Kuyt 83.
---------------------------------------
Čech Reina
Ivanović Arbeloa ***
Alex Škrtel
Carvalho Carragher
A. Cole Aurelio
Ballack Alonso
Essien Mascherano *
Lampard Leiva
Malouda Benayoun
Kalou * Kuyt
Drogba ** Torres **
-------- izid prve tekme: 3:1 ---------
* 36./Anelka * 70./Riera
** 94./Di Santo ** 80./N'Gog
*** 85./Babel

Sodnik: Luis MEDINA CANTALEJO (Španija)

Sreda ob 20.45:
ARSENAL - VILLARREAL 1:1

PORTO - MANCHESTER UNITED 2:2

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

Polfinale, prvi tekmi, 28./29. aprila:
MAN UTD/PORTO - VILLARREAL/ARSENAL
BARCELONA - CHELSEA

Povratni tekmi bosta 5./6. maja.
Finale bo 27. maja v Rimu.

T. G.