Ante Šimundža bo svoje varovance vodil že na sedmi evropski tekmi to poletje. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža bo svoje varovance vodil že na sedmi evropski tekmi to poletje. Foto: www.alesfevzer.com

Na Švedskem prvenstvo poteka od konca marca do začetka novembra. Po 18 tekmah ima Djurgarden, ki večinoma stavi na nogometaše iz domovine in drugih skandinavskih držav, z odigranim srečanjem manj 35 točk (11 zmag, dva remija in pet porazov). Za devet točk mu beži udeleženec play-offa za Ligo prvakov Malmö, medtem ko je Hammarby za zdaj zbral enako število točk.

Lani so bili 12-kratni švedski prvaki (nazadnje 2019) četrti, v kvalifikacijah za Konferenčno ligo pa so ta mesec izločili Progres Niederkorn iz Luksemburga (doma zmaga s 3:0, v gosteh poraz z 1:0) in Ilves Tampere iz Finske (v gosteh 1:1, doma zmaga s 3:1).

Mariborčani bodo v Stockholmu pogrešali Hilala Soudanija, ki si je znova poškodoval zadnjo stegensko mišico in ni odpotoval na sever Evrope. Sta se pa v torek na treningu moštvu znova pridružila Josip Iličić (gleženj) in Martin Milec, ki sta izpustila nedeljski obračun v Domžalah proti Kalcerju Radomljam (1:1). "Če ne bo zapletov, bosta s polno obremenitvijo opravila zaključni del aktivnosti in bosta pripravljena za nastop," je na novinarski konferenci zagotovil Ante Šimundža.

Celjani in Mariborčani optimistično v Armenijo in na Švedsko

Šimundža zadovoljen z napredkom skozi evropsko poletje

Po dopoldanskem treningu v Mariboru je popoldne 23 nogometašev iz Gradca poletelo proti švedski prestolnici, kjer jih je pričakalo deževno vreme in 18 stopinj Celzija.

Mariborčani tam gostujejo že tretjič v zadnjih petih letih. Leta 2019 so se v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov po podaljšku veselili napredovanja proti AIK-u, dve leti pozneje so v 2. krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo izpadli proti Hammarbyju.

"Pomembno je, da se zavedamo, da imajo skandinavske ekipe precej kakovosti, a tudi minuse. Enako velja za nas. Najmanj prijetno je dobiti Skandinavce v prvem krogu kvalifikacij, saj so že v tekmovalnem ritmu. Zdaj smo mi tudi odigrali 10 tekem in tukaj tekmec ni več v prednosti. Odločilnega pomena bo, komu bo uspelo vsiliti svoj slog igre. Opazno je, da smo lahko na ravni, ki je potrebna za to tekmovanje. Nihanja ekipe in posameznikov so razumljiva, toda glede dojemanja evropskega nogometa oziroma kvalifikacij za uvrstitev v skupinski del je viden napredek. Govorimo o tistih fantih, ki do zdaj niso imeli veliko izkušenj na tej ravni," je poudaril trener vijoličastih, ki bodo imeli v nedeljo pomembno tekmo tudi v domačem prvenstvu, saj v Ljudski vrt prihaja Olimpija.

Letos se jim v gosteh še ni uspelo izogniti porazu

Šimundža opozarja, da bo marsikaj odvisno od vstopa v dvoboj: "Djurgarden odlikuje agresivnost, ima tudi glasno podporo s tribun. Morali bomo biti razigrani, čvrsti, pragmatični in tekmovalni, če se želimo vrniti domov s pozitivnim rezultatom. Zelo pomemben bo začetek tekme. Pričakujem čvrstega tekmeca, z veliko mero agresije in napadalnosti, morali bomo odgovoriti na to. Zelo dobro znajo izkoristiti slabosti, ki jih odkrijejo pri tekmecih."

Na zelenici stadiona Tele2 Arena Mariborčani dan pred tekmo niso trenirali, enako je veljalo že za prejšnja letošnja gostovanja proti Botevu v Plovdivu, Universitatei v Craiovi in Vojvodini v Bački Topoli. Na vseh treh tekmah so sicer izgubili (2:1, 3:2, 1:0), nazadnje so prejšnji teden napredovali po 11-metrovkah.

Žiga Repas: Na zadnjih tekmah smo prejeli preveč zadetkov

Tokrat jih čaka umetna podlaga, a v mariborskem taboru se s tem ne obremenjujejo preveč. Vezist Žiga Repas je povedal: "Čaka nas hitro igrišče z umetno travo, na katero se bomo morali prilagoditi, prepričan pa sem, da lahko odigramo dobro tekmo. Med zimskimi pripravami smo trenirali na umetni travi, pozneje ne več. Toda vajeni smo igrati na različnih igriščih in v različnih razmerah, zato verjamem, da ne bomo imeli težav."

Če bi Štajercem uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno, bi bili že zelo blizu uspeha. "Moramo ohraniti zbranost vseh 90 minut, to bo izjemnega pomena. Nedvomno bo moral biti prisoten DNK Maribora. Se pa zelo dobro zavedamo, da bomo v določenih situacijah morali potrpeti, delovati dobro v bloku in v trenutkih, ko imamo žogo, ostati dovolj mirni. Na zadnjih tekmah smo prejeli preveč zadetkov, te napake moramo odpraviti. Predvsem tiste pri prekinitvah ali zaradi taktičnih napak. Le proti Craiovi doma nam je do zdaj uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno in to bo največji izziv," je pojasnil mlajši od bratov Repas.

Konferenčna liga, 4. predkrog, prva tekma

Četrtek ob 19.00:
DJURGARDEN − MARIBOR

Sodnik: Jasper Vergoote (Belgija)

Povratna tekma bo prihodnji četrtek ob 20.15.