Ljubljana bo 25. maja prvič po letu 2003, ko sta se v finalu pomerila Olimpija in Publikum (tedaj še na dveh srečanjih), prizorišče finalne tekme slovenskega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana bo 25. maja prvič po letu 2003, ko sta se v finalu pomerila Olimpija in Publikum (tedaj še na dveh srečanjih), prizorišče finalne tekme slovenskega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Lani so se šestega osvojenega pokala (prvega po letu 2004) veselili nogometaši Maribora. Foto: sportida.com
Domžale prek Interblocka v finale Pokala Hervis
Vijoličasti izločili Koprčane

Zmagoviti zadetek za 3:2 je v zadnji minuti podaljška z glavo dosegel zdaj član Kopra David Bunderla. Maribor in Domžale nadaljujejo svoje rivalstvo tudi v tej sezoni, saj so prvo- in drugouvrščeno moštvo Prve lige si. Težko je verjeti, da bodo vijoličasti iz rok izpustili naslov državnega prvaka, saj imajo sedem krogov pred koncem prvenstva 10 točk naskoka pred najbližjimi zasledovalci, zato bodo Domžalčani v finalu Pokala Hervis 25. maja v Stožicah še bolj nabrušeni.
Štiri dni pozneje se bosta ekipi srečali v zadnjem ligaškem krogu v Ljudskem vrtu. Domžale, ki so lani ob svojem prvem nastopu v finalu pokala dvakrat vodile, letos še niso ugnale Maribora (0:1, 1:1, 2:2).

16.00: Finale mladinskega pokala (Kranj): Interblock - Mura 05
16.00: Finale ženskega pokala (Ivančna Gorica): Krka - Jevnica
17.30: nastop nogometašev otroške nogometne šole Ljubljana
... Maribor - Domžale (U-8)
... Maribor - Domžale (U-10)
19.30: Olimpija - Maribor 1991/92 (ponovitev prvega pokalnega finala)
20.45: Finale Pokala Hervis: Domžale - Maribor

Bo Maribor vendarle prvič ubranil pokal?
Vijoličasti bodo naskakovali svojo sedmo zmago v pokalu, ubranili ga niso še nikoli. To je do zdaj uspelo Hitu Gorici (2001, 2002), Kopru (2006, 2007) in Interblocku (2008, 2009).

"Vesel sem zaradi še enega zadetka, toda v ospredju je uspeh ekipe. Imeli smo ogromno priložnosti, lahko bi že prej odločili tekmo in jo bolj mirno privedli do konca. Toda željo o uvrstitvi v finale smo uresničili. Verjamem, da nas bo v finalu spodbujalo veliko naših navijačev in da bomo uspešni," je po torkovi zmagi Maribora nad Luko Koprom z 1:0 za klubsko spletno stran povedal edini strelec Etien Velikonja, ki je v mrežo pospravil odbito žogo Ermina Hasića po strelu Marcosa Tavaresa.

Koprčani so si kljub porazu lahko oddahnili, ko so slišali novice iz Domžal, da je izpadel Interblock, saj to pomeni, da se bo v Evropo uvrstilo tudi četrtouvrščeno moštvo Prve lige si. Do konca prvenstva se obeta še ogorčen boj za drugo mesto med Domžalami (52), Koprom (50) in Olimpijo (45).

Domžalčani utrujeni
Domžalčani so odpor Interblocka strli v drugem polčasu. Edini drugoligaš, ki se je do zdaj uvrstil v finale pokala, tako ostaja Aluminij, ki mu je to uspelo leta 2002.

''Veselje po tekmi je bilo zares ogromno, saj smo uresničili glavni cilj v letošnji sezoni. Uvrstitev v Evropo je tako rekoč že dosežena. Kljub temu to še ne pomeni, da bomo zdaj popustili. Hočemo doseči čim več, tako v prvenstvu kot tudi v finalu pokala, kjer bomo zagotovo poskušali zmagati in se maščevati Mariboru za lanski nesrečen poraz,'' je po zmagi z 2:0 za spletno stran kluba dejal strelec prvega gola Juninho. Končni izid je 10 minut pred koncem postavil v Interblocku vzgojeni Jernej Smukavec.

Trener Darko Birjukov je dodal, da njegove nogometaše že pošteno načenja utrujenost: ''Med odmorom sem igralcem dejal, da se morajo sprostiti, da morajo več tvegati in igrati hitreje. Trenutno stanje ekipe je pač takšno, da igramo veliko počasneje kot smo na začetku prvenstva. Igralci so utrujeni in njihov reakcijski čas je zelo dolg. Odkrivanje in sprejem žoge sta še zadovoljiva, iskanje rešitev in oddaja žoge pa ne. S psihološkega vidika je bila to za nas najtežja tekma v zadnjem času."

Verdenik: Nihanja v igri so normalna
Njegovega kolega na klopi Interblocka Zdenka Verdenika čaka še razburljiva končnica prvenstva v drugi ligi, kjer bo v zadnjih petih krogih trd boj za prvo mesto med Aluminijem (38), Interblockom (38) in Dravinjo (37). "Pri nas prevladujejo mladi igralci in normalno je, da imajo nihanja v igri. Na trenutke pokažejo izvrstno kvaliteto in da bi lahko celo zmagali, na trenutke pa pomanjkljivosti in napake, ki pripeljejo do poraza," je vzpone in padce svojih fantov tako na zadnji tekmi kot v celotni sezoni opisal nekdanji selektor slovenske reprezentance. Interblock, ki se seveda želi po lanskem izpadu čim prej vrniti v prvo ligo, je spomladi precej popustil.

Dozdajšnji zmagovalci pokala:
1992
: Maribor
1993: SCT Olimpija
1994: Maribor Branik
1995: Mura
1996: SCT Olimpija
1997: Maribor Branik
1998: Rudar
1999: Maribor Teatanic
2000: SCT Olimpija
2001: Hit Gorica
2002: Hit Gorica
2003: Vega Olimpija
2004: Maribor Pivovarna Laško
2005: CMC Publikum
2006: Anet Koper
2007: Koper
2008: Interblock
2009: Interblock
2010: Maribor

Domžale prek Interblocka v finale Pokala Hervis
Vijoličasti izločili Koprčane