Tim Matavž je v torek zvečer preglavice povzročal tudi Nemanji Vidiću. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Matavž je v torek zvečer preglavice povzročal tudi Nemanji Vidiću. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa
Valter Birsa v Genoi ne dobiva toliko priložnosti, kot je pričakoval. Zaradi pomanjkanja igralnih minut seveda ni najboljše volje. Foto: EPA

"Normalno je, da se ni začelo ravno po mojem scenariju, moram pa se tudi jaz privaditi. Tam je veliko taktike in stvari, ki jih prej nisem bil vajen," je še pojasnil.
Na zadnji tekmi v Parmi je moral tekmo spremljati s tribune, do zdaj pa je igral le v prvem krogu, pa še to samo nekaj minut. Genoa je v zadnjih dveh krogih italijanskega prvenstva doživela dva poraza, v nedeljo pa bo doma igrala proti Lecceju. Morda bo zaradi slabših izidov v zadnjem obdobju Primorec vendarle dobil več priložnosti, čeprav mu verjetno reprezentančni premor ni šel na roko, saj več kot en teden ni treniral z ekipo.

"Če Kek ne bo ostal, bo to izbira drugih, ne nas"
Šempetrc se tudi proti Srbiji ni naigral, Matjaž Kek mu je namenil zadnjih 15 minut. Zamenjal je Dareta Vršiča in igral v sredini vezne vrste, kjer ga v reprezentanci nismo vajeni. "Danes smo pokazali, da nimamo samo 11 igralcev, ampak več igralcev, ki lahko pripomorejo k uspehu. Bili smo motivirani, postavili smo se zelo agresivno in šli v dvoboje. Pokazali smo, da se ne glede na sistem oziroma taktiko in ne glede na to, kateri igralci igrajo, lahko dobro postavimo po robu drugim reprezentancam. Škoda, ker nismo izkoristili priložnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Toda Estonija si je s tremi zmagami v gosteh to zaslužila," je dejal o reprezentančni zgodbi.

O tem, ali bo Kek še naprej ostal selektor, ni želel špekulirati. "Vprašanja o selektorju niso zame, ampak za druge. Če bo ostal, bo mogoče en plus, ker se že dolgo poznamo. Če ne bo ostal, pa bo to izbira drugih, ne nas."

Fenomenalen prestop
Njegov sosed iz Šempetra pri Gorici Tim Matavž je s prestopom iz Groningena v PSV seveda veliko bolj zadovoljen, saj je zadel v polno. "Uspel mi je fenomenalen prestop, tako kot sem načrtoval že od samega začetka. Zame je super, ker poznam ligo, poznam jezik in poznam njihovo kulturo. Sem samo nadaljeval. Dodaten plus je to, da tudi oni mene poznajo," je za MMC opisal vtise po selitvi s severa na jug Nizozemske.

V mesecu dni je za novi klub dosegel štiri zadetke. Pri PSV-ju letos blesti še en novinec, Belgijec Dries Mertens, ki je v dozdajšnjem delu sezone že 11-krat zatresel mrežo. "Je super igralec, res "klasa". Ampak tudi drugi igralci niso zastonj tam. Mislim, da imamo super ekipo in se bomo borili za naslov prvaka," napoveduje Matavž. V soboto bodo igrali proti Utrechtu. "Igramo doma in normalno je, da pričakujemo zmago, da se približamo vodilnemu Alkmaarju, ki ima štiri točke več."

Z Ruttnom same pozitivne izkušnje
PSV nastopa tudi v Evropski ligi. "Želimo priti iz skupine, nato pa kolikor bo šlo daleč. Veliko je odvisno tudi od žreba," o pričakovanjih v Evropi pravi najboljši strelec slovenske reprezentance v kvalifikacijah za Euro 2012. In še beseda dve o trenerju Fredu Ruttnu (pred tremi leti je sedel na klopi Schalkeja) ter o razlikah med PSV-jem in Groningenom: "S trenerjem imam za zdaj same pozitivne izkušnje. Tudi kot osebnost je v redu. Ko se dela, se dela, ko se šali, se šali. Ima res dober način dela. Pripravljalni center je super, ko kaj potrebuješ, to takoj dobijo. Za vse je poskrbljeno. Organizacija je res na najvišjem nivoju, še korak višje od Groningena."