Matej Mavrič Rožič se je enkrat vpisal tudi med strelce na tekmah slovenske reprezentance. To se je zgodilo v kvalifikacijah za SP 2006, ko je zadel v Moldaviji (1:2). Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Matej Mavrič Rožič se je enkrat vpisal tudi med strelce na tekmah slovenske reprezentance. To se je zgodilo v kvalifikacijah za SP 2006, ko je zadel v Moldaviji (1:2). Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Mavrič bo moral na tekmi z Estonijo tako kot Valter Birsa, Robert Koren, Armin Bačinović, Andraž Kirm, Aleksander Radosavljević in Samir Handanović paziti, da ne dobi novega rumenega kartona, s čimer bi izpustil gostovanje v Firencah.

Marko Šuler in Zlatan Ljubijankić
Marko Šuler in Zlatan Ljubijankić najbolje od Slovencev poznata belgijsko reprezentanco, proti kateri je Slovenija februarja 2009 na prijateljski tekmi v Genku izgubila z 0:2. Strelec obeh zadetkov je bil branilec Bayerna Daniel van Buyten. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović
Samir Handanović je v soboto na prijateljski tekmi v Cadizu v Španiji z Udinesejem premagal Sporting iz Lizbone. Srečanje je bilo odločeno po streljanju 11-metrovk (12:11, po rednem delu je bilo 2:2). "Sarma" je ubranil dva strela z bele točke, v predzadnji seriji pa se tudi sam vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Armin Bačinović
Armin Bačinović se je pri Palermu znašel v nemilosti novega trenerja Stefana Piolija. Zna se zgoditi, da bo zamenjal klub. Po Fiorentini se je zanj ogrel tudi Cagliari. Foto: EPA

31-letni Pirančan je po ozdravljeni poškodbi gležnja pripravljen na boj: "Poškodbo sem staknil na tekmi prvega kroga avstrijskega prvenstva (ob porazu proti Innsbrucku z 2:3, op. a.). Malo smo poskušali "sforsirati" z injekcijo, a se je izkazalo, da to ni bilo ravno najbolj pametno. Zato sem tudi počival. Zdaj je to za mano in je vse v najlepšem redu."

Tekma med Slovenijo in Belgijo se bo začela ob 20.45. Prenos si lahko ogledate na TV Slovenija 2 in MMC TV (samo slovenski IP-ji).

Debitiral v Trstu
"Bolečin ni več, to je že preteklost. V nedeljo sem že normalno treniral z reprezentanco, zadnjih pet dni tudi v klubu. Upam, da bo tako ostalo do tekme, ko se bo treba pokazati v čim boljši luči," je bil v ponedeljek pred treningom v Stožicah v pogovoru za MMC odločen branilec, ki je dres Slovenije do zdaj oblekel 37-krat, prvič na znameniti prijateljski tekmi proti Italiji v Trstu pred devetimi leti (0:1).

Primorec je v začetno enajsterico vskočil in se izkazal že ob Šulerjevi poškodbi jeseni na gostovanju v Beogradu (1:1) ter konec marca v Belfastu (0:0), kjer je nadomestil kaznovanega Boštjana Cesarja. Dobro je svoje delo opravil tudi na začetku junija v Toftirju, ko je v igro prišel po vodstvu z 2:0 namesto Valterja Birse.

S 3:0 premagali Sturm
Njegov Kapfenberg je po treh krogih avstrijskega prvenstva na tretjem mestu za Rapidom in Salzburgom. "Mislim, da nam gre kar dobro. Na treh tekmah smo osvojili štiri točke. Začetek je bil sicer slab, a smo potem bolje nadaljevali. Imamo kar dobro ekipo, ki je sposobna biti na sredini lestvice. Moramo pa biti realni, da kaj več skoraj ni mogoče," pravi o svojem klubu, s katerim je triletno pogodbo podpisal tik pred začetkom lanskega svetovnega prvenstva.
Prej je igral v Primorju, Hitu Gorici, norveškem Möldeju in nemškem drugoligašu Koblenzu. Kapfenberg je pred dobrim tednom v štajerskem derbiju doma s 3 : 0 ugnal lanskega prvaka Sturm iz Gradca. Lani je zasedel osmo mesto.

Prepričan, da lahko Maribor naredi še veliko
V soboto bo Mavrič gostoval na Dunaju pri Austrii, ki je v četrtek iz Evropske lige izločila Olimpijo. "Pred tekmo sem napovedal, da bo Olimpija šla naprej. Tudi po prikazanem bi si zaslužila napredovanje, a ni imela sreče s spornimi sodnikovimi odločitvami. Še enkrat več so pokazali, da v Sloveniji igramo dober nogomet. Upam, da se bo tudi Maribor uvrstil v skupinski del Evropske lige in pokazal, da imamo kvaliteto ne samo v reprezentanci, ampak tudi v naših klubih. Prepričan sem, da lahko Maribor naredi še veliko. Na žalost se ni uvrstil v zadnji krog kvalifikacij za Ligo prvakov, a mislim, da bo v Evropski ligi še pokazal, kaj zmore," ocenjuje postavni branilec.

In kaj meni o Belgiji, ki bo nocoj ob 20.45 gostovala v Ljubljani? "To je ena zelo solidna reprezentanca. Mogoče po imenih niti ni takšen "bum", je pa gotovo mlada reprezentanca, ki bo v prihodnosti krojila nogometni vrh. Že zdaj so zelo kvalitetni in v vzponu. Zato je to zelo dober preizkus za nas, da vidimo, kje smo pred pomembno tekmo proti Estoniji. Za zdaj je vse usmerjeno proti temu srečanju, o Italiji, kamor odhajamo štiri dni pozneje, bomo razmišljali po Estoniji."

Šuler glede prestopa: Vse je še odprto
Šuler seveda še bolje pozna izbrano vrsto selektorja Georgesa Leekensa, saj že tri leta brca žogo v belgijskem prvoligašu Gentu: "Belgijska reprezentanca je sveža in postaja vse bolj enotna. Individualno imajo ogromno kvaliteto, težava je bila samo najti to enotnost. Mislim, da so na zadnjih tekmah naredili kar velik napredek. Ta tekma jim bo prišla prav tudi zaradi tega, ker so bili na žrebu kvalifikacij za SP 2014 izžrebani v balkansko skupino s Hrvaško, Srbijo in Makedonijo."

Korošec se na začetku sezone počuti kar v redu, tako fizično kot psihično. "Mislim, da je forma na pravem nivoju. Glede na to, da se je sezona začela, se to tudi spodobi oziroma mora biti. Začetek prvenstva te vedno pusti v dvomih, kje si, kaj si naredil, tudi prve tekme mogoče še niso dejanski kazalnik, ali si na pravi poti," pravi in dodaja, da bi lahko do konca prestopnega roka tudi še zamenjal klub. "Vse je še odprto. Če bom že odšel, pa bom odšel nekam na boljše. V vseh motivih - športnem, finančnem, tudi družina igra veliko vlogo. Pogodbo z Gentom imam sicer še dve leti, je pa ta prestopni rok čuden, zato se lahko zgodi še marsikaj. O imenih klubov pa ne morem nič povedati."

Ljubijankić: Vedno je čast igrati za reprezentanco
"Bizoni" so konec tedna na gostovanju pri Germinal Beerschotu iztržili točko (2:2). V 12. minuti je izenačil Šulerjev soigralec Zlatan Ljubijankić in dosegel edini gol slovenskih legionarjev v zadnjih dneh. Oba Slovenca sta igrala vso tekmo. "Zlajo" je pred drevišnjo tekmo optimist: "Šli bomo na zmago, da dobimo samozavest pred nadaljevanjem kvalifikacij. Avgustovski termin? Meni ustreza, ker smo malo prej začeli prvenstvo. Mogoče je za nekatere druge igralce ta tekma prišla prehitro, a v čast nam je vedno znova priti in igrati za reprezentanco, zato ni težav s tem."
Prijateljske tekme, danes ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA - BELGIJA
Verjetni postavi
Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilič, Jokić; Iličić, Radosavljević, Koren, Kirm, Birsa; Novaković.
Belgija: Mignolet; Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Lombaerts; Simons, Fellaini, Witsel; Mertens, El Ghanassy, Lukaku.

AZERBAJDŽAN - MAKEDONIJA
UKRAJINA - ŠVEDSKA
BELORUSIJA - BOLGARIJA
LATVIJA - FINSKA
MADŽARSKA - ISLANDIJA
NORVEŠKA - ČEŠKA
AVSTRIJA - SLOVAŠKA
POLJSKA - GRUZIJA
ROMUNIJA - ARGENTINA
WALES - AVSTRALIJA
NEMČIJA - BRAZILIJA
IRSKA - HRVAŠKA
PORTUGALSKA - LUKSEMBURG
ALBANIJA - ČRNA GORA
BiH - GRČIJA
KITAJSKA - JAMAJKA
SLONOKOŠČENA OBALA - IZRAEL
FRANCIJA - ČILE
HONDURAS - PERU
IRAN - VENEZUELA
ITALIJA - ŠPANIJA
JAPONSKA - JUŽNA KOREJA
LIECHTENSTEIN - ŠVICA

LITVA - ARMENIJA
RUSIJA - SRBIJA
ŠKOTSKA - DANSKA
TURČIJA - ESTONIJA
CIPER - MOLDAVIJA

Mavrič bo moral na tekmi z Estonijo tako kot Valter Birsa, Robert Koren, Armin Bačinović, Andraž Kirm, Aleksander Radosavljević in Samir Handanović paziti, da ne dobi novega rumenega kartona, s čimer bi izpustil gostovanje v Firencah.