Jose Mourinho je v obeh primerih, ko je s svojo ekipo skupinski del Lige prvakov končal na drugem mestu, osvojil naslov evropskega prvaka. Mu bo to uspelo še z Realom? V tretje gre rado, pravijo ... Foto: EPA
Jose Mourinho je v obeh primerih, ko je s svojo ekipo skupinski del Lige prvakov končal na drugem mestu, osvojil naslov evropskega prvaka. Mu bo to uspelo še z Realom? V tretje gre rado, pravijo ... Foto: EPA

Ekipe, ki bodo skupinski del tekmovanja končale na prvem mestu, bodo upale, da jim žreb dodeli slabšega nasprotnika - a gorje jim, če dobijo Real Madrid!

Jose Mourinho
Real Madrid
Nogometaši madridskega Reala so še 15. zapored v Ligi prvakov dosegli zadetek v gosteh, s čimer so postavili nov klubski rekord. Foto: EPA
Joe Hart
Joe Hart je najdejavnejši vratar v letošnji Ligi prvakov, zbral je že 26 obramb. Obrambo manj je zbral Chelseajev Petr Čech. Foto: EPA

Navijači so vedno fantastični. Razumejo, da smo razočarani, razočarani so tudi oni. Za nas so neprecenljivi. Naša naslednja naloga je uvrstitev v Evropsko ligo.

Roberto Mancini
Roberto Mancini
Roberto Mancini upa, da so se njegovi varovanci iz letošnje sezone kaj naučili in da v naslednji izvedbi Lige prvakov ne bodo ponovili enakih napak. Foto: EPA

Njegov Real iz Madrida je na stadionu Etihad remiziral z Manchester Cityjem (1:1) in se z osvojeno točko že uvrstil v osmino finala Lige prvakov. Tam bo zaigrala tudi Borussia Dortmund, ki je na amsterdamski Areni povsem nadigrala Ajax (1:4), na veliko razočaranje privržencev angleških prvakov pa bo še drugo leto zapored v skupinskem delu obstal Manchester City.

Varovanci Roberta Mancinija so bili pred začetkom tekmovanja med favoriti v t. i. 'skupini smrti', toda slovesa še zdaleč niso upravičili. V petih krogih niso niti enkrat zmagali, čeprav so bili večkrat le nekaj minut oddaljeni od polnega izkupička točk. V zadnjem krogu morajo zdaj premagati Borussio, sicer spomladi ne bodo igrali niti v Evropski ligi.

Mancini upa, da se bodo nogometaši kaj naučili
"Izgubili smo v Madridu, doma proti Dortmundu in v Amsterdamu proti Ajaxu. V skupinskem delu tekmovanja smo naredili kopico napak. Proti Madridu smo pet minut pred koncem vodili z 2:1, v Amsterdamu smo vodili z 1:0 in zapravili ogromno priložnosti za gladko zmago," je po tekmi dejal Mancini, ki nikakor ne uspe v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Po Manchester Unitedu je City postal še drugi angleški prvak zapored, ki se mu ni uspelo prebiti v izločilne boje Lige prvakov.

Lani je United iz tega tekmovanja izpadel v skupini z Benfico, Baslom in Otelulom iz Galatija. "Upam, da se bodo nogometaši kaj naučili iz letošnje sezone in bolje zaigrali v naslednji," upa Mancini.

Pet branilcev storilo veliko napako
Tekmo so sinjemodri začeli dobro, pritisnili so na vrata kraljevega kluba, nekajkrat so nevarno zapretili, nato pa storili napako in prejeli poceni zadetek. Njihova samozavest je izpuhtela v trenutku. "Mislim, da so v prvem polčasu igrajo bolje od nas. Mi smo zapravili eno ali dve priložnosti, oni pa so zadeli že takoj, ko so lahko. Naredili smo veliko napako, pet branilcev se je branilo proti dvema napadalcema, in prejeli smo zadetek," je dejal Mancini. Nadaljeval je: "Ko tekmo začneš na takšen način, je zelo težko nadaljevati. V drugem polčasu nismo imeli več česa izgubiti, zaigrali smo napadalneje in učinkoviteje."

Modri del Manchestra je zelo razočaran
Razočaranje v modrem delu Manchestra je veliko. Do nedavnega 'speči' sosed rdečih vragov si je po osvojitvi Premier lige letos zelo želel naslova evropskega prvaka, toda na novo priložnost bo moral počakati še najmanj leto dni. "Seveda sem razočaran, da nimamo več možnosti za napredovanje v izločilne boje. Že pred začetkom tekmovanja smo vedeli, da bo zelo težko. Smo zelo dobra ekipa, ki pa je naredila preveč napak," je še povedal Mancini in za konec pohvalil navijače: "Navijači so vedno fantastični. Razumejo, da smo razočarani, razočarani so tudi oni. Za nas so neprecenljivi. Naša naslednja naloga je uvrstitev v Evropsko ligo."

Bočni branilec Pablo Zabaleta je novinarjem še dodal: "Ko zaostajaš proti ekipam, kot je Real, je težko uprizoriti preobrat. V drugem polčasu smo dali vse od sebe, priigrali smo si nekaj zrelih priložnosti, a na koncu se ni izšlo. Ta večer moramo enostavno pozabiti in se pripraviti na nedeljski derbi s Chelseajem."

Mourinho nezadovoljen z izidom
Z izidom tekme ni bil zadovoljen niti trener Reala Mourinho. "Če me vprašate, ali sem zadovoljen nad izidom tekme, je odgovor jasen: ne! Tekmo bi morali dobiti. Ponudilo se nam je ogromno priložnosti za drugi zadetek, in če bi nam uspelo še drugič zadeti v prvem polčasu, bi bilo tekme že pred odmorom konec. Toda to nam ni uspelo in njim je iz minute v minuto rasla samozavest. Sodnik jim je dosodil enajstmetrovko, nam pa je izključil igralca. Potem smo se odločili, da bomo igrali na točko, saj smo se zavedali, da bo to dovolj za napredovanje," je novinarjem dejal Portugalec.

"Moji varovanci so se zelo trudili, odigrali so zelo dobro tekmo. Osvojili smo točko, ki nam zagotavlja napredovanje v osmino finala. Zelo pomembno je, da smo to dosegli še pred zadnjim krogom," je še dodal 49-letnik.

Portugalčevo svarilo drugim ekipam
Mourinho se pred tekmo zadnjega kroga (na Santiago Bernabeu prihaja Ajax) ne obremenjuje s končno razvrstitvijo v skupini E. "Dvakrat sem skupinski del Lige prvakov končal na drugem mestu - in obakrat sem tisto sezono postal evropski prvak. S Portom sem bil drugi, za Realom, z Interjem pa sem bil drugi, takoj za Barcelono. Kar se mene tiče, drugo mesto nima pretiranega pomena," je še povedal Mourinho in hkrati opozoril: "Ekipe, ki bodo skupinski del tekmovanja končale na prvem mestu, bodo upale, da jim žreb dodeli slabšega nasprotnika - a gorje jim, če dobijo Real Madrid!"

Ekipe, ki bodo skupinski del tekmovanja končale na prvem mestu, bodo upale, da jim žreb dodeli slabšega nasprotnika - a gorje jim, če dobijo Real Madrid!

Jose Mourinho

Navijači so vedno fantastični. Razumejo, da smo razočarani, razočarani so tudi oni. Za nas so neprecenljivi. Naša naslednja naloga je uvrstitev v Evropsko ligo.

Roberto Mancini