Nogometašem Dinama grozi izključitev iz evropskih pokalov. Foto: Reuters
Nogometašem Dinama grozi izključitev iz evropskih pokalov. Foto: Reuters
Na Hrvaškem krožijo govorice, da navijači delajo izgrede samo zaradi nestrinjanja z Zdravkom Mamićem. Vodstvo Bad blue boysov je namigovanja že zanikalo. Foto: EPA
Michel Platini
Končno odločitev bo januarja povedal predsednik Uefe Michel Platini, ki se je podal v velik boj z nogometnim huliganstvom. Foto: EPA

Pred slabim mesecem so nogometaši Dinama gostovali pri Samirju Handanoviču in Udinese je bil boljši z 2:1. Tekma je bila zaradi razgrajanja hrvaških navijačev in metanja bakel na igrišče prekinjena za nekaj minut, pozneje pa je iz Nyona prišla kazen, ki jo bo moral plačati zagrebški klub. Kazen ni majhna, gre za 200.000 evrov, od katerih mora Dinamo polovico plačati takoj, polovico pa bo Uefa, če Bad Blue Boysi v naslednjih treh letih ne bodo več razgrajali, hrvaškemu prvaku oprostila.

"Kazen je previsoka"
Direktor kluba Damir Vrbanović je takoj po kazni izjavil, da se mu ta zdi previsoka, a bo lahko, kot kaže, celo vesel, če bo ostalo pri takem znesku. Krovna evropska nogometna zveza se je namreč pritožila na kazen, ki naj bi bila po mnenju vodilnih premajhna. Govori se celo o pol milijona evrov, enoletni prepovedi nastopanja v evropskih pokalih in dvoletnem igranju tekem na praznem Maksimirju.

So res storili vse?
"Mi smo storili vse, da se izgredi ne bi zgodili. Obvestili smo naše italijanske kolege o možnosti, da se bodo na tribunah pojavili navijači, ki bodo namenoma delali izgrede. Res nima smisla kaznovati klub za nekaj, kar ni v naši moči," je za hrvaški časopis Jutarnji list dejal Vrbanović, ki pa zdaj čaka Michela Platinija, ki bo januarja povedal končno odločitev.

Dinamo se ni pritožil
Nekaj podobnega se je v evropskem nogometu že zgodilo, ko se je na razmeroma majhno kazen pritožil Feyenoord in tako primer znova odprl. Sledil je še večji ukrep, Nizozemci so bili izključeni iz evropskih tekmovanj. "Po pravilih Uefe odpiranje novega postopka ni mogoče, mogoče je le reševati postopek pritožbe Dinama, ki se tokrat ni pritožil, ali pa Uefe, če bi se ta pritožila zoper odločitev svoje disciplinske komisije," meni glavni tajnik Hrvaške nogometne zveze Zorislav Srebrić.

5.000 podpisov za odstop uprave
Medtem ko vodstvo kluba z Maksimirja zdaj čaka na novo odločitev Uefe, pa navijači ne sedijo križem rok. V glavnem mestu naših južnih sosedov se namreč zbira peticija, v kateri navijači zahtevajo odstop klubske uprave. "Želimo vrniti Dinamo Dinamovcem," pravijo navijači, ki se ne strinjajo z Mirkom Barišićem, Zdravkom in Zoranom Mamićem. "Dovolj je konstantnih laži, primitivizma, prevar in vpeljevanja naše svetinje v zasebne, družinske, politične, finančne in preostale interesne sfere," so še dejali navijači, ki so v le tednu dni nabrali 5.000 podpisov.

A. B.