V finalu lanskega pokala v Valencii je v podaljšku tekmo z golom z glavo odločil Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
V finalu lanskega pokala v Valencii je v podaljšku tekmo z golom z glavo odločil Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Lionel Messi in Cesc Fabregas
V 16. krogu je končni izid "el Clasica" postavil Cesc Fabregas, predtem sta zadela še Alexis Sanchez in Xavi. To je bilo prvič, da Lionel Messi ob obisku Santiaga Bernabeua ni dosegel gol, predtem je bil uspešen na petih zaporednih gostovanjih. Foto: EPA
Karim Benzema
Karim Benzema je na decembrskem ligaškem derbiju zadel že po 23 sekundah, kar je najhitrejši gol v zgodovini "el Clasicov". Foto: EPA
Raul Albiol - David Villa
To bo že deveti veliki obračun Real Madrida in Barcelone v dobrem letu. Že čez teden dni sledi naslednji, nato bo na vrsti še prvenstevni 22. aprila v Barceloni, tekmeca pa se lahko srečata še v Ligi prvakov. Foto: Reuters

V sredo ob 22.00 bo španska prestolnica na Santiagu Bernabeu gostila prvo tekmo pokalnega obračuna dveh največjih nogometih tekmecev v Španiji, Evropi in mogoče tudi na svetu. Teden kasneje bo sledila povratna tekma v Barceloni na Camp Nouu.

Lani je kraljevi klub v finalu porazil Katalonce in osvojil kraljevi pokal, a kaj ko je nato Messijeva druščina osvojila špansko prvenstvo, Ligo prvakov in decembra še svetovni klubski naslov.

Prvi "El Clasico" gladko Barci
Letošnje izhodišče je vseeno nekoliko drugačno. Real v La Ligi po 18. krogih vodi z lepimi petimi točkami prednosti, čeprav je na derbiju na domačem igrišču kljub zgodnjemu vodstvu izgubil s kar 1:3. Mogoče je ravno pokalni obračun priložnost Barce, da načne samozavest in uspešnost belega baleta.

Razredčena obramba, manjka tudi Di Maria
Sredino tekmo bodo močno krojile poškodbe, saj jih imata obe moštvi skupaj za eno vrhunsko moštvo. Pri Real Madridu je kot zadnji iz kombinacij za nastop izpadel Angel Di Maria, ki se je poškodoval na treningu. Poškodovana sta še Sami Khedira, Fabio Coentrao, vprašljiv ostaja Pepe. Alvaru Arbeloi ni uspelo s pritožbo za zmanjšanje kazni in mora počivati zaradi izključitve.

Nič krajši ni seznam odsotnih pri Barceloni. Seydou Keita je odšel na afriško prvenstvo, Andreu Fontas pa se je poškodoval na pokalni tekmi prejšnji teden. Neprijeten udarec je prejel tudi Pedro, ki bo v najboljšem primeru na voljo kot rezervist. Že dlje časa sta odsotna David Villa in Ibrahim Affelay.

Verjetni postavi po mnenju španskih medijev

Real Madrid: Casillas; Coentrao, Ramos, Pepe, Marcelo; Xabi Alonso, Diarra; Callejon, Ozil, Ronaldo; Benzema.

Barcelona: Pinto; Alves, Puyol, Pique, Abidal; Xavi, Busquets, Iniesta; Messi, Cesc, Sanchez.

Zanimiv pomen številk na "El Clasicu"

1 - na zadnjih 12 derbijih je Real zmagal le enkrat!

8 - osem zmag Barce na 12 derbijih oz. odkar je Guardiola postal trener

13 - število golov, ki jih je na derbijih zabil Lionel Messi

18 - število golov, ki jih je na derbijih dosegel Alfredo Di Stefano, najboljši strelec "El Clasicov" vseh časov oz. dokler ga ne prehiti "La Pulga"

22 - Real je na zadnjih 23 tekmah v vseh tekmovanjih zmagal 22-krat. Edini poraz je bil proti Barci doma pred šestimi tedni.

33 - toliko golov je v vseh tekmovanjih že zabil Messi. Njegov veliki osebni tekmec Cristiano Ronaldo jih je zbral 26.

86 - Real je Barco na uradnih tekmah premagal 86-krat, 85-krat pa so slavili Katalonci.

216 - število uradnih "El Clasicov", vse odkar sta se zagrizena tekmeca prvič srečala v španskem pokalu 13. maja 1902 (3:1 za Barcelono)

362 - skupno število golov Reala na derbijih oz. dvanajst več, kot so jih dosegli igralci Barcelone

ŠPANSKI KRALJEVI POKAL

ČETRTFINALE, prve tekme


Danes ob 21.00:
ESPANYOL - MIRANDES

Sreda ob 20.00:
MALLORCA - ATHLETIC BILBAO

Ob 22.00:
REAL MADRID - BARCELONA

Četrtek ob 21.30:

VALENCIA - LEVANTE

Povratne tekme bodo teden kasneje ob istih urah.