Halida Popal leta 2019 kot del humanitarne akcije, ki je potekala tudi v Barceloni. Foto: EPA
Halida Popal leta 2019 kot del humanitarne akcije, ki je potekala tudi v Barceloni. Foto: EPA

Talibani so po 20 letih prevzeli oblast v Afganistanu, kar napoveduje številne spremembe. Številni se bojijo temačne prihodnosti in varnosti za svoje življenje.

Sorodna novica Priznanje Bele hiše: Del ameriškega orožja ostalo v rokah talibanov

Od sanj do more
Afganistanka nogometašica Halida Popal, ki zadnjih pet let živi na Danskem, je pogovoru za BBC razkrila, da je v teh dneh prejela ogromno klicev iz domovine: "Igralke jokajo, pravijo, da so bile zapuščene, skrivajo se doma, ne upajo si ven, bojijo se. Njihove sanje so se končale, zdaj živijo v mori. Vse, kar je bilo dobrega, smo izgubili."

Brišejo svoje digitalne sledi
Halida je ukinila račun afganistanske reprezentance na Twitterju, enako pa svetuje tudi drugim nogometašicam, saj jih s tem želi zaščititi: "V preteklih letih smo spodbujali dekleta, naj se postavijo zase, naj bodo pogumna, zdaj pa jim svetujem, naj izbrišejo vse svoje fotografije in zaprejo račune. To me tako zelo boli."

Sorodna novica "Drugačni smo kot pred 20 leti - nikomur se ne bomo maščevali"

Strog režim
Ko so bili talibani zadnjič na oblasti, se dekleta niso smela izobraževati, iz hiše niso smela brez moškega spremstva, prepovedano jim je bilo delati. "Po 20 letih boja za lastne pravice si prav gotovo nismo mislili, da bomo ostali sami. Ženske so tvegale, se borile in izpostavljale, kar jih zdaj ogroža. Zdaj se vsi umikajo, nihče ne želi zaščititi žensk, ki so ostale v državi," dodaja 34-letnica.

Prva tekma je bil čustvena
Popal je bila leta 2007 glavna tvorka ideje o afganistanski ženski reprezentanci. Čeprav je bila deležna kar nekaj odpora, češ da s tem kršijo verska prepričanja, je vztrajala pri ideji. "Ko smo prvič igrale na mednarodni tekmi, smo poslušale himno, bilo je res čustveno. Jokale smo od sreče, ker je bil to za nas res tako velik napredek," se spominja Popal.

Želijo le zaščito
Nova realnost pa je drugačna, saj se Halida Popal zdaj obrača na Mednarodno nogometno zvezo in Mednarodni olimpijski komite: "Pomagajte zaščititi ženske, ki so se izpostavile. Zagotovite jim varnost."