Nogometaši Tottenhama so popolnoma nadigrali mestnega tekmeca iz zahodnega Londona. Foto: Reuters
Nogometaši Tottenhama so popolnoma nadigrali mestnega tekmeca iz zahodnega Londona. Foto: Reuters
Harry Kane
Harry Kane je takole poravnal izid in začel velik preobrat svoje ekipe. Foto: Reuters
Diego Costa
Po zadetku Diega Coste v 18. minuti si Chelseajevi navijači najverjetneje niso mislili, da bodo njihovi ljubljenci v nadaljevanju tekme prejeli kar pet zadetkov. Foto: Reuters
Phil Dowd in Jose Mourinho
Glavni sodnik Phil Dowd ni prisluhnil številnim ugovorom Joseja Mourinha na njegovo sojenje. Še posebej v 70. minuti, ko je Portugalec menil, da je Federico Fazio storil prekršek za najstrožjo kazen, a je počasni posnetek pokazal, da je 27-letni Argentinec na dovoljen način zaustavil vtekajočega Edena Hazarda, saj je najprej izbil žogo. Foto: Reuters
Nacer Chadli
Nacer Chadli je v 78. minuti "prižgal petardo". Foto: Reuters
Frank Lampard
Frank Lampard, ki bo član Manchester Cityja ostal do konca sezone, je dosegel zmagoviti zadetek, ki je Manchester City na vrhu prvenstvene lestvice izenačil s Chelseajem. Foto: Reuters
Ryan Shawcross
Ryan Shawcross je Stoke Cityju pomagal do sanjskega začetka tekme z Manchester Unitedom. Foto: Reuters
Radamel Falcao
Radamel Falcao je zadel za točko rdečih vragov na stadionu Britannia. Foto: Reuters
Nogometaši Southamptona
Nogometaši Southamptona so na domačem terenu nadigrali Arsenal. Foto: Reuters
Arsene Wenger
Fotografija, ki pove vse: Arsene Wenger ni bil niti najmanj zadovoljen z igro svojih varovancev na jugu Anglije. Foto: Reuters
Steven Gerrard
Kapetan Liverpoola Steven Gerrard je bil dvakrat natančen z bele točke, a to ni bilo dovolj za zmago. 34-letnik bo po koncu sezone, kot kaže, zapustil rdeče z Merseysidea in se podal v tujino, najverjetneje v ZDA. Foto: Reuters

ga Premier lige na White Hart Lanu s 5:3 premagali Chelsea. Junak tekme je bil izjemni domači napadalec Harry Kane.
Poraz ob zmagi Manchester Cityja proti Sunderlandu (3:2) pomeni, da so nogometaši Chelseaja in sinjemodri po 20 krogih Premier lige na vrhu prvenstvene lestvice povsem izenačeni. Ob enakem številu točk sta ekipi dosegli in prejeli tudi enako število zadetkov. Tottenham je s petega mesta izrinil Arsenal, ki je klonil v Southamptonu (2:0).

Kane začel velik preobrat
Chelsea je tekmo začel bolje od gostiteljev, v napadu je bil iznajdljivejši, prvi zadetek na tekmi je padel v 18. minuti, ko je v polno zadel Diego Costa. Španec brazilskih korenin je iz neposredne bližine zadel po slabem strelu Oscarja, potem ko je vratnico zatresel Eden Hazard. Gostje s Stamford Bridgea so nadzorovali potek tekme, ko je iznenada izid poravnal Harry Kane. Odličen angleški napadalec je z 20 metrov neubranljivo sprožil v spodnji desni kot vratarja Thibauta Courtoisa. Do odmora so 'ostroge' zadele še dvakrat, obakrat v končnici polčasa. Najprej je v 44. minuti po Chadlijevi zadeti vratnici žogo v mrežo potisnil Danny Rose, v peti minuti sodnikovega dodatka je bil z bele točke po prekršku Garyja Cahilla nad Kanom natančen še Andros Townsend.
V 78. minuti odjeknila 'petarda'
Chelseajev menedžer Jose Mourinho je med odmorom svoje varovance dobro pripravil, ti so že od prvega sodnikovega žvižga v drugem polčasu pritisnili na domača vrata, a kaj kmalu so njihovi mestni tekmeci zadeli še četrtič. Natančneje v 52. minuti, ko je po Chadlijevi podaji še drugi zadetek na tekmi dosegel Kane. Po dobri uri igre so modri uspeli zaostanek znižati po bliskoviti akciji, ki jo je z natančnim strelom v desni spodnji kot zaključil Hazard, a je prednost treh zadetkov v 78. minuti znova vzpostavil Nacer Chadli. Ta je po Kanovi podaji z rahlim odbojem od Johna Terryja zadel za 5:2 in Tottenhamove navijače poslal v delirij. Ti so s tribun zahtevali še šesti zadetek, ki ga sicer ni bilo, so pa videli še en zadetek v mreži Huga Llorisa - pred iztekom rednega dela srečanja je bil ob drugi vratnici po podaji z desne strani natančen Terry.
Falcao Unitedu priboril točko
Nogometaši Stoke Cityja so tekmo proti Manchester Unitedu začeli sanjsko. Že v 2. minuti je po podaji iz kota žogo podaljšal Peter Crouch, Ryan Shawcross pa jo je z desnico iz bližine zabil pod prečko. Rdeči vragi so v nadaljevanju prevzeli pobudo. V 26. minuti je po kotu najvišje skočil Michael Carrick in podaljšal žogo pred vrata, kjer je Radamel Falcao z levico zatresel mrežo.
V 65. minuti je po kotu do strela z glavo prišel Peter Crouch, žogo je z roko blokiral Chris Smalling, gostitelji so glasno zahtevali najstrožjo kazen, a je sodnik Michael Oliver le zamahnil z roko. Pet minut zatem je Marko Arnautović s prostega strela podal pred vrata, kjer je Crouch zadel vratnico.

West Bromwich ima novega menedžerja
Tony Pulis je postal novi menedžer West Bromwicha. 56-letnik je podpisal dveinpolletno pogodbo. Nekdanji strateg Stoke Cityja in Crystal Palacea je nasledil Alana Irvina, ki so ga odpustili v ponedeljek po seriji sedmih porazov na zadnjih devetih tekmah.


Dve napaki Szczesnyja usodni za topničarje

Southampton je zadal nov grenak poraz Arsenalu (2:0). Graziano Pelle je že v 7. minuti z glavo zadel okvir vrat. V 34. minuti je Sadio Mane na desni stgrani švignil mimo Laurenta Koscielnyja, Wojciech Szczesny je po nepotrebnem zapustil vrata, sijajni napadalec pa je z levico iz težkega položaja zatresel prazno mrežo. Velemojstrsko je zavrtinčil žogo, ki je v loku preletela zmedenega čuvaja mreže.

Na začetku drugega dela je Alex Oxlade-Chamberlain našel Alexisa Sancheza, ki je nevarno zapretil z desnico, izkazal pa se je Fraser Forster.

Vratar Arsenala je tudi v 56. minuti naredil veliko napako, ko je izbil žogo naravnost do Dušana Tadića. Srb je spretno povišal na 2:0. Izbranci Ronalda Koemana so imeli še dve veliki priložnosti, Pelle je v 61. minuti še drugič zadel vratnico. Štiri minute je novo veliko napako storil Koscielny, ki je prekratko podal do Szczesnyja, Tadić je zaposlil Pelleja, njegov strel pa je z golove črte odbil Mathieu Debuchy.

To je bila prva zmaga Southamptona nad Arsenalom v Premier ligi po enajstih tekmah.

Lampard rešil kožo Man Cityju
Na Etihadu, kjer je Manchester City s 3:2 ugnal Sunderland, so morali navijači na zadetek čakati skoraj celo uro - a dolgo čakanje se je izplačalo, saj je Yaya Toure navdušil z izjemnim zadetkom. Namreč, v 57. minuti je reprezentant Slonokoščene obale po lepo prepuščeni žogi Stevana Jovetića s projektilom v zgornji kot gola zadel za 1:0. Deset minut pozneje je vodstvo po podaji Gaela Clichyja podvojil Jovetić, a veselje domačih navijačev ni trajalo dolgo, saj je na 2:1 že v naslednji minuti znižal Jack Rodwell. Nekdanji nogometaš Cityja je po predložku Sebastiana Larssona z glavo prepolovil vodstvo gostiteljev. Sinjemodri so si prek Pabla Zabalete privoščili napako za najstrožjo kazen, ki jo je izkoristil še en nekdanji igralec Cityja Adam Johnson. Ko je že kazalo, da bodo aktualni angleški prvaki znova zapravili lepo prednost, jim je poln izkupiček točk prinesel Frank Lampard.

Ta je zgolj tri minute po vstopu v igro izkoristil Clichyjev predložek in hladnokrvno zaključil za 3:2. Legendarni vezist Chelseaja, ki se je po odhodu s Stamford Bridgea odločil kariero nadaljevati čez lužo v ZDA, bo na Etihadu sicer barve Cityja branil do konca sezone.

Leicester na Anfieldu iztržil točko
Nogometaši Liverpoola so novo leto na Anfieldu začeli z remijem. Pravzaprav z zapravljeno lepo prednostjo, saj so proti Leicester Cityju vodili že z 2:0. Prvi zadetek na tekmi je v 17. minuti z bele točke dosegel Steven Gerrard, ki je izkoristil igranje z roko Wesa Morgana v lastnem kazenskem prostoru. Kapetan Liverpoola je bil z 11 metrov natančen tudi pet minut pred iztekom prvega polčasa, potem ko je z roko po vnovičnem odličnem prodoru Philippeja Coutinha igral Danny Simpson. Toda prednost dveh zadetkov pred odmorom za rdeče ni bila dovolj za poln izkupiček točk. V nadaljevanju so gostje izkoristili nepozornost obrambe in v pičlih dveh minutah izid poravnali. Najprej je v 59. minuti s polvolejem Simona Mignoleta premagal David Nugent, hip zatem je po podaji Riyada Mahreza za 2:2 z roba kazenskega prostora zadel Jeffery Schlupp. Gostitelji so se trudili tekmo dobiti, v končnici srečanja so po domnevnem prekršku nad Raheemom Sterlingom zahtevali še tretjo najstrožjo kazen, a je piščalka glavnega sodnika Mika Jonesa ostala nema, srečanje pa se je končalo brez zmagovalca.

20. krog:
STOKE CITY - MANCHESTER UNITED 1:1 (1:1)
Shawcross 2.; Falcao 26.

Stoke City: Begović, Cameron, Shawcross, Muniesa, Pieters, Walters, N'Zonzi, Whelan, Arnautović (81./Assaidi), Crouch, Diouf.

Manchester United: de Gea, Jones, Evans, Smalling, Shaw (64./Januzaj), Carrick, Rooney, Young (75./Rafael), Mata, van Persie, Falcao (64./Herrera).

Sodnik: Michael Oliver





ASTON VILLA - CRYSTAL PALACE 0:0 (0:0)

HULL CITY - EVERTON 2:0 (2:0)
Elmohamady 33., Rosenior 43.
RK: Alcaraz 86./Everton

LIVERPOOL - LEICESTER 2:2 (2:0)
Gerrard 17./11-m, 40./11-m; Nugent 59., Schlupp 60.

MANCHESTER CITY - SUNDERLAND 3:2 (0:0)
Y. Toure 57., Jovetić 67., Lampard 73.; Rodwell 68., Johnson 71./11-m

Manchester City: Caballero, Zabaleta, Demichelis, Mangala, Clichy, Y. Toure, Fernandinho, Jesus Navas, Silva (90./Milner), Nasri (85./Kolarov), Jovetić (70./Lampard).

Sunderland: Pantilimon, Vergini (78./Coates), O'Shea, Brown, Jones, Rodwell, Buckley (65./Alvarez), Larsson, Jordi Gomez (58./Giaccherini), Johnson, Wickham.

Sodnik: Roger East




NEWCASTLE - BURNLEY 3:3 (2:1)
Taylor 15., Colback 26., Sissoko 78.; Dummett 19./ag, Ings 66., Boyd 86.
Vučkića (Newcastle) ni bilo v ekipi.

QPR - SWANSEA 1:1 (1:0)
Fer 20.; Bony 92.
RK: Routledge 86./Swansea

SOUTHAMPTON - ARSENAL 2:0 (1:0)
Mane 34., Tadić 56.

Southampton: Forster, Alderweireld, Fonte, Gardos (71./Jošida), Bertrand, Ward-Prowse, Wanyama, Tadić (85./Long), Mane (42./Reed), Davis, Pelle.

Arsenal: Szczesny, Debuchy (84./Akpom), Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Chambers (60./Walcott), Coquelin, Oxlade-Chamberlain, Cazorla, Rosicky, Sanchez.

Sodnik: Craig Pawson




WEST HAM - WEST BROMWICH 1:1 (1:1)
Sakho 11.; Berahino 43.

TOTTENHAM - CHELSEA 5:3 (3:1)
Kane 30., 52., Rose 44., Townsend 45+3., Chadli 78.; Costa 18., Hazard 61., Terry 87.

Tottenham: Lloris, Walker, Fazio, Vertonghen, Rose (76./Davies), Bentaleb, Mason (14./Dembele), Townsend (66./Paulinho), Eriksen, Chadli, Kane.

Chelsea: Courtois, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Fabregas, Matić, Willian (72./Salah), Oscar, (46./Ramires) Hazard, Diego Costa.

Sodnik: Phil Dowd



Lestvica:
CHELSEA            20 14  4  2 44:19 46
MANCHESTER CITY    20 14  4  2 44:19 46
MANCHESTER UNITED  20 10  7  3 34:20 37
SOUTHAMPTON        20 11  3  6 34:15 36
TOTTENHAM          20 10  4  6 29:27 34
ARSENAL            20  9  6  5 34:25 33
WEST HAM           20  9  5  6 31:24 32
LIVERPOOL          20  8  5  7 28:27 29
SWANSEA            20  8  5  7 25:24 29
NEWCASTLE          20  7  6  7 25:31 27
STOKE CITY         20  7  5  8 22:24 26
ASTON VILLA        20  5  7  8 11:22 22
EVERTON            20  5  6  9 29:33 21
SUNDERLAND         20  3 11  6 18:30 20
HULL CITY          20  4  7  9 20:26 19
QPR                20  5  4 11 22:35 19
WEST BROMWICH      20  4  6 10 19:29 18
CRYSTAL PALACE     20  3  8  9 20:30 17
BURNLEY            20  3  8  9 17:32 17
LEICESTER          20  3  5 12 19:33 14